iHeart : i Heart e-Kehadiran


Wow, macam cepat saja masa berlalu kan?  admire onion headDiam tak diam, dah seminggu berlalu dalam 2014 ini dan aku pun dah seminggu bekerjalah kan? Cakap tentang kerja, banyak cerita nak update tapi cukuplah aku cerita sikit dulu ye. Nanti cerita banyak sekaligus, pengsan pula baca berjela-jela panjang. ahaaah onion head

Tahun ini merupakan tahun pertama di tempat kerja baru (walaupun aku dah masuk kerja mulai Ogos 2013 tapi kira ini officially lah kan). bike onion headKerja pertama aku JK e-Kehadiran. Wow, kerja tu everyday kena buat tu. Sangatlah banyak masa aku nak update setiap hari kan? Blog ini pun aku update everyweek, peh! Well, bukan aku seorang yang merungut tapi orang-orang yang terlibat sama pun mengeluh ya. bird onion head

Tapi aku ini memang seorang pekerja yang amanah dan berintegriti maka aku buat kerja aku setiap hari walaupun sometimes ada juga hari yang aku missed tapi cepat-cepat aku cover esoknya. Bagus kan? cheer1 onion head So endingnya, di notis board e-Kehadiran tu, bertindih-tindih kertas yang aku print everyday. Aku pun tak berapa rajin nak alihkan so aku keep on pin saja atas notice board tu. Hahaha… Nanti kalau tak muat dah nak pin atas board tu, aku tanyalah nak buat apa dengan kertas-kertas yang ada tu. Setakat sekarang masih boleh pin, aku buat tak nampak saja lah. cheer2 onion head

Secara rasminya itulah kerja aku setiap hari. Update notis e-Kehadiran. Walaupun kadang-kadang tak ada pun perubahan data, tapi tarikh berubahmaka kenalah ubah print baru juga kan? bsod onion head

Pssst… Setahun ada 365 hari. Kalau hari-hari kerja maka 365 kertas aku kena print. Hohoho, i Heart my work. bye1 onion head

iHeart : “Sayonara SMSS”


Bagi perantau seperti aku yang jauh dari kampung halaman, sememangnya apabila lihat peta Malaysia begini, memang rasa sebak.cry cute cat  Terutamanya jika musim perayaan. Lihatlah betapa jauhnya aku dengan Faiz semasa aku di SDK. Malah fly pun akan mengambil masa 2 jam 45 minit untuk SDK-KL. Mujurlah selepas ini noktah Biru dan Pink dalam iPhone aku tidak akan jauh jaraknya sebegitu. in love cute cat

Tetapi bagi rakan-rakan sekerja yang masih lagi ada di sana, aku tahu perasaan kalian jauh ditempat orang macam mana. Bersabarlah. Insya-Allah, akan ada juga satu masa nanti pulang semula dekat di kampung halaman masing-masing. Aku selalu doakan dari jauh dalam doaku. traveler cute cat

Ini adalah kawasan tempat kerja aku. Nampak tak yang tulis SMSS tu.star eyes cute cat  Di situlah aku kerja sebagai seorang penjawat awam biasa mulai 2009. Dan inilah akhirnya. Sayonara SMSS, kenanganmu akan aku ingat selalu sebagai tempat pertama aku bekerja setelah 4 tahun berhempas-pulas bertarung di universiti dulu (itu belum aku kira daripada kolej dan sekolah, mahu banyak tahun nanti bunyinya). sad cute cat

Ada banyak memori yang baik untuk aku ingati dan ada juga memori yang tidak menarik yang patut aku lupakan. Paling tragik sekali adalah pengalaman kemalangan jalan raya yang sampai sekarang terasa bahangnya.   Setiap kejadian ada hikmahnya jadi pasrah sahaja dengan ketentuan Allah s.w.t pada kita. Kita kena yakin bahawa insan yang diuji itu adalah insan yang diingati-Nya dan bersyukurlah kerana Allah s.w.t tidak melupakan kita.

Walau apa pun, SDK ini pesat juga pembangunannya. 2009, tertubuhnya kompleks beli-belah Giant.

2010 macam tidak pasti sangat pembangunan yang ada sebabnya aku 6 bulan tiada di SDK selepas kemalangan ngeri kerana masih dalam rawatan.

2011, banyak kedai-kedai makan Islam terutamanya di kawasan bandar-bandar kecil dalam SDK.

2012, adanya kedai berangkaian seperti McDonald dan Big Apple yang sudah ada di SDK.

2013 pun sudah berdirinya Harbour Mall yang menjadi medan melepak utama para remaja di SDK ini.

Dan aku pasti, insya-Allah selepas ini pasti SDK akan lebih maju lagi daripada sekarang ini.

Kepada para pelajar yang pernah aku ajari dahulu yang kini mungkin sudah belajar keluar dari SDK atau mungkin ada yang masih ada di SDK. Diharapkan kalian dapat berusaha dengan gigih mengejar impian kalian walau di mana kalian belajar. Sentiasa aku doakan yang terbaik untuk kalian dari jauh. Insya-Allah… binocular red fox

Dan untuk keluarga aku yang di Melaka, walaupun sekarang aku berada di Kuala Lumpur (sebab mengikut suami) tetapi jarak antara KL ke Melaka tidaklah sejauh masa aku di SDK ke Melaka. Insya-Allah, dulu aku di SDK pun selalu aku balik ke Melaka; apatah lagi sekarang ini aku di KL yang hanya 2 jam sahaja kalau driving. in love red fox

Hohoho, sangat bersemangat untuk ke sekolah baru. Dan kali ini no more cuti-cuti sakit lagi. ghost red fox  Taubat dah aku asyik terperap dalam rumah dengan pantang makan sini sana (bubur lagi jangan cerita sampai seminggu aku kena makan). Bosan asyik makan ikan haruan sahaja. Rindu pada ayam dan seafoods! Hohoho, sangat tak sabar! worry red fox

Psst… Paling best sebab dapat together dengan FG!!! Hehehe… in love red fox

iHeart : Hari Mendengar Luahan Ibu Bapa


Tak lama lagi akan berlangsung hari perjumpaan guru kelas dengan ibu bapa di sekolah aku untuk pemberian rekod prestasi PPT pelajar secara officially. Most sekolah bagi masa akhir Penggal 1 tapi oleh kerana ada banyak kekangan masa Penggal 1, maka baru sekarang diberi rekod prestasi akademik secara officially (sebab actually boleh tengok secara online di website SAPS). 

Apa-apa pun sudah bertahun-tahun aku jadi guru kelas (kelas belakang pula tu) dan hari perjumpaan ini macam satu sesi terapi luahan ibu bapa tentang perangai anak-anak mereka. Kecewa mungkin dengan markah yang anak mereka dapat selama belajar ini. Tapi actually ini adalah satu sesi yang bagus. Sekurang-kurangnya guru boleh mengenali latar belakang pelajar masing-masing.

Biasanya sekolah aku ada Penolong Guru Tingkatan (PGT) tapi 2013 ini hanya ada Guru Tingkatan (GT) saja jadi guru kelas akan berseorangan dalam kelaslah nampak gayanya. Dan kelas 4B 2013 kali ini ada 40 orang pelajar (cuma aku pasti yang seorang itu tak akan datang ambil jadi sebab sejak bulan Mac 2013 dia tidak datang ke sekolah jadi boleh dibundarkan kepada 39 orang saja). 

Kalau boleh aku memang nak bagi A+  pada semua pelajar 4B sebab mereka berperangai sangat baik dan mendengar kata. Perangai mereka amat menenangkan aku dalam kelas. Memang baik-baik pelajar 4B 2013. Tapi rekod prestasi ini adalah markah akademik jadi bagi kelas belakang, agak sukar nak bagi A+ tapi kalau ini adalah rekod sosialis mereka, mesti aku bagi A+. 

Apa-apa pun pada hari tersebut aku tidak dapat berjumpa dengan ibu bapa pelajar aku memandangkan aku sudah fly balik ke KL. Jadi, akan ada guru lain yang menggantikan aku bagi sesi menyerahkan rekod prestasi mereka. Walau siapa cikgu itu yang aku pasti dia adalah salah seorang guru subjek di kelas 4B. Tidak kisahlah siapa pun, yang penting aku berharap agar pelajar datang membawa ibu bapa mereka pada hari tersebut.

Dan bagi menyambut ibu bapa ke kelas, aku dengan bagusnya telah memastikan semua papan kenyataan kelas aku lengkap dihiaskan. Sanggup tu aku bawa stapler gun aku dari KL untuk memastikan kelas berada dalam keadaan yang cantik pada pandangan orang luar dan dalam (terutamanya pada pandangan mata aku sendiri). Meja guru pun aku tukar alasnya. Meja pelajar? Well, itu atas daya usaha mereka sendiri. Hahaha…

Pssst… Walaupun aku tiada nanti, ada aku tinggalkan nota untuk guru yang bakal menggantikan aku pada hari perjumpaan tersebut untuk memberitahu bagi pihak aku apa yang nak aku sampaikan. Harapanku agar para pelajar berubah menjadi lebih baik pada Penggal 2 2013 dan seterusnya bersedia untuk SPM pada 2014. Insya-Allah…

iHeart : Gossip-gossip… Ahaks!


enter

Baru-baru ini aku dapat complaint dari salah satu kelas Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (PSK) aku di mana menyatakan yang kerja sekolah PSK tersangatlah banyak dan membazir masa belajar mereka kerana PSK tidak masuk dalam SPM pun. Erk!!! bad atmosphere onion head Terkejut aku apabila kena panggil atas alasan tersebut. Yelah, selalu kena panggil sebab cikgu tak buat kerja (tiada latihan) tapi aku ni kena complaint sebab terlalu rajin pula. Nah, pelik tu! bird onion head Ish, sudah memang tanggungjawab aku sebagai seorang cikgu untuk mengajar dan mendidik mereka (biar pun subjek tersebut tiada dalam SPM pun).

Pssst… Tak terkejut aku kalau PSK akan masuk dalam senarai subjek SPM macam Pendidikan Moral yang pada mulanya tiada dalam PMR tetapi wajib ambil bila di SPM sebab ramai yang tidak bermoral apabila meningkat dewasa. Jadi, kalau ramai yang tidak bersivik macam ni, memang no wonder kalau PSK masuk dalam subjek SPM. admire onion head

Dan yang paling best baru-baru ini aku dilawati oleh orang-orang penting pentadbiran semata-mata kerana aku denda pelajar berdiri di luar kelas. bike onion head Actually aku bukan sengaja nak denda pun, aku cuma nak bagi mereka senaman pagi-pagi sedikit (memandangkan jam 6.45 pagi pun sudah tidur siap dengan air liur meleleh lagi atas meja masa aku tengah syiok mengajar, mana tak hangin kan?). Sebab itu bila nama aku naik untuk di lawati oleh semua orang penting pentadbiran atas alasan nak observe minggu depan, aku memang tidak terkejut. Well, susah jadi popular ni. cheer1 onion head

Datang nak observe kelas belakang, what the meaning kan? Nak dalam paper PERFECT tapi datang observe kelas belakang, FULAMAKATAK (agaknya aku boleh buat magic supaya budak-budak tu genius fokus belajar tiba-tiba). Nanti mulalah berhelai-helai kertas weakness aku. Wah, bolehlah tahun depan dapat kelas depan kalau macam tu complaint kan? cheer2 onion head

Masa tu aku wonderlah macam manalah kalau aku denda berdiri atas kerusi. confused onion head Mesti automatic nama aku disenarai hitamkan dan masuk agenda pertama dalam meeting yang dibuat khas untuk membincangkan perihal aku. Hahaha… Gila glamour aku ni kan? Masa ni teringat aku masa si Paul kena panggil sebab suruh berdiri atas kerusi semasa Ujian Lisan tahun-tahun lalu. Ahaks!

Normal kalau ada perempuan bekerja yang pakai stoking warna coklat tu masa bekerja pada siang hari. Jarang akan pakai warna lain sebabnya nak nampak lebih sopan sedangkan ada kalanya sebab pakai adalah untuk mengelakkan blister di kaki. Yelah, sekurang-kurangnya kalau ada stoking tu, percentage nak kena blister di kaki tu akan berkurangan sedikitlah daripada tiada apa protection langsung di kaki. crying2 onion head Jarang ada yang akan pakai stoking hitam memandangkan profesion aku ni tak berapa nak sesuai pakai stoking hitam semasa bekerja (unless aku kerja promoter perfume ke).

Tapi baru-baru ini ada yang pakai stoking hitam membuatkan ada desas-desus berbunyi-bunyi. Yelah, gaya dah macam pramugari pula kan? Aku okay je dia nak pakai apa pun sebabnya itu lebih baik dari dia show off bare legs kan tapi yelah, lain orang lainlah pendapat. Aku yang dengar, senyum-senyum saja. Well, stoking pun nak jadi isu. Agaknya kalau aku pakai trend bunga sekuntum besar di tudung mesti orang nak cakap juga kan? Hahaha… dong onion head

Masa tu aku fikir, mujur dia pakai stoking satu warna. Kalau dia pakai yang warna-warni atau bercorak-corak bunga-bunga nanti, nah pengsan pula kau tengok nanti. Hahahaha… Nanti ada pula yang tulis di FB, “ada orang pakai pelangi di kaki”. Hahaha… evil smile onion head

Cerita gosip seterusnya adalah mengenai CCTV. Oh, sekarang ini banyak dah CCTV. Memang masuk TV sokmo. Especially kat kantin. good job onion head Memang obvious nampak aku makan apa dalam CCTV. Mujur belum boleh pasang microphone je, kalau tak mesti apa aku gossip akan masuk FB. Hahaha… Lawaklah kalau tengok tempat yang dipasang CCTV. Tak macam nak tengok pencuri atau students (takut ada kes buli ke, merokok ke) tapi nak intai-intai cikgu buat apa di sekolah. Ahaks! Tak nak pasang dalam bilik guru ke? Boleh tengok siapa yang online sokmo FB. Hahaha… hehe onion head

https://i2.wp.com/www.taiwandns.com/wp-content/uploads/2011/11/security-badge-15.jpg

Tapi yang peliknya walaupun ada dah CCTV di sekolah, tapi masih lagi ada kes kereta cikgu kena simbah dakwat hitam kaligrafi Cina tu. Aik, tak cukup ke CCTV dan security yang dah di upah oleh sekolah? Nak kena tambah CCTV lagi ke? hypnosis onion head Cakap tentang security, ada satu gossip lain tentang security guard sekolah aku. Ada seorang tu (nama aku tak tahu) dia siap masuk sembang-sembang tentang FB dia dengan cikgu di sekolah dalam bilik guru di mana dalam bilik guru itu hanya ada seorang guru itu sahaja (cikgu perempuan pula tu). Wow, berani tu masuk sembang-sembang cerita tentang FB dan latar belakang hidup dia. Kagum aku tentang kriteria macam mana sekolah aku hire security guard sekolah aku. Itulah, nak cari under budget kan? Hahaha… Tak tahulah peruntukkan sekolah pergi mana kan? hehe onion head

Dan lastly adalah tentang isu spring roll aka popia goreng. Aku tak tahulah sama ada agama lain ada beritahu tentang halal-haram ni tapi kadang-kadang yang haram pun orang twist jadi halal pada zaman sekarang ini. Bukan apa, ada AJK makanan tu dia siap simpan 4 bekas besar untuk dibungkus pulang dan hanya hidang satu bekas saja pada majlis baru-baru ini. Siap bila di tanya pada pelajar yang in charge, “Setiap tahun pun memang kena asing khas untuk cikgu tu bawa balik”. Wow, AJK tu sudahlah belum kahwin (mana tahu dia nak bawa balik bagi anak-anak dia makan ke) dan sampai 4 bekas tu dia bungkus bawa balik. info onion head Aku rasa bukan untuk dia seorang saja tu. Hahaha… Mesti ada geng yang pesan nak bungkus popia dan mestilah bukan aku dalam senarai tu kan? Tapi sampai hati dia buat macam tu. Kami tak puas makan pun popia tu sebab nak ambil banyak pun rasa guilty sebab takut ada yang lain tak dapat rasa. Lainlah cerita kalau kuih tu berlebihan so kalau dia nak angkut bawa balik kuih extra tu aku fahamlah kan. Tapi nak sedapkan hati, mungkin nak sedekah di rumah anak-anak yatim makanan tu. Hahaha… Positif kan aku ni? hot1 onion head

Apa-apa pun ini adalah rahsia kita. Jangan bocorkan pada orang lain. Kalau sudah baca tu, diam-diam saja. Jangan kecoh-kecoh pada orang lain. Nanti aku malaslah nak jadi popular sangat. Aku sudahlah cukup glamour sekarang ini. Hahaha… Nanti kena cop gila glamour pula. Apa-apa pun hidup ini tak lari dari gosip-gosip panas kan? Dan adanya orang macam aku ni, lagi bikin panas kan? Hahaha…  lonely onion head

Pssst… Kalau ada gossip tentang orang lain maka tak mustahillah ada tentang aku juga kan? Apa agaknya tentang aku? Adakah tentang imej aku yang tiada pakai make up kecuali bedak saja? Well, natural beauty kan? Padahal malas nk pakai make up sebab bangun lewat saja aku ni. Hahaha…  lol2 onion head

iHeart : SPM 2012


Baru sekarang aku nak komen mengenai SPM 2012 kelas 5B. Yelah, nak buat macam mana; aku sibuk sedikit sekarang ini. Jujur aku akui yang aku agak terkilan melihat bilangan A+ tahun ini menurun sedangkan aku tahu yang ramai yang dapat A tu boleh di push untuk dapat A+. Tapi yang sudah lepas biarlah, nak buat macam mana kan?

Tapi kali ini yang aku nak sharing adalah, ini adalah magical bila ada dari kelas 5B dapat score A (walaupun hanya A-) dalam SPM. Yelah, sebelum-sebelum ini sampai naik lenguh mulut aku membebel bagi kesedaran pada mereka tapi “harapan” saja. Sangat seronok aku melihat ada yang dapat A-. Bangga sekejap. Yelah, mestilah bangga sebab 2 tahun aku mengajar; tak sia-sialah mulut aku penat dalam kelas. Tahniah ya pada 3 orang tersebut. (Tak boleh nak type nama, nanti ada pula yang cemburu.)

Tapi yang tak bestnya tahun ini dari 5B ada 2 orang yang GAGAL. Aduyai, last year seorang dari 5B tapi kali ini up pula 2 orang. Risau aku kalau SPM 2013 ini up lagi jadi 3 orang GAGAL. Aku sangat sedih sebabnya aku rasa 2 orang itu tidaklah tak tahu langsung nak buat Sains tapi malas nak belajarlah tu. Ke sekolah pun tidur saja. Aduyai.

Sebab itu sekarang ini aku “bakar” kelas 4B supaya mereka bersemangat nak belajar. Sebab 3 orang yang dapat A- tu pun bukannya dapat A pun masa PMR tapi masih lagi manage dapat A- dalam SPM. Yang penting berusaha keras belajar. Kalau bercerita kosong dalam kelas saja memang “harapan”. Aku harap sangat 4B (SPM 2014) ini lebih ramai dapat A dalam SPM. Insya-Allah. (Aku memang sentiasa positif dan percaya pada pelajar-pelajar aku. Yelah, kalau bukan aku siapa lagi nak percaya pada kemampuan mereka. Apatah lagi aku ini Guru Tingkatan mereka.)

Ramalan untuk 5B SPM 2013 ini, aku rasa bakal ada yang gagal juga memandangkan ada yang memang tidak menunjukkan minat mahu belajar langsung dalam kelas. Tapi ada juga yang akan score ke A (insya-Allah). Apa-apa pun aku berharap agar semua LULUS Sains. Itu pun sudah cukup membanggakan aku. Cubalah ya 5B SPM 2013 ni tau!

Pssst… Untuk pelajar 5C SPM 2012 yang dapat A+ (5 orang), A (8 orang) dan A- (17 orang), aku ucapkan tahniah. Aku berbangga sangat pada mereka terutamanya yang dapat A+ (walaupun aku sudah duga siapa calon-calon A+ tersebut). Sayangnya Cikgu tak dapat berjumpa dengan kamu masa ambil keputusan SPM 2012 masa tu. Tapi apa pun Cikgu amat berbangga dengan keputusan kamu. Moga kamu dapat sambung pengajian ke tahap yang seterusnya dan perolehi kejayaan lagi. Insya-Allah. Overall tiada yang gagal dari kelas 5C, semua pun lulus. Itu pun cukup buat Cikgu tersenyum bila lihat slip keputusan kamu. Tahniah ya. Belajar rajin-rajin lepas ini di tahap seterusnya. Jangan main-main lagi, fokus okay?

iHeart : Pen Drive pun pandai M.I.A


Ini kisah benar! Kisah aku kehilangan beberapa hari pen drive aku (biar pun 4 GB je). crazy monkey 194 Aku punyalah risau janganlah cerita. Yelah, itu memang officially work pen drive so dalam pen drive tu semua kerja ada dalam tu especially soalan-soalan ujian dan peperiksaan (siap ada skima jawapan lagi). crazy monkey 137 Risau tu! Aku bukan apa, risau students jumpa saja. Sebabnya aku tak rajin nak buat semula soalan-soalan ujian dan peperiksaan kalau betul-betul pen drive itu tak dijumpai. crazy monkey 143

Tapi, alhamdullillah akhirnya pen drive dijumpai semula di sekolah (di kawasan komputer staff room).crazy monkey 175  Actually aku searching sudah kawasan di situ tapi tak terperasan pula  di tempat yang pen drive aku tu dijumpai. Thanks to Cikgu Laurence yang terperasan teddy bear pada pen drive aku tu. Huhuhu, masa jumpa semula pen drive tu aku rasa nak melompat tinggi-tinggi sebab excited sangat tapi memandangkan tengah berbadan dua ni, tak bolehlah nak lompat-lompat ya. Hehehe… crazy monkey 108

Actually pen drive aku tu telah diikat dengan teddy bear yang sangat besar dengan warna merah menyala yang memang obvious la kalau cari. Sebab tu bila hilang tu, habis satu bilik dan meja aku geledah. crazy monkey 100 Peliklah tak nampak bayang langsung sedangkan teddy bear pada pen drive aku tu memang super duper besar. So tak mungkinlah aku akan terlepas pandang masa mencari tu. crazy monkey 119

Tapi itulah, panjang jodoh aku dengan pen drive tu (sedangkan pen drive tu aku dapat masa cabutan bertuah pada majlis sekolah tahun lepas). crazy monkey 077Sekarang ini aku memang alert dengan pen drive aku. Aku memang pastikan betul-betul sudah simpan dalam tempat yang selamat selepas guna. Hahahaha, tiba-tiba aku jadi cermat semacam kan? Macam bukan aku saja.  crazy monkey 068

Dan sebagai langkah berjaga-jaga aku sudah delete soalan-soalan ujian & peperiksaan dalam pen drive tersebut. Sekurang-kurangnya kalau hilang sekali lagi, taklah aku gabra sangat sebab aku tahu tiada apa pun dalam tu cuma aku akan ralat sebab kehilangan pen drive yang banyak membantu aku selama aku bekerja ni.  crazy monkey 085

Pssst… Harap-harap kalian alert dengan barangan sendiri juga macam aku sekarang ini. Hehehe…  crazy monkey 101

iHeart : TQ Kak Fiza & Kak Amy


Terima kasih tidak terhingga kepada Cikgu Zafiza & Cikgu Amy sebab belanja kami (including aku dan hosts, total guests adalah 20 orang).crazy monkey 040 Wah, kami lunch di Hotel Sabah, selepas sekolah pada hari sekolah ganti (Mac 16). Hehehe, agak susah nak jumpa aku masa makan-makan pada hari Jumaat selepas sekolah (mujur kali ini dibuat hari Sabtu maka bolehlah aku attend). Jadi ramai yang surprised nampak aku attend lunch kali ni. Ngeh ngeh ngeh…crazy monkey 050

Dan ini adalah antara barisan guests yang makan (tapi ada yang sudah balik juga) dan mestilah aku ada di barisan depan sekali. Hehehe… Apa-apa pun yang paling vogue sekali dengan cermin mata hitamnya ala-ala artis Sabah gitu. Hahaha… crazy monkey 066

Anyway, makanannya okay cuma tiada air sejuk (aku harap ada jus oren sejuk ke) dan the only ada ialah plain water (hot & cold). Sangat dramatic.crazy monkey 075 Tapi aku very enjoying the view moment and the foods there. Mungkin sebab aku sudah lama tak keluar makan di luar (makan di rumah saja tahun ni). Hahaha… crazy monkey 039

Again special thanks to Kak Fiza & Kak Amy for the lunch. Moga kedua-duanya dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan dipercepatkan bertemu jodoh. Amin. Hehehe… crazy monkey 003