iHeart : Aidilfitri 2013 vs Aldilfitri 2014


Apabila semakin nak dekat bulan Ramadhan ni, banyak pula promotion sale baju-baju raya yang bikin panas hati tengok. Yelah, tahun 2013 aku tengah berpantang maka baju raya aku sangat limited edition (tapi yang penting tema warna dark purple). crazy monkey 049 Oh sadisnya raya 2013 aku. Sudahlah masa 2013 kali pertama aku beraya sebagai isteri FG, sekali kena pakai baju tidak sedondon (siap dengan stoking). Ah, stress!!! crazy monkey 062

Tapi 2014 lagi teruk effect 2013. Berat badan aku tak turun seperti yang dulu lagi (program diet aku masih belum membuahkan hasil) maka nak cari saiz baju pun payah. Aduyai, feel so down!!!! Geramnya!!! crazy monkey 090 Baju-baju yang lama yang masih elok tu tak dapat nak pakai, yang baru nak cari pun payah. So boleh imagine tak betapa stress nya aku! crazy monkey 112

Jika 2013 tema kami adalah purple, 2014 ini suppose nak warna grey tapi since payah nak jumpa matching each other warna grey maka tukar ke warna lain last minute. crazy monkey 115See, susahnya jadi orang obese macam aku ni kan? Stress!!! crazy monkey 049 Cuma terubat sedikit tahun ini di mana FG dan Al-Fattah bukan saja ada baju melayu yang matching color tapi baju kemeja juga. Sweeet kan? Aku saja yang langsung out of picture warna baju sebab memang totally susah nak cari saiz aku. I’m so down!!!! crazy monkey 120

Nak story nya kali pertama perhabis duit untuk baju Al-Fattah (last year dia baby baru lahir jadi semua baju pun baru), baju dia sama harga dengan baju FG. Peh, malah ada yang lagi mahal. Gila kan?  crazy monkey 141 Padahal baby saja pun (kain guna bukan banyak pun) tapi price tak boleh nak cakap punya mahal. Garu kepala aku tangok. Ni baru seorang putera ni, belum lagi berderet-deret macam keretapi. crazy monkey 153 Tak tahulah perhabis berapa banyak pula time tu. Tema yang matching yang amat ni warna hitam-putih. Klasik kan? crazy monkey 146

Dan paling sadis adalah, aku nak beli baju peplum kurung raya ni dari tahun 2013 lagi sebenarnya tapi kena simpan angan-angan tu nampaknya. crazy monkey 158 Raya kali ini aku cuci mata tengok baju-baju orang sajalah. Apa mahu buat kan? Mungkin Aidiladha baru boleh nak pakai (kalau teringin sangat nak feel pakai baju raya). Hahaha… Itu pun kalau berat badan aku turun. Kalau tidak, postponed 2015. Hahaha… crazy monkey 162

Apa-apa pun baju suami aku mesti ada. Biarlah aku tak beraya pun, dia mesti nampak handsome pagi raya tu sambil pegang Jr dengan baju yang sama warna dengan dia. Aku? crazy monkey 165 Well, walaupun tak senada warna tapi serumpun warna dengan baju FG dan Al-Fattah pun okaylah kan. Sometimes life choose cloth itself! (which is unfair sebab the right should go to the owner!!) crazy monkey 170

Baju FG 2013 tempah, tapi tahun 2014 beli yang dah siap saja. Tak sempat nak tempah. 2015 nantilah boleh tempah lagi. Tema grey kita tu ya? Atau tema lain? Hehehe… crazy monkey 169 Walaupun aku tahu badan macam FG payah tu nak cari yang sudah siap yang ngam-ngam saiz dia (kalau tempah nampak smart sikit) tapi life choose cloth itself maka kenalah pasrah kan? Hahaha…. crazy monkey 175

 

Tahun lepas 2013 aku dan Rahimah (biras aku) share duit dan bikin biskut raya sama-sama, kali ini aku beli saja di sekolah. Senang! crazy monkey 181  Tapi most yang aku beli masa puasa dah kena ngap sebab mereka tengok bola FIFA maka mulut pun sibuk mengunyah. Hahaha, tak apalah. Janji dimakan, bukan di buang.crazy monkey 180 Kat MLK as usual, aku still bagi duit dan tahun ini bagi biskut raya juga. Biar lagi meriah biskut raya di MLK. Ngeh ngeh ngeh… crazy monkey 185

Walaupun tahun ini aku beraya di sebelah FG (bukan di MLK) tapi aku kenalah akur yang 2013 sudah beraya di MLK maka kena adillah kan? Cuma yang tak kenanya adalah, jadual tu tak tertembung pula dengan Etam’s family. crazy monkey 157 Tak apalah, aku melawatlah dia di KL nanti. Raya kan sebulan. Hehehe… Opss, lupa lak nak wish. crazy monkey 160  Salam Aidilfitri semua. Moga tahun depan kita bertemu lagi dalam entri Raya. Harap maafkan aku kalau ada entri yang menghiris jiwa sesiapa. Aku tak bermaksud nak menyinggung hati sesiapa tau. Sebab semuanya dalam blog ini adalah THE STORY OF MY LIFE. Tidak ada kena mengena dengan sesiapa pun. crazy monkey 156 Sila pandu berhati-hati bagi yang nak balik kampung dalam musim perayaan ini. Jammed janganlah story kan? Hahaha… crazy monkey 152 Yang di rantauan tu, calling-calling lah keluarga di kampung. Kita bikin syahdu sikit Aidilfitri kali ini. Sweet!!! crazy monkey 150

Psst… Aku dah beli tabung untuk Jr menabung duit raya. Tabung kepala Optimus Prime, smart tak? Hahaha… Letak coin, dia menyala. Canggih wooo…  crazy monkey 201

Plus, warna tema last minute yang kami tukar adalah warna shoking pink.crazy monkey 195 Pengsan FG bila dia tengok aku pegang baju melayu warna tu. Then dia cakap, “What wam I thinking when I proposed you?”. Hahaha… Nak tak nak kena agree lah kan? Ada choice ke? Ngeh ngeh ngeh… crazy monkey 209

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua. Chiow!!! crazy monkey 192

Advertisements

iHeart : Hilang lagi (Aduyai)


Salah satu reason kenapa duit aku selalu melayang (selain daripada aku boros berbelanja), aku adalah seorang yang amat cuai. July 15, 2014 merupakan cuti am bagi Kuala Lumpur sempena Nuzul Al-Quran maka aku dan FG mengambil peluang ini ke One Utama Shopping Complex untuk membeli baju raya kemeja Al-Fattah. Nawaitu shopping tu memang lengkaplah tapi ini aku nak story lain ni.

Masa aku pergi solat di ruangan New Wing yang dekat dengan baby centre tu, aish… Aku tertinggal beg make up aku. Okaylah, bukannya big deal tapi mahal kot semua barangan solek aku tu (malah ada yang aku baru beli lagi). Dan bila aku teringat dan datang check semula, dah hilang (seperti yang semua orang boleh agaklah kan). Tak ke naya bikin aku kena beli yang baru semula semua. Berasap kepala aku!

Yelah, kot la nak pinjam make up aku okay lah kan tapi tak perlulah nak rembat barang orang, sudahlah bulan Ramadhan lagi lak tu dan dalam surau (I mean kebarangkalian orang Islam tu amatlah 100%). Arrgghh, sangat tak ada rezeki kan?

Okay that’s another story. Yang kedua aku nak cerita adalah, aku sudah mula pakai contact lens semula. Hohoho… Means aku sudah mula rajin untuk myself. Berita baik lah tu kan? Before ni aku stop pakai sebab aku malas nak pakai lens yang amat melecehkan tu. Tapi (welcome back) sekarang dah aktif semula. Hahaha… I like! 

Pssst… Sempena birthday Ain nanti aku belikan dia set make up yang sama dengan aku. Hope dia suka. Just preparation untuk mode bekerja dia nanti. Hehehe…

iHeart : July 30, 2014


 

Hari ini (July 21, 2014) aku sengaja nak announce ingatkan pada semua orang yang lagi 9 hari lagi (iaitu July 30, 2014) adalah tarikh ulangtahun pertama my prince charming, Al-Fattah which is tarikh itu jatuh pada tarikh Aidilfitri ke-3 (Syawal 03). Uh-uh…  We’re going to have a very blast party that weekend at MLK with homemade cake by Acik Rossidah. Can’t wait another 9 days. I’m keep counting!!!!

Pssst… Walaupun kalau ikut tarikh adalah July 30 itu di bulan Syawal, last year masa aku melahirkan Al-Fattah July 30 itu adalah lagi 9 hari lagi nak Aidilfitri (sangat ingat sebab aku kena ganti puasa 9 hari sebab Al-Fattah) sebab tu pada hari ini (July 21) membuatkan aku teringat lagi 9 hari lagi pada masa begini aku sedang berjuang melahirkan Al-Fattah. Huhuhu…

Sangat bersyukur Al-Fattah lahir pada bulan Ramadhan kerana Mom boleh lihat cucunya lahir ke dunia. Yelah, feel like she was standing there in OT room to encourage me during that time. Huhuhu… Dan setiap kali Ramadhan coming, means Mom boleh lihat perubahan setahun demi setahun cucunya membesar. So sweet kan? Allah s.w.t tu Maha Kuasa dan Maha Mengetahui.

Pssst… Jangan lupa Aidilfitri kali ini kena bagi Duit Raya dan Hadiah Birthday sekali pada Al-Fattah. Harharhar…

iHeart : Read.My.Blog (R.M.B)


Tahun ini aku hanya beli 6 kad raya sahaja (kedekut tak aku ni?). Dan mestilah salah satu tu untuk FG maka 5 yang lain tu aku dah pos ke destinasi orang-orang yang aku kira aku mahu mereka terima kad raya aku. Harharhar… Picky kan aku ni? Dalam kad raya tu aku hanya tulis R.M.B (read my blog) sahaja. So, nampak macam tak ikhlas pula sender kad tu kan? Actually, aku banyak sangat nak tulis dalam kad tu tapi ruangan terlalu sedikit maka senang cerita aku tulis mesej suruh buka blog cari entri R.M.B. End of the story dan aku pun boleh type dalam ni sepanjang mana yang aku nak, bijak tak aku? Hahaha… (padahal malas nak tulis tangan, ngeh ngeh ngeh).

Entri kali ini agak dramatik (I told you so) jadi penggunaan emoticons sengaja tidak digunakan agar tidak men-dramatik-kan lagi entri yang ‘panas’ ini. Berpuas hati dan terima seadanya sajalah okay. Sekian, harap maklum.

Sempena Aildilfitri yang mulia ini, aku secara am nya nak minta maaf kepada semua orang yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam hidup aku selama aku hidup atas Bumi Allah s.w.t ini (sudah hampir 28 tahun). Aku sedar yang aku ini NOBODY untuk semua orang (I mean, kalaulah ambil kira 50 orang daripada dalam list kawan FB aku, hanya seorang saja yang akan ingat pada aku seriously, yang lain tu pasti kan “DIYANA WHO? HUNNYBUNNY where? Who is FARA?”. Come on, that’s the common sense kan?). Tapi untuk setiap seorang dari 50 nama tu, I am SOMEBODY that I wish they proud to mention about me TAPI aku pasti, bukan semua dalam list tu akan mention GOOD thing bout me dan mesti akan ada yang mention BAD thing about me. Come on life, I used to be mean and fake before.

Tentang PAST, aku memang tak boleh nak REWIND fix it balik. Hello, aku bukan Fix-It-Felix yang boleh baiki semuanya!!! Tapi I do regret perkara lepas yang memang UGLY bila nak fikir balik. I mean, uh-uh… so not cool. Tapi life still goes on dan sedar tak sedar aku dah hampir mencecah 28 tahun dah this year. So aku paksa diri aku untuk belajar memaafkan diri sendiri dan orang lain tapi it’s an easy task. Bukan semua perkara aku boleh let go dan forgive. Ada beberapa perkara tahap UGLIEST yang aku kira button ON-OFF dah rosak. Keep buried deep inside of me wanting the wrath to burst. Dan bila aku fikir jika itu terjadi, I bet I AM THE UGLIEST GIRL you’ve ever seen.

Aku selalu mention pada semua orang yang AKU TAK SUKA HULK! Orang selalu fikir sebab HULK HIJAU (since I do dislike GREEN) tapi sebab HULK represent ME. Macam HULK selalu cakap, “the secret of HULK is I’m always angry” dan itulah aku. Selalu pun marah, ada saja tak kena, mesti nak complaint just because I want it to become perfect even I already know that’s NOBODY’S PERFECT but I keep wanting to be PERFECT. I want PERFECT because the one I have before was so IMPERFECT was so RUINED.

Contohnya, I want a PERFECT FAMILY cause I never have one. I’m so pity thinking bout Mom who doesn’t even had chance to get to feel the PERFECT one. He doesn’t even get to apology for the SICKNESS that he drove to her. I want a PERFECT HOME since I don’t have HOUSE. It’s so sad to think all I do previous life before is just get empathy to survive to live.

Damn, I’m so hate HULK.

To become perfect, I always makes people around me suffer, annoy and stress. And when I do that, I know I make a lot of mistakes and a lot of hatred. Come on, my own little brother used to hate me before just because I always asked him to clean up toilet everyday just because I want to make sure TOILET is PERFECT. I know I make a lot of mistakes and I do regret later because most I did because I just need to survive (at that moment) but later, I feel so BITCH. And because of the LATER FEELING that I hate, I wall myself with “I cannot lie, no matter what happens. But if people don’t ask, I don’t have to announce”. That’s the way so that I don’t regret with anything later. I think.

The best thing about me that I can proudly say, I don’t stab people back. Friends mostly but with one condition, don’t try to me cause I’ll pay you triple that what you did to me. Trust me, just because you see how SWEET my smile is, doesn’t mean I don’t know how to KILL people. Just don’t give me reason to do.

Berikut adalah orang-orang yang aku highlight kan untuk R.M.B., my FG, my Jr Al-Fattah, my Ain, my Hafiz, my Khidir, my relatives & relatives-in-laws, meina BFFs, mon ami, mon amie, my online & offline friends, my (ex) workmates, my X(es) nor my enemies. Gyyyaaahhh… boleh tak dipendekkan kepada semua orang di dunia ini yang mengenali aku? Letih pula nak list satu per satu.

Aku nak minta maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Segala silap dan salah harapnya dapat dilupakan dan jangan dipanjang-panjangkan. Aku mungkin nampak berubah tapi actually environment yang memaksa aku melakukan sesuatu yang kalian nampak macam tak percaya aku yang buat/cakap (sedangkan kalau yang sebenarnya aku tidak mungkin akan begitu). Actually aku masih macam aku yang kalian kenali dulu. Cuma mungkin yang sudah berubah adalah, 1. Aku sudah bertudung. 2. Aku dah ada tittle Isteri FG, Mommy Al-Fattah. 3. Aku tak FREE macam dulu sebab FG apa pun tak boleh (ish ish ish, seriously kadang-kadang aku pula yang geram sebab semuanya CANNOT, arrggghh). 4. Aku dah ada rumah sendiri (jeng jeng jeng). Dan paling ketara perubahan aku adalah no 5. Berat badan aku dah naik dan aku dah tak cute macam dulu. Argh, no 5 tu memang aku panas jiwa pula bila admit, hahaha…

From the bottom of my heart, this is my confession. Again, please forgive me for everything mean I ever did to you guys out there online and offline from October 24, 1986 until I’m will turning 28 this October 24, 2014.

Truly.Madly.Deeply.Not.Perfect.Girl…. Diyana

iHeart : Dugaan Puasa


Photo: Hello world #

Bila dah masuk bulan Ramadhan ni, berdebaran aku rasa. ballerina crazy rabbit Yelah, teringat saat-saat aku berpuasa dan melahirkan Al-Fattah masa bulan puasa. Yelah aku pada minggu pertama Ramadhan tahun lalu adalah dalam 37 minggu. So maknanya dah nak hampirlah kan waktu bersalin? Uh, debar tu. Sebab biasanya minggu 38-40 sudah sampai waktunya baby melihat dunia. Uh, debarnya tunggu Jr tahun lalu. Huhuhu… ballerina crazy rabbit Teringat masa tu FG setiap hari usap perut aku suruh Jr cepat keluar. Mak aih, aku punyalah berdebar dia boleh pula meneka-neka Jr lahir bila. Tak sabarlah tu kan? dunno crazy rabbit

Walau macam mana pun aku bersyukur kerana aku diberi peluang untuk berpuasa pada Ramadhan tahun lalu hampir 1/3 dari sebulan (Jr lahir lagi 9 hari nak raya). Alhamdulillah. blush crazy rabbitRisau juga aku kalau Jr lahir sebelum Ramadhan, jenuh aku nak mengganti puasa sebulan nanti. Sekurang-kurangnya bila aku dapat berpuasa pada awal-awal Ramadhan ini, taklah teruk sangat aku nak kena ganti puasa nanti. dancing crazy rabbit

Oh ya, aku akui yang berpuasa masa mengandung ini sangatlah penat. Aku pening kepala pada hari pertama puasa. dizzy crazy rabbit Mungkin nak membiasakan diri berpuasa memang mengambil masa sedikit. Tapi tak mengapalah, yang penting aku berjaya kuatkan semangat dan hati untuk menghabiskan puasa pertama aku. Alhamdulillah, berjaya aku berpuasa walaupun penatnya memang menyengat jiwa. floating crazy rabbit

Ini kali pertama aku berpuasa dengan keluarga mertua di KL. Sama sahaja seperti di MLK actually. dance with me crazy rabbit Cuma makanannya berbeza sedikitlah dan makan lebih awal di KL. Jadi untuk bangun persiapan sahur tu, agak awal sedikitlah berbanding di MLK. Yang lain semuanya sama saja. eating crazy rabbit Dan, di KL kurang ada lauk tambahan masa berbuka. Maksud aku, jarang mereka beli kuih atau lauk di bazar (malah air pun home made). Kalau di MLK, air soya tu memang pastilah Oteh beli untuk berbuka (dah macam wajib pula). So, banyaklah kuih dan lauk tambahan kalau di MLK tapi di KL mostly homemade. Tapi aku memang kagumlah sebab makanan memang siap on time sebelum azan. Hebatkan? Padahal mereka sampai rumah agak lewat (kerana jammed di KL) walaupun waktu balik telah diawalkan pada bulan puasa ni. flying crazy rabbit

aHR0cCUzQSUyRiUyRjIuYnAuYmxvZ3Nwb3QuY29tJTJGLU83N1N6emlSMGNvJTJGVUFvQ0RnNzBhbkklMkZBQUFBQUFBQURCQSUyRk04ME9BWHE1QS1NJTJGczcwMCUyRkRTQzA1NzQ1LkpQRw==

Anyway tu cerita 2013. Sekarang ini aku nak cerita puasa 2014 pula. happy dancing crazy rabbit Kalau 2013, dugaan puasa masa mengandung dan debaran kali pertama berpuasa di rumah keluarga FG. Tapi 2014 lain pula ceritanya. Tahun ini aku berdebaran puasa kali pertama di tempat kerja aku yang baru ni. moving crazy rabbit Yelah, nak biasakan diri dengan jadual waktu masa bulan Ramadhan, lepas tu jammed yang tak ingat dunia lagi. kill myself crazy rabbitDan paling teruk sekali dugaan 2014 adalah, pengasuh Al-Fattah sakit. Aduyai, Nek Yah jatuh tangga sehingga menyebabkan kepalanya berjahit dan tangannya bersimen and guess what, aku kelam kabut cari pengasuh baru untuk 2 bulan ini (July dan August). boohoo crazy rabbit

IMG_8246

Tapi Allah s.w.t itu Maha Pengasih maka dipertemukan juga kami pengasuh baru yang sanggup menerima Al-Fattah last minute. boohoo crazy rabbitTermasuk Al-Fattah, pengasuh baru (aku panggil Kak Ina) jaga 6 babies (umur di bawah 2 tahun) dan seorang umur hampir mencecah 3 tahun. Walaupun harga lebih mahal (aduyai) tapi nak buat macam mana kan, terima sahajalah seadanya. Cannot complaint last minute kan? pheew crazy rabbitCuma rumah pengasuh ini lebih jauh dan dalam kawasan jammed serta buat aku berpusing-pusing nak hantar sebelum pergi kerja. Kena keluar awallah aku sebelum ke sekolah.  shake crazy rabbit

Bulan puasa ini aku dan FG balik awal maka okaylah nak pergi ambil Al-Fattah on time before Kak Ina kenakan charge extra menjaga Al-Fattah tapi risaunya aku bila bulan August nanti. Masa tu timing kerja dah macam biasa. Aduyai, matilah nak kena bayar extra setiap hari!!! Biarlah isu itu berlalu dulu, pening kepala nak fikir sekarang. Semak kepala aku! help crazy rabbit

Tukar topik! Berpuasa semasa bekerja tidaklah penat sangat actually sebabnya jadual telah di pendekkan masanya. Dulu aku di SDK, jadual sama saja jadi rasa nak rebah tu ada jugalah tapi di sini masa cepat berlalu.love you crazy rabbit Cuma tak tahanlah jammed nak balik tu. Semua orang berpusu-pusu nak balik pada masa yang sama, memang sumbatlah jalan raya dengan pelbagai kenderaan (dan sometimes mesti ada accident occur dan kereta rosak berderet-deret). Aish, bila petang kereta terhengut-hengut dalam jammed macam snail tu, bikin mata aku kuyu tau. sleeping crazy rabbit Bukannya boleh makan sweet bagi hilang mengantuk maka kadang-kadang rasa nak letak batang mancis di mata bagi tidak tertutup. Huhuhu… snack crazy rabbit

Psst… Aku mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menikmati Ramadhan. smooth crazy rabbit Enjoy betul-betul Ramadhan kali ini dengan memperbanyak bacaan Al-Quran, bersedekah dan jangan skip solat terawih serta mengamalkan kebaikan yang dijanjikan berganda-ganda pahala pada bulan ini. Moga keberkatan dan pahala dilimpahi sebanyak-banyaknya kepada kalian. Insya-Allah. yesss crazy rabbit