iHeart : Read.My.Blog (R.M.B)


Tahun ini aku hanya beli 6 kad raya sahaja (kedekut tak aku ni?). Dan mestilah salah satu tu untuk FG maka 5 yang lain tu aku dah pos ke destinasi orang-orang yang aku kira aku mahu mereka terima kad raya aku. Harharhar… Picky kan aku ni? Dalam kad raya tu aku hanya tulis R.M.B (read my blog) sahaja. So, nampak macam tak ikhlas pula sender kad tu kan? Actually, aku banyak sangat nak tulis dalam kad tu tapi ruangan terlalu sedikit maka senang cerita aku tulis mesej suruh buka blog cari entri R.M.B. End of the story dan aku pun boleh type dalam ni sepanjang mana yang aku nak, bijak tak aku? Hahaha… (padahal malas nak tulis tangan, ngeh ngeh ngeh).

Entri kali ini agak dramatik (I told you so) jadi penggunaan emoticons sengaja tidak digunakan agar tidak men-dramatik-kan lagi entri yang ‘panas’ ini. Berpuas hati dan terima seadanya sajalah okay. Sekian, harap maklum.

Sempena Aildilfitri yang mulia ini, aku secara am nya nak minta maaf kepada semua orang yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam hidup aku selama aku hidup atas Bumi Allah s.w.t ini (sudah hampir 28 tahun). Aku sedar yang aku ini NOBODY untuk semua orang (I mean, kalaulah ambil kira 50 orang daripada dalam list kawan FB aku, hanya seorang saja yang akan ingat pada aku seriously, yang lain tu pasti kan “DIYANA WHO? HUNNYBUNNY where? Who is FARA?”. Come on, that’s the common sense kan?). Tapi untuk setiap seorang dari 50 nama tu, I am SOMEBODY that I wish they proud to mention about me TAPI aku pasti, bukan semua dalam list tu akan mention GOOD thing bout me dan mesti akan ada yang mention BAD thing about me. Come on life, I used to be mean and fake before.

Tentang PAST, aku memang tak boleh nak REWIND fix it balik. Hello, aku bukan Fix-It-Felix yang boleh baiki semuanya!!! Tapi I do regret perkara lepas yang memang UGLY bila nak fikir balik. I mean, uh-uh… so not cool. Tapi life still goes on dan sedar tak sedar aku dah hampir mencecah 28 tahun dah this year. So aku paksa diri aku untuk belajar memaafkan diri sendiri dan orang lain tapi it’s an easy task. Bukan semua perkara aku boleh let go dan forgive. Ada beberapa perkara tahap UGLIEST yang aku kira button ON-OFF dah rosak. Keep buried deep inside of me wanting the wrath to burst. Dan bila aku fikir jika itu terjadi, I bet I AM THE UGLIEST GIRL you’ve ever seen.

Aku selalu mention pada semua orang yang AKU TAK SUKA HULK! Orang selalu fikir sebab HULK HIJAU (since I do dislike GREEN) tapi sebab HULK represent ME. Macam HULK selalu cakap, “the secret of HULK is I’m always angry” dan itulah aku. Selalu pun marah, ada saja tak kena, mesti nak complaint just because I want it to become perfect even I already know that’s NOBODY’S PERFECT but I keep wanting to be PERFECT. I want PERFECT because the one I have before was so IMPERFECT was so RUINED.

Contohnya, I want a PERFECT FAMILY cause I never have one. I’m so pity thinking bout Mom who doesn’t even had chance to get to feel the PERFECT one. He doesn’t even get to apology for the SICKNESS that he drove to her. I want a PERFECT HOME since I don’t have HOUSE. It’s so sad to think all I do previous life before is just get empathy to survive to live.

Damn, I’m so hate HULK.

To become perfect, I always makes people around me suffer, annoy and stress. And when I do that, I know I make a lot of mistakes and a lot of hatred. Come on, my own little brother used to hate me before just because I always asked him to clean up toilet everyday just because I want to make sure TOILET is PERFECT. I know I make a lot of mistakes and I do regret later because most I did because I just need to survive (at that moment) but later, I feel so BITCH. And because of the LATER FEELING that I hate, I wall myself with “I cannot lie, no matter what happens. But if people don’t ask, I don’t have to announce”. That’s the way so that I don’t regret with anything later. I think.

The best thing about me that I can proudly say, I don’t stab people back. Friends mostly but with one condition, don’t try to me cause I’ll pay you triple that what you did to me. Trust me, just because you see how SWEET my smile is, doesn’t mean I don’t know how to KILL people. Just don’t give me reason to do.

Berikut adalah orang-orang yang aku highlight kan untuk R.M.B., my FG, my Jr Al-Fattah, my Ain, my Hafiz, my Khidir, my relatives & relatives-in-laws, meina BFFs, mon ami, mon amie, my online & offline friends, my (ex) workmates, my X(es) nor my enemies. Gyyyaaahhh… boleh tak dipendekkan kepada semua orang di dunia ini yang mengenali aku? Letih pula nak list satu per satu.

Aku nak minta maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Segala silap dan salah harapnya dapat dilupakan dan jangan dipanjang-panjangkan. Aku mungkin nampak berubah tapi actually environment yang memaksa aku melakukan sesuatu yang kalian nampak macam tak percaya aku yang buat/cakap (sedangkan kalau yang sebenarnya aku tidak mungkin akan begitu). Actually aku masih macam aku yang kalian kenali dulu. Cuma mungkin yang sudah berubah adalah, 1. Aku sudah bertudung. 2. Aku dah ada tittle Isteri FG, Mommy Al-Fattah. 3. Aku tak FREE macam dulu sebab FG apa pun tak boleh (ish ish ish, seriously kadang-kadang aku pula yang geram sebab semuanya CANNOT, arrggghh). 4. Aku dah ada rumah sendiri (jeng jeng jeng). Dan paling ketara perubahan aku adalah no 5. Berat badan aku dah naik dan aku dah tak cute macam dulu. Argh, no 5 tu memang aku panas jiwa pula bila admit, hahaha…

From the bottom of my heart, this is my confession. Again, please forgive me for everything mean I ever did to you guys out there online and offline from October 24, 1986 until I’m will turning 28 this October 24, 2014.

Truly.Madly.Deeply.Not.Perfect.Girl…. Diyana

Advertisements

iHeart : Dugaan Puasa


Photo: Hello world #

Bila dah masuk bulan Ramadhan ni, berdebaran aku rasa. ballerina crazy rabbit Yelah, teringat saat-saat aku berpuasa dan melahirkan Al-Fattah masa bulan puasa. Yelah aku pada minggu pertama Ramadhan tahun lalu adalah dalam 37 minggu. So maknanya dah nak hampirlah kan waktu bersalin? Uh, debar tu. Sebab biasanya minggu 38-40 sudah sampai waktunya baby melihat dunia. Uh, debarnya tunggu Jr tahun lalu. Huhuhu… ballerina crazy rabbit Teringat masa tu FG setiap hari usap perut aku suruh Jr cepat keluar. Mak aih, aku punyalah berdebar dia boleh pula meneka-neka Jr lahir bila. Tak sabarlah tu kan? dunno crazy rabbit

Walau macam mana pun aku bersyukur kerana aku diberi peluang untuk berpuasa pada Ramadhan tahun lalu hampir 1/3 dari sebulan (Jr lahir lagi 9 hari nak raya). Alhamdulillah. blush crazy rabbitRisau juga aku kalau Jr lahir sebelum Ramadhan, jenuh aku nak mengganti puasa sebulan nanti. Sekurang-kurangnya bila aku dapat berpuasa pada awal-awal Ramadhan ini, taklah teruk sangat aku nak kena ganti puasa nanti. dancing crazy rabbit

Oh ya, aku akui yang berpuasa masa mengandung ini sangatlah penat. Aku pening kepala pada hari pertama puasa. dizzy crazy rabbit Mungkin nak membiasakan diri berpuasa memang mengambil masa sedikit. Tapi tak mengapalah, yang penting aku berjaya kuatkan semangat dan hati untuk menghabiskan puasa pertama aku. Alhamdulillah, berjaya aku berpuasa walaupun penatnya memang menyengat jiwa. floating crazy rabbit

Ini kali pertama aku berpuasa dengan keluarga mertua di KL. Sama sahaja seperti di MLK actually. dance with me crazy rabbit Cuma makanannya berbeza sedikitlah dan makan lebih awal di KL. Jadi untuk bangun persiapan sahur tu, agak awal sedikitlah berbanding di MLK. Yang lain semuanya sama saja. eating crazy rabbit Dan, di KL kurang ada lauk tambahan masa berbuka. Maksud aku, jarang mereka beli kuih atau lauk di bazar (malah air pun home made). Kalau di MLK, air soya tu memang pastilah Oteh beli untuk berbuka (dah macam wajib pula). So, banyaklah kuih dan lauk tambahan kalau di MLK tapi di KL mostly homemade. Tapi aku memang kagumlah sebab makanan memang siap on time sebelum azan. Hebatkan? Padahal mereka sampai rumah agak lewat (kerana jammed di KL) walaupun waktu balik telah diawalkan pada bulan puasa ni. flying crazy rabbit

aHR0cCUzQSUyRiUyRjIuYnAuYmxvZ3Nwb3QuY29tJTJGLU83N1N6emlSMGNvJTJGVUFvQ0RnNzBhbkklMkZBQUFBQUFBQURCQSUyRk04ME9BWHE1QS1NJTJGczcwMCUyRkRTQzA1NzQ1LkpQRw==

Anyway tu cerita 2013. Sekarang ini aku nak cerita puasa 2014 pula. happy dancing crazy rabbit Kalau 2013, dugaan puasa masa mengandung dan debaran kali pertama berpuasa di rumah keluarga FG. Tapi 2014 lain pula ceritanya. Tahun ini aku berdebaran puasa kali pertama di tempat kerja aku yang baru ni. moving crazy rabbit Yelah, nak biasakan diri dengan jadual waktu masa bulan Ramadhan, lepas tu jammed yang tak ingat dunia lagi. kill myself crazy rabbitDan paling teruk sekali dugaan 2014 adalah, pengasuh Al-Fattah sakit. Aduyai, Nek Yah jatuh tangga sehingga menyebabkan kepalanya berjahit dan tangannya bersimen and guess what, aku kelam kabut cari pengasuh baru untuk 2 bulan ini (July dan August). boohoo crazy rabbit

IMG_8246

Tapi Allah s.w.t itu Maha Pengasih maka dipertemukan juga kami pengasuh baru yang sanggup menerima Al-Fattah last minute. boohoo crazy rabbitTermasuk Al-Fattah, pengasuh baru (aku panggil Kak Ina) jaga 6 babies (umur di bawah 2 tahun) dan seorang umur hampir mencecah 3 tahun. Walaupun harga lebih mahal (aduyai) tapi nak buat macam mana kan, terima sahajalah seadanya. Cannot complaint last minute kan? pheew crazy rabbitCuma rumah pengasuh ini lebih jauh dan dalam kawasan jammed serta buat aku berpusing-pusing nak hantar sebelum pergi kerja. Kena keluar awallah aku sebelum ke sekolah.  shake crazy rabbit

Bulan puasa ini aku dan FG balik awal maka okaylah nak pergi ambil Al-Fattah on time before Kak Ina kenakan charge extra menjaga Al-Fattah tapi risaunya aku bila bulan August nanti. Masa tu timing kerja dah macam biasa. Aduyai, matilah nak kena bayar extra setiap hari!!! Biarlah isu itu berlalu dulu, pening kepala nak fikir sekarang. Semak kepala aku! help crazy rabbit

Tukar topik! Berpuasa semasa bekerja tidaklah penat sangat actually sebabnya jadual telah di pendekkan masanya. Dulu aku di SDK, jadual sama saja jadi rasa nak rebah tu ada jugalah tapi di sini masa cepat berlalu.love you crazy rabbit Cuma tak tahanlah jammed nak balik tu. Semua orang berpusu-pusu nak balik pada masa yang sama, memang sumbatlah jalan raya dengan pelbagai kenderaan (dan sometimes mesti ada accident occur dan kereta rosak berderet-deret). Aish, bila petang kereta terhengut-hengut dalam jammed macam snail tu, bikin mata aku kuyu tau. sleeping crazy rabbit Bukannya boleh makan sweet bagi hilang mengantuk maka kadang-kadang rasa nak letak batang mancis di mata bagi tidak tertutup. Huhuhu… snack crazy rabbit

Psst… Aku mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menikmati Ramadhan. smooth crazy rabbit Enjoy betul-betul Ramadhan kali ini dengan memperbanyak bacaan Al-Quran, bersedekah dan jangan skip solat terawih serta mengamalkan kebaikan yang dijanjikan berganda-ganda pahala pada bulan ini. Moga keberkatan dan pahala dilimpahi sebanyak-banyaknya kepada kalian. Insya-Allah. yesss crazy rabbit

iHeart : SUP Sesi Petang


Well, kalau sebelum ini aku cerita kerja aku sebagai AJK e-Kehadiran, kali ini entri terbaru adalah mengenai kerja khas lain aku iaitu Setia Usaha Peperiksaan Menengah Rendah. dancing crazy rabbit

Wow, macam gempak saja kan title tu? Hahaha, ini adalah merupakan salah satu kerja yang dalam top 10 kerja yang sibuk di sekolah. Aku cuma handle 2 ujian, 2 peperiksaan saja setahun (macam senang kan bunyinya) tapi yang buat susah adalah bila berkaitan dengan sistem key-in PBS yang asyik tergendala dan menyusahkan ramai pihak tu. Aish, aku seram sejuk pula bila fikir betapa sibuknya hidup aku nanti selepas cuti Tahun Baru Cina nanti (February). boohoo crazy rabbit

Kerja pertama aku sebagai SUP Sesi Petang adalah, bagi Taklimat Kurikulum dan PBS semasa Orientasi Peralihan dan Tingkatan 1. Dan aku berjaya melakukannya dengan tunjuk ajar mantan SUP iaitu Cikgu Syahirah. Dan itu baru permulaan, ada banyak lagi yang aku kena belajar. Huhuhu… exorcist crazy rabbit

Kerja kedua aku pula adalah, standby dengan markah akhir tahun 2013 kerana ada ramai pelajar 2014 ini yang mahu berpindah sekolah dan ada yang mahu memohon biasiswa luar. Actually markah yang mereka mahu adalah markah PBS tapi sistem tergendala sehingga APril 2014, maka terpaksalah bagi markah akhir tahun. Apa nak buat, ada perkara yang di luar kemampuan SUP kan? boring crazy rabbit

Kerja ketiga? February baru mula. Sekarang ini cuma warming up saja. Hahaha… Tapi mujurlah BFF aku semuanya SUP jadi bolehlah minta tunjuk ajar ya Sifu Panda dan Sifu Bebiri. Hehehe… Saya kan budak baru belajar. dance with me crazy rabbit

Tapi bilik SUP sangatlah terpencil. Ini yang buat aku pindah randah sini sana. Hahaha… Baru aku faham kenapa Syahirah dulu asyik lepak tempat Shaheda. Ngeh ngeh ngeh… Macam aku pun bakal lepak melepak tempat sini sana saja. Hahaha… flying crazy rabbit

Psst… Punyalah bersemangat aku apabila dilantik menjadi SUP Sesi Petang sampai aku pergi beli software Microsoft Office for MAC yang berharga RM 449 untuk one user. Ahaks, sebelum ini sebab kerja aku cumalah guru biasa maka tak pernah lah aku nak ambil serius software Office tapi bila dah dapat kepercayaan besar macam ni, maka kenalah buat yang terbaik kan? hate crazy rabbit

iHeart : Modul Relief


Saja nak reveal satu per satu kerja aku di tempat kerja baru. Kali ini adalah AJK Jadual Waktu dan Relief. Wow, masa tu aku terfikir Wani yang pernah pening kepala buat Jadual Relief. Huhuhu… Bezanya di SDK guna sistem komputer tapi di KL kena guna manual. Mencabar tak? Hahaha…  ahaaah onion head

Tapi aku lebih kepada Jadual Relief dari Jadual Waktu memandangkan Cikgu Uji dan Cikgu Haina yang menguasai bahagian tersebut. Uh, mana-mana pun masih lagi nanti aku kena belajar Jadual Waktu juga. Huhuhu, nantilah biar Kak Uji ajar Haina puas-puas dulu baru aku belajar slow-slow dengan Haina nanti. Hehehe…  angel2 onion head

Ketua Jadual Relief pula adalah Cikgu Irma. Selalunya dia yang buat kecuali masa dia tiada di sekolah barulah aku yang kena buat. Pernah satu hari tu dia MC, menggigil aku buat. Hohoho, kelam-kabut tu (sampai aku marah-marah orang lain). Hahaha… Itu kali pertama, kali kedua belum ada lagi. Hehehe… Terima kasih Kak Irma sebab masih lagi buat walaupun kadang-kadang dia membebel-bebel suruh aku belajar biasakan buat Jadual Relief. Hehehe… cool onion head

Dan untuk permulaan kerja Jadual Relief, aku ditugaskan membuat 5 set soalan modul relief BM dan BI yang akan digunakan semasa relief bagi mengelakkan pelajar bising dan bermain dalam kelas. Aku kena buat Tingkatan 2. Guess what, aku dah siap tau. Dah email pada Kak Irma. Jangan dia tak check inbox sudah. Hahaha… Kalau esok dia tanya modul T2, means dia tak buat email lah tu. Huhuhu…  bsod onion head

Pssstt… Siap 5 set soalan beserta jawapan ya. BM dan BI maka 10 set, hebat tak aku? Hahahaha… cheer3 onion head

iHeart : Tahun Melawat Malaysia – 2014


Entri ini sepatutnya aku letak permulaan 2014 tapi since kepala aku dah haru-biru dengan macam-macam perkara jadi baru sekarang aku teringat. Hahaha… laugh cute pink cat

Tahun 2014 adalah merupakan Tahun Melawat Malaysia yang diumumkan masa Bajet 2014. Nah, jangan pula buat-buat lupa pula kan? Masa January 4, 2014 pelancarannya. Ops aku missed nak tengok. Aku sibuk buat RPH. Huhuhu… Ini buat aku teringat masa sambutan Tahun Baru 2014 juga, aku lena dalam selimut (aku terlupa fireworks). Aish, makin berumur sudah aku ini. Asyik lupa saja. Nak salahkan semut boleh tak? Ni mesti sebab semut selalu sedut air Nescafe aku kan? Gggggrrr… laugh pink cat

Apa-apa pun aku sangat teruja dengan 2014 ini dan aku pun mengambil peluang ini nak Cuti-Cuti Malaysia juga. Macam nak pergi ke Pulau Langkawi. Boleh borong coklat. Ahaks, suka-suka! FG, yuk date! in love pink cat

Pssst… Jom sama-sama kita sokong program Tahun Melawat Malaysia ini dengan melancong dalam Malaysia. Lagi ramai lagi meriah kan? Hehehe… shy pink cat

iHeart : Al-Fattah Makan


Al-Fattah makan kali pertama

Al-Fattah makan kali pertama

Tahniah kepada Al-Fattah kerana berjaya makan dengan selamatnya apabila genap berusia 6 bulan (genap 6 bulan pada Jan 30 tapi kali pertama makan Jan 31 sebab nurse suruh lebih sehari baru bagi makan). Aku berdebaran juga kalau dia menolak makanan (mana tahu dia nak minum susu saja). Tapi alhamdullilah dia menerima makanan yang diberi walaupun hanya sebelah biskut rendam tu. Yelah, agak-agaklah nak dia telan semangkuk bubur buat kali pertama. Baru nak belajar makan kan?  ballerina crazy rabbit

Sangat seronok tengok dia makan. Mesti nak ajar dia makan macam-macam supaya biar berada di negeri mana pun kelak; semua pun makan. Hehehe… Suka Suka Suka!!! patpat dance crazy rabbit

Pssst… Tak sabar tunggu dia merangkak pula. Hihihihi… floating crazy rabbit

iHeart : Selamat Tahun Baru Cina dan Selamat Hari WP


Selamat Menyambut Tahun Baru Cina pada Jan 31 dan Feb 1. Wahahaha, sangat seronok sebab dapat tengok semuanya di hiasi merah! Aku suka warna ‘ong’ ni. Sangat bersemangat, berani dan membara. Wow! Aku sangat excited dengan Jan 31 ini sebab ini adalah tarikh hari pertama Al-Fattah mula belajar makan!!!! Bagi mengenang date itu aku pun beli thumb drive 16 GB kuda (sempena 2014 ini tahun kuda) yang warna merah itu. Excited tak aku ni? Hahaha… cute1 onion head

Dan bagi warga Wilayah Perseketuan (KL dan Labuan) yang menyambung cuti sehingga Feb 3 kerana tarikh Hari Wilayah jatuh pada sama tarikh dengan cuti TBC, aku ucapkan Selamat Bercuti. Apa-apa pun Selamat Bercuti pada semua rakyat Malaysia! Dan sangat seronok cuti kali ini aku dapat balik ke MLK.  Dengar kata banyak berita baru di MLK. Tak sabar pula nak balik. Hehehe… evil smile onion head

Psst…. Ain, kau balik juga kan? Mesti balik tengok Al-Fattah makan buat kali pertama. Ngeh ngeh ngeh…  happy onion head