iHeart : Read.My.Blog (R.M.B)


Tahun ini aku hanya beli 6 kad raya sahaja (kedekut tak aku ni?). Dan mestilah salah satu tu untuk FG maka 5 yang lain tu aku dah pos ke destinasi orang-orang yang aku kira aku mahu mereka terima kad raya aku. Harharhar… Picky kan aku ni? Dalam kad raya tu aku hanya tulis R.M.B (read my blog) sahaja. So, nampak macam tak ikhlas pula sender kad tu kan? Actually, aku banyak sangat nak tulis dalam kad tu tapi ruangan terlalu sedikit maka senang cerita aku tulis mesej suruh buka blog cari entri R.M.B. End of the story dan aku pun boleh type dalam ni sepanjang mana yang aku nak, bijak tak aku? Hahaha… (padahal malas nak tulis tangan, ngeh ngeh ngeh).

Entri kali ini agak dramatik (I told you so) jadi penggunaan emoticons sengaja tidak digunakan agar tidak men-dramatik-kan lagi entri yang ‘panas’ ini. Berpuas hati dan terima seadanya sajalah okay. Sekian, harap maklum.

Sempena Aildilfitri yang mulia ini, aku secara am nya nak minta maaf kepada semua orang yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam hidup aku selama aku hidup atas Bumi Allah s.w.t ini (sudah hampir 28 tahun). Aku sedar yang aku ini NOBODY untuk semua orang (I mean, kalaulah ambil kira 50 orang daripada dalam list kawan FB aku, hanya seorang saja yang akan ingat pada aku seriously, yang lain tu pasti kan “DIYANA WHO? HUNNYBUNNY where? Who is FARA?”. Come on, that’s the common sense kan?). Tapi untuk setiap seorang dari 50 nama tu, I am SOMEBODY that I wish they proud to mention about me TAPI aku pasti, bukan semua dalam list tu akan mention GOOD thing bout me dan mesti akan ada yang mention BAD thing about me. Come on life, I used to be mean and fake before.

Tentang PAST, aku memang tak boleh nak REWIND fix it balik. Hello, aku bukan Fix-It-Felix yang boleh baiki semuanya!!! Tapi I do regret perkara lepas yang memang UGLY bila nak fikir balik. I mean, uh-uh… so not cool. Tapi life still goes on dan sedar tak sedar aku dah hampir mencecah 28 tahun dah this year. So aku paksa diri aku untuk belajar memaafkan diri sendiri dan orang lain tapi it’s an easy task. Bukan semua perkara aku boleh let go dan forgive. Ada beberapa perkara tahap UGLIEST yang aku kira button ON-OFF dah rosak. Keep buried deep inside of me wanting the wrath to burst. Dan bila aku fikir jika itu terjadi, I bet I AM THE UGLIEST GIRL you’ve ever seen.

Aku selalu mention pada semua orang yang AKU TAK SUKA HULK! Orang selalu fikir sebab HULK HIJAU (since I do dislike GREEN) tapi sebab HULK represent ME. Macam HULK selalu cakap, “the secret of HULK is I’m always angry” dan itulah aku. Selalu pun marah, ada saja tak kena, mesti nak complaint just because I want it to become perfect even I already know that’s NOBODY’S PERFECT but I keep wanting to be PERFECT. I want PERFECT because the one I have before was so IMPERFECT was so RUINED.

Contohnya, I want a PERFECT FAMILY cause I never have one. I’m so pity thinking bout Mom who doesn’t even had chance to get to feel the PERFECT one. He doesn’t even get to apology for the SICKNESS that he drove to her. I want a PERFECT HOME since I don’t have HOUSE. It’s so sad to think all I do previous life before is just get empathy to survive to live.

Damn, I’m so hate HULK.

To become perfect, I always makes people around me suffer, annoy and stress. And when I do that, I know I make a lot of mistakes and a lot of hatred. Come on, my own little brother used to hate me before just because I always asked him to clean up toilet everyday just because I want to make sure TOILET is PERFECT. I know I make a lot of mistakes and I do regret later because most I did because I just need to survive (at that moment) but later, I feel so BITCH. And because of the LATER FEELING that I hate, I wall myself with “I cannot lie, no matter what happens. But if people don’t ask, I don’t have to announce”. That’s the way so that I don’t regret with anything later. I think.

The best thing about me that I can proudly say, I don’t stab people back. Friends mostly but with one condition, don’t try to me cause I’ll pay you triple that what you did to me. Trust me, just because you see how SWEET my smile is, doesn’t mean I don’t know how to KILL people. Just don’t give me reason to do.

Berikut adalah orang-orang yang aku highlight kan untuk R.M.B., my FG, my Jr Al-Fattah, my Ain, my Hafiz, my Khidir, my relatives & relatives-in-laws, meina BFFs, mon ami, mon amie, my online & offline friends, my (ex) workmates, my X(es) nor my enemies. Gyyyaaahhh… boleh tak dipendekkan kepada semua orang di dunia ini yang mengenali aku? Letih pula nak list satu per satu.

Aku nak minta maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Segala silap dan salah harapnya dapat dilupakan dan jangan dipanjang-panjangkan. Aku mungkin nampak berubah tapi actually environment yang memaksa aku melakukan sesuatu yang kalian nampak macam tak percaya aku yang buat/cakap (sedangkan kalau yang sebenarnya aku tidak mungkin akan begitu). Actually aku masih macam aku yang kalian kenali dulu. Cuma mungkin yang sudah berubah adalah, 1. Aku sudah bertudung. 2. Aku dah ada tittle Isteri FG, Mommy Al-Fattah. 3. Aku tak FREE macam dulu sebab FG apa pun tak boleh (ish ish ish, seriously kadang-kadang aku pula yang geram sebab semuanya CANNOT, arrggghh). 4. Aku dah ada rumah sendiri (jeng jeng jeng). Dan paling ketara perubahan aku adalah no 5. Berat badan aku dah naik dan aku dah tak cute macam dulu. Argh, no 5 tu memang aku panas jiwa pula bila admit, hahaha…

From the bottom of my heart, this is my confession. Again, please forgive me for everything mean I ever did to you guys out there online and offline from October 24, 1986 until I’m will turning 28 this October 24, 2014.

Truly.Madly.Deeply.Not.Perfect.Girl…. Diyana

5 thoughts on “iHeart : Read.My.Blog (R.M.B)

  1. cik bebiri says:

    Hey fara ^_^
    Tq 4 ur kad raya.. da only kad raya yg dpt
    tahun nie.. sgt happy tau.. tq tq tq.. muah2..
    Pny la excited nk baca ape isi kad raya.. bile
    bukak ja kad “R.M.B read my blog”.. owh
    saje ey fara nk promote blog.. hehe.. dan2
    terus bkk blog fara.. alang2 ley usha2 pe la
    yg fara update dis year.. hihihi..
    <>
    ..selamat hari raya buat fara sekeluarga..
    Maafkn kalo ade slh silap ^_^

  2. cik bebiri says:

    Hey fara ^_^
    Tq 4 ur kad raya.. da only kad raya yg dpt
    tahun nie.. sgt happy tau.. tq tq tq.. muah2..
    Pny la excited nk baca ape isi kad raya.. bile
    bukak ja kad “R.M.B read my blog”.. owh
    saje ey fara nk promote blog.. hehe.. dan2
    terus bkk blog fara.. alang2 ley usha2 pe la
    yg fara update dis year.. hihihi..
    btw fara.. Im so glad to have u as my
    BFF.. sbnrnye rindu gak nk sembang2 mcm
    dl2 tau.. hihihi.. tp xpe pon.. yg plg penting
    msg2 sume happy n ok .. dats more
    important.. fara u such a lovely friend.. dats
    why u will be a lovely wife.. n also be a
    lovely mum to baby al-fattah ^_^.. nk
    maen ngn al-fattah.. sob sob sob
    ..selamat hari raya buat fara sekeluarga..
    Maafkn kalo ade slh silap ^_^

  3. kak chah says:

    Hahah cik bebiri sama la kita..the only card yg aku dapat..n berangan jela..fara xkan delete komen kat atas tu..hahaha….btw fara thx 4 the card… I miss u so much… Skrg ni sheepo yg senang nk jumpa…nnt dia dah kawen mesti susah jgk…but that ok… Yg pentg kt terus berhubung…whatsapp kan ada…fb..blog…phone no pun simpan lg….cm jarang guna je..hehe…

    Selamat hari raya jugak fara.. Maaf zahir & batin🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s