iHeart : Yes, Aku Jealous!


Aku selalu dengar (sebelum kahwin) yang pasangan yang kampung berjauhan akan bergaduh untuk pulang balik kampung beraya. Sebab tu ada yang sanggup letak syarat-syarat bakal suami adalah mestilah satu negeri (malah kalau satu daerah lagi baik).  crazy monkey 011 Dan inilah dilema yang aku pula yang hadapi (OMG!). crazy monkey 025 Dan aku lagi teruk, (mujurlah kampung aku hanyalah satu di MLK) sebab FG ada dua kampung nak kena beraya (PRK & KDH) cuma priority di KDH sebab Grandma FG ada lagi berbanding di sebelah PRK. Tapi still his home is at KL (Argh…!!!) crazy monkey 049

Aku admit, aku rindukan orang-orang di MLK (hello, come on lah kan sudah lebih 20 tahun aku hidup di MLK). crazy monkey 057 Walaupun aku tak cakap, (aku tak tahu nak cakap pada siapa) tapi aku rindukan semua saudara mara aku di MLK. Especially bila waktu aku bercuti (masa cuti sekolah yang panjang macam ni), aku rindu nak bergosip dengan Nenda. Come on, aku kan gossip girl. Ahaks!  crazy monkey 059

Di sini okay juga (di KL). Keluarga FG adalah keluarga aku juga (epecially dengan aku yang tiada keluarga ni) crazy monkey 054  tapi aku selalu rindukan masakan air tangan orang yang sudah lama menjaga aku (orang di MLK) walaupun itu bukan ibu bapa aku. Dan aku mengaku, AKU CEMBURU dengan mana-mana pasangan yang boleh balik ke kedua-dua rumah keluarga pada waktu cuti walaupun untuk sekejap.  crazy monkey 062

Aku tak tahu macam mana perasaan orang yang jarang balik kampung. Mungkin nilai kekeluargaan dalam dirinya tidaklah setebal dalam diri aku (atau adakah aku ni terlalu manjakan diri aku?). crazy monkey 063  Entahlah, tapi aku selalu fikir “kan bagus kalau dapat balik ke MLK masa cuti ini biarpun FG tak dapat balik dengan aku”. Pelik kan fikiran aku ni (sedangkan kami telah berjanji untuk pulang ke kampung bersama-sama sampai bila-bila, romantik kan?).  crazy monkey 056

Aku mungkin tak pandai masak asam pedas MLK yang terkenal tu (walaupun aku ni lahir di MLK) crazy monkey 066  tapi aku tahu asam pedas yang tersedap pernah aku makan adalah masakan di rumah Nenda (biarpun bukan Nenda yang masak, mungkin my Aunties yang masak). Biar pun aku cuba masak sesedap yang boleh, tapi masih lagi tidak setanding rasa seperti makan di rumah di MLK. crazy monkey 064 Selalu bila aku makan asam pedas, aku selalu imagine kan ini di masak oleh orang-orang di MLK biarpun aku beli di kedai makan saja. crazy monkey 065 Sadisnya cerita aku ni kan? crazy monkey 068

Tinggal berjauhan kalau bekerja mungkin tak sekronik perasaan rindu tu tapi bila tengah cuti sebegini lama dan melihat seronoknya semua orang di KL berkumpul beramai-ramai, buat aku rindukan saat ramai orang berkumpul di MLK. crazy monkey 068 I guess aku jadi HOME SICK sebab aku tengah bercuti lama macam ni. crazy monkey 067  Aish, tiba-tiba aku jadi sensitif emosi pula kan? Aduyai… crazy monkey 078

Aku tak boleh nak selfish sangat sebab FG comes 1st dalam senarai things to think aku. crazy monkey 077  Aku kena fikirkan tentang FG. Takkan sesuka hati aku nak balik MLK dan tinggalkan laki aku di KL seorang diri. Memang tempah tiket neraka kalau aku buat macam tu.  crazy monkey 083 Tak bagus, tak bagus buat kerja gila macam tu. Tapi aku tetap masih sedih bila cuti lama macam ni tapi tak dapat balik MLK. Uwaaa… crazy monkey 002

iHeart : Hari Mendengar Luahan Ibu Bapa


Tak lama lagi akan berlangsung hari perjumpaan guru kelas dengan ibu bapa di sekolah aku untuk pemberian rekod prestasi PPT pelajar secara officially. Most sekolah bagi masa akhir Penggal 1 tapi oleh kerana ada banyak kekangan masa Penggal 1, maka baru sekarang diberi rekod prestasi akademik secara officially (sebab actually boleh tengok secara online di website SAPS). 

Apa-apa pun sudah bertahun-tahun aku jadi guru kelas (kelas belakang pula tu) dan hari perjumpaan ini macam satu sesi terapi luahan ibu bapa tentang perangai anak-anak mereka. Kecewa mungkin dengan markah yang anak mereka dapat selama belajar ini. Tapi actually ini adalah satu sesi yang bagus. Sekurang-kurangnya guru boleh mengenali latar belakang pelajar masing-masing.

Biasanya sekolah aku ada Penolong Guru Tingkatan (PGT) tapi 2013 ini hanya ada Guru Tingkatan (GT) saja jadi guru kelas akan berseorangan dalam kelaslah nampak gayanya. Dan kelas 4B 2013 kali ini ada 40 orang pelajar (cuma aku pasti yang seorang itu tak akan datang ambil jadi sebab sejak bulan Mac 2013 dia tidak datang ke sekolah jadi boleh dibundarkan kepada 39 orang saja). 

Kalau boleh aku memang nak bagi A+  pada semua pelajar 4B sebab mereka berperangai sangat baik dan mendengar kata. Perangai mereka amat menenangkan aku dalam kelas. Memang baik-baik pelajar 4B 2013. Tapi rekod prestasi ini adalah markah akademik jadi bagi kelas belakang, agak sukar nak bagi A+ tapi kalau ini adalah rekod sosialis mereka, mesti aku bagi A+. 

Apa-apa pun pada hari tersebut aku tidak dapat berjumpa dengan ibu bapa pelajar aku memandangkan aku sudah fly balik ke KL. Jadi, akan ada guru lain yang menggantikan aku bagi sesi menyerahkan rekod prestasi mereka. Walau siapa cikgu itu yang aku pasti dia adalah salah seorang guru subjek di kelas 4B. Tidak kisahlah siapa pun, yang penting aku berharap agar pelajar datang membawa ibu bapa mereka pada hari tersebut.

Dan bagi menyambut ibu bapa ke kelas, aku dengan bagusnya telah memastikan semua papan kenyataan kelas aku lengkap dihiaskan. Sanggup tu aku bawa stapler gun aku dari KL untuk memastikan kelas berada dalam keadaan yang cantik pada pandangan orang luar dan dalam (terutamanya pada pandangan mata aku sendiri). Meja guru pun aku tukar alasnya. Meja pelajar? Well, itu atas daya usaha mereka sendiri. Hahaha…

Pssst… Walaupun aku tiada nanti, ada aku tinggalkan nota untuk guru yang bakal menggantikan aku pada hari perjumpaan tersebut untuk memberitahu bagi pihak aku apa yang nak aku sampaikan. Harapanku agar para pelajar berubah menjadi lebih baik pada Penggal 2 2013 dan seterusnya bersedia untuk SPM pada 2014. Insya-Allah…

iHeart : Selamat Hari Mak & Selamat Hari Abah


Sorry ya kerana aku termissed nak wish Happy Mom’s Day bulan lepas. Bukan apa, bulan Mei 2013 ini aku tersangatlah sibuk dengan macam-macam aktiviti di tempat kerja. Jadi nak taip tu memang tak sempatlah sebab sibuk bekerja (tapi masih lagi aku dilabel PEKERJA PALING TIDAK BERDEDIKASI kan?). dunno crazy rabbit

Jadi dalam entri ini aku rangkumkanlah sekali Mother’s Day dan Father’s Day (since tahun ini aku sudah ada Mak & Abah – keluarga mertua). crazy monkey 003Maka aku mengambil kesempatan ini nak ucapkan semoga berbahagia ke akhir hayat untuk pasangan mertua aku ini yang aku kira perkahwinan mereka sudah lebih 25 tahun (kalau nak ikutkan dengan umur FG). Wow, hebat kan? dance with me crazy rabbit

Mula-mula sekali mestilah utamakan event bulan ini dulu iaitu Father’s Day. Yelah, takkan nak anak tirikan event Jun sedangkan sekarang ini memang tengah hot celebration Father’s Day. crazy monkey 011Aku pergi ke kedai kek & roti di SDK, banyaknya design kek untuk Father’s Day janganlah cerita. Ramai yang tempah untuk kek Father’s Day. Wah, bersemangat sungguh penduduk di SDK ini dengan event sebegini kan? crazy monkey 014

Tapi aku tak belilah. Since nak rai dengan FG tak boleh lagi (next year baru boleh itu pun nak paksa Jr raikan, hahaha kejam kan Mom dia ni kan?). happy dancing crazy rabbitOps, cakap tentang FG aku nak wish juga father-to-be tu Happy Father’s Day. love you crazy rabbitWalaupun aura event tu macam dekat gitu dengan FG tapi nak tunggu a month tu lama juga ya? Hahaha… Sabar ya FG, keluar tu nanti Jr awak bila sampai masanya nanti. Insya-Allah. crazy monkey 031

Selain hot nya event tu di kedai kek, di Facebook & Twitter janganlah cerita. Berderetan semua wish Happy Father’s Day untuk insan-insan yang wujud dalam kisah cerita masing-masing.help crazy rabbit Tapi aku diam-diam saja, ahaks… Memang dua event ini aku memang tak tweet dalam Twitter atau status up in Facebook since aku sweet 17 lagi. Yelah, Mummy dah arwah so nak wish apa pula kan. Dari wish sana, baik aku solat doa dan sedekah Al-Fatihah banyak-banyak. Tu lagi baik. Father’s Day lagi la haram aku nak wish. Right, fellas? shake crazy rabbit

Anyway, tahun ini ramai rakan aku yang bertukar status kepada Bapa (seperti FG sendiri). crazy monkey 068Ada yang sudah bergelar dan ada yang sedang menunggu masa. Yang sudah tu, kalian jangan lupa tanggungjawab seorang bapa ni besar tahu. Jangan pandai buat anak saja, tapi tak pandai jaga. patpat dance crazy rabbitYang tengah menunggu, aku sedar kalian mesti berdebar-debar nak bertukar status sebagai bapa pula kan? crazy monkey 067Relaxlah, Ehsan dalam drama Teduhan Kasih tu pun cool je nak jadi bapa kepada Adam yang bukan darah daging dia so kalian yang memang anak sendiri apahal pula nak gabra? (Ni pesanan ikhlas kepada FG juga ni).crazy monkey 070 Kepada yang belum lagi diwar-warkan berita nak tukar status suami kepada bapa, cuba lagi mengorat bini kalian ya. Hahaha… Mana tahu, esok lusa dapat berita gembira. Ngeh ngeh ngeh… crazy monkey 069Ops, yang masih single tu; nah… Ko nak tunggu bidadari mana melamar ni? Umur makin meningkat kot. Ceh, over la kalau nak tunggu Yuna kan? Ahaks… floating crazy rabbit

Apa-apa pun aku harap janganlah hari ini saja sibuk nak layan baik bapa masing-masing (lepas tu esok sudah mula keras kepala melawan cakap). Sepatutnya kena layan whole days a year baik-baik bapa kalian tu sebab tanpa beliau maka tiadalah kita di dunia ni. flying crazy rabbitAhaks, aku memang pandai nasihat orang tentang hal begini tapi; aku sendiri hanyut kan?  snack crazy rabbitJangan campur adukkan soal peribadi aku dalam nasihat aku. Sebab aku tahu yang tentang hal ini, aku memang bias. Ngeh ngeh ngeh… teehee crazy rabbit

Tapi since aku ada father-in-law, jadi kena fokus pada dia 2013 ni. crazy monkey 079  Sebab 2014 nak fokus pada FG pula hari sebegini sebab masa tu FG memang dah jadi Daddy, so tahun ni mengalah sikit pada Abah ya? (ngeh ngeh ngeh).taichi crazy rabbit Aku tahu Abah excited bila tahu aku pregnant (hello, siapa yang tak excited kan?). smooth crazy rabbit Yelah, most adik-beradik Abah sudah bergelar Tok (GrandPa) so Abah mesti tak sabar nak rasa juga (apatah lagi umur sudah lebih 55 tahun ni kan?). Abah kadang-kadang ada juga cerita tentang feeling dia masa nak dapat FG dulu (nervous katanya). So masa tu aku terfikir, FG nervous tak? Hahaha… Kalau dia nervous pun, mesti dia tak cerita pada aku. Malulah tu. Hikhikhik… teehee crazy rabbit

Aku sebenarnya blank & blur nak type apa dalam entri Father’s Day ni sebab ini adalah 1st time aku taip tentang event ini sejak aku umur 17 lagi. Mungkin 2014 banyak sikit nak type sebab masa tu mesti aku banyak story nak kutuk FG. Hahaha… teehee crazy rabbit

Apa-apa pun aku mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada semua bapa yang bertanggungjawab di dunia ini (yang tidak bertanggungjawab aku tak nak doa untuk kalian) yang sabar mencari nafkah, mengasuh dan mendidik isteri dan anak-anak ke jalan yang diredhai Tuhan.  crazy monkey 077Tahniah jika anda adalah salah seorang bapa yang bertanggungjawab dan insya-Allah akan suatu hari Allah s.w.t membalas di akhirat segala pengorbanan yang telah anda lakukan. Dan aku berdoa agar FG tergolong dalam golongan yang aku doakan ini. Amin. crazy monkey 094

Okay siap tentang Father’s Day. Sekarang Mother’s Day pula. Bila sharing satu entri dua event, rasa berjela-jela pula aku merepek. Hahaha… crazy monkey 100

Mula-mula mestilah aku ambil kesempatan nak wish Mak yang aku kira sabar melayan kerenah aku yang belum cukup dewasa ni (biar pun nak bergelar Mommy pun). yes sir crazy rabbitYelah, aku sangat serba-serbi kekurangan (sampai aku fikir Mak mesti was-was nak lepaskan FG di bawah jagaan aku dengan aku yang sangat tak pandai apa-apa dengan hal rumah tangga). Yelah, masak nasi pun tak passed apatah lagi nak masak lauk bagai kan? crazy monkey 096Cakap tentang masak-masak ni, teringat pula masa aku panggang kambing pun boleh rentung; tak pastilah kalau aku masak gulai kari pula macam mana. Alamatnya macam kena food delivery saja kan? Hahaha… Teruknya skill memasak aku ni kan? crazy monkey 112

Jadi aku kira Mak memang sangat bersabar dengan aku. Aku tahu dia mesti menggeleng-gelengkan kepala sebab aku memang otak zero tentang hal rumah tangga. Mesti dia fikir, FG ni macam manalah boleh nak kahwin dengan girl macam ni. Hahaha… crazy monkey 115Aduyai, aku bukan apa. Tak berapa nak minatlah ke dapur. Makan simple-simple saja apa yang ada. Hahaha… Macam manalah aku nak jaga anak (Jr) lepas ni? Curious pula aku dengan diri sendiri pada masa akan datang selepas bergelar status Mommy ni. Hahaha… crazy monkey 123

Cakap tentang penukaran status ni, Happy Mother’s Day pada aku yang mom-to-be ini juga. Uh, on the way nak tukar status ni; aku memang banyak dapat penginsafan. Serius.what crazy rabbit Buat aku asyik ingatkan FG supaya jangan melawan cakap Abah & Mak (especially Mak) sebab nak lahirkan satu zuriat ni, azabnya menanggung sakit-sakit ni. Ini belum lahir lagi ni aku dah rasa macam separuh mati. Tak tahulah masa melahirkan dan selepas tu macam mana pula rasa sakitnya. Tapi memang aku insaf yang teramatlah. Sampai nangis-nangis dramatik kalau tak tertahan sakit.boohoo crazy rabbit Masa tu aku terfikir, banyaknya dosa-dosa kecil aku diampunkan Allah s.w.t semasa aku mengandung ni. Alhamdulillah… boohoo crazy rabbit

Aku tanya Mak macam mana perasaan dia masa nak dapat FG. Uh, happy tu pastilah sebab Abah & Mak menunggu agak lama baru FG lahir (tak macam aku dengan FG, advance tak sabar – ahaks). teehee crazy rabbit Macam-macam dia ingatkan aku tentang persiapan barang-barang yang perlu dibeli untuk menyambut kehadiran Jr. Seperti biasa aku ni, masuk telinga kanan-keluar telinga kiri. Hahaha…crazy monkey 148 Mesti stress Mak tengok perangai aku dan FG yang sambil lewa tentang hal ni. Hahaha… Jangan marah ya Mak sebab masa aku Cuti Tanpa Gaji nanti akan aku paksa FG siapkan persiapan Jr. Tapi masa tu kena interview Mak sekali lagilah apa barang-barang yang perlu untuk menyambut kelahiran Jr di dunia ini. Ahaks, FG sila bersedia ya. crazy monkey 142Jangan nak busy bekerja saja. Faiz Jr tu penting lagi dari kerja. Family comes 1st ya!crazy monkey 178 Mak sangat excited nak tukar status Tok (GrandMa) ni sebab di kalangan adik-beradik Mak, kiranya Mak orang 1st menukar status. Ahaks, gempak! crazy monkey 157

Jadi kepada kawan-kawan sedunia aku yang sudah bergelar Ibu, aku ucapkan Selamat Hari Ibu kepada kalian. Mesti seronok sebab keluarga dah complete set kan?crazy monkey 155 Kalau mana yang sudah dapat anak laki dan perempuan tu, lagilah senyum sampai ke telinga kan? crazy monkey 156  Yang sedang menunggu waktu macam aku ni (ehem ehem ehem),crazy monkey 175 sabar ya menghitung hari. Tahun depan kita leh sambut sama-sama event ni. Ngeh ngeh ngeh…  crazy monkey 175 Yang belum lagi dapat berita gembira, sabar ya. Cuba lagi. Insya-Allah tahun depan rezeki datang bergolek-golek kembar. Rezeki Allah s.w.t mana kita boleh duga. Usaha dan doa banyak-banyak ya. Insya-Allah okay?crazy monkey 194 Yang masih lagi solo tu, uit… Tunggu siapa lagi ni? Nak tunggu Shaheizy Sam masuk meminang ke? Fulamakatak, biar betul? crazy monkey 201

Dan wajib mesti pada arwah Mum. yesss crazy rabbit Tak perlu Hari Ibu untuk aku mengingatinya sebab Mum selalu ada dalam hati dan minda aku. Saban kali selepas solat mestilah aku menyedekahkan surah Al-Fatihah atau Yaasin untuk Mum. Doaku agar dosanya di ampunkan dan di ringankan hukumannya di sana.  up down crazy rabbitAku tahu Mum tahu progress aku yang sedang dalam perjalanan menukar status menjadi Mommy. Aku pasti dia juga tersenyum senang di sana dan sentiasa mendoakan agar semuanya selamat untuk aku di sini. Dan kadang-kadang buat aku terfikir sendiri, apa perasaannya jika dia bergelar GrandMa tahun ni? Mesti berbakul-bakul nasihat dia pada aku kan? Ngeh ngeh ngeh… crazy monkey 212

Anyway aku nak ucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua ibu yang pernah merasai 40 minggu menanggung azab mengandung (yang sedang aku rasai sekarang ini). crazy monkey 209 Betapa besarnya jasa dan pengorbanan kalian dalam mengasuh sedari dalam kandungan hingga anak-anak membesar menemui pasangan masing-masing (insya-Allah). Pengorbanan ibu memang tak boleh nak cakap (aku sendiri pun sedang melaluinya). Tahniah dan ketahuilah segala kesusahan dan keperitan yang dilalui di dunia sekarang ini akan di balas di sana dengan berganda-ganda kebahagiaan. Insya-Allah. Dan aku berdoa agar aku juga merupakan salah seorang golongan beriman yang mendapat keberkatan-Nya kelak. Insya-Allah. crazy monkey 195

Pssst… FG, sudah bersedia bulan Julai ni?  teehee crazy rabbit Ngeh ngeh ngeh…. Ops, aku dah sedia ke? Hahaha…  teehee crazy rabbit

iHeart : Opsss… Aku Kena Tahan Wad


Aku sudah ambil kedua-dua suntikan tetanus (kancing gigi) di mana dos ke-2 di ambil sebulan selepas dos yang pertama.ballerina crazy rabbit Sengal tu tangan. Aduh, memang tak best langsung. Dua-dua pun aku ambil di klinik yang memang aku buat check-up setiap bulan semasa pregnant ni. Dan ini bermakna kali kedua terakhir check-up aku di SDK ni sebab selepas ini aku akan bertukar semula ke klinik di KL. Terima kasih tidak terhingga pada Doktor di klinik tersebut dan (terkenang) Azy yang banyak kali bawa aku ke klinik ni untuk check-up dan (terkenang lagi) Wani yang selalu teman aku di klinik ini juga. blush crazy rabbitUh, memori! Yelah, aku ni anti-medicine jadi kalau nak kerap ke klinik tu memang bukan akulah kan. Mujurlah ada mereka dan sebab Jr juga, kalau tak memang itulah antara tempat terakhir aku nak jejak. bad luck crazy rabbit

Walau bagaimana pun, aku kantoi paras gula tinggi pada ujian ke-2 diabetes. drama crazy rabbit Alah, yang kena minum air gula tu. Sebab di klinik di SDK ini dia beritahu yang kandungan gula aku dalam darah normal pada kali pertama ambil ujian tu. Tapi procedure untuk semua perempuan yang mengandung (mesti) untuk buat dua kali ujian tersebut. Adeh, tak sanggup nak minum air gula klinik kerajaan (sangat nak termuntah bila fikir, belum lagi minum). Jadi aku pun decide untuk buat ujian air gula tu di SDK dan keputusan menunjukkan yang aku perlu dan WAJIB buat ujian susulan BSP. Arrrgghh, tidak! get out crazy rabbit

Ujian BSP tu sangat LECEH (serius tak tipu!) walaupun tak sampai 5 minit check darah setiap kali.floating crazy rabbit Mujur kena buat di SDK sekali saja sebab lepas ini kena buat di KL pula. Terima kasih tidak terhingga pada Azy yang hantar-tunggu-ambil aku di klinik untuk ujian BSP ini. blush crazy rabbit Tau apa yang lecehnya? Sebab sehari tu kena datang ke klinik untuk check aras gula setiap 4jam dan kali pertama aku buat BSP, 4 kali kena ulang alik klinik. help crazy rabbit Argh, leceh tul BSP ni. Aku tak tahu macam mana aku nak buat di KL nanti. Mesti FG merungut-rungut bawa aku ke klinik. Hohoho… Sudahlah klinik di KL tu jauh (nak dibandingkan dengan di SDK). Tahan telinga sajalah aku masa nak buat ujian BSP ni nanti.dunno crazy rabbit Tapi yang bikin lagi leceh buat ujian BSP ini di SDK adalah, ujian BSP ini aku buat masa aku bekerja jadi nak curi-curi masa buat memang sangat leceh. Penat aku jadinya hari buat ujian BSP tu. Memang kejang keras kaki aku akibat kejar masa untuk ujian BSP ini. Mujur keputusannya bagus. Kalau tak bagus keputusaannya (tinggi bacaan gula) kena rujuk ke doktor pakar pemakanan lagi haru. Lagi melecehkan. Uh, sakit kepala. kill myself crazy rabbit

Apa-apa pun sudah berakhir aku berklinik di SDK. Selepas ini aku akan menyambung pula di KL dan aku tak tahulah procedure di KL tu macam mana pula. Tapi walau macam mana pun kena juga aku berklinik untuk menjaga kesihatan aku dan Jr. Sekarang ini Jr sudah seberat 1.9 kg. Besar dah dia kan (yelah, sudah minggu ke 33 dah ni). Hehehe… Aku sangat excited dan tak sabar nak tengok Jr. Aku tahu FG pun sama. Hehehehe… moving crazy rabbit

Dan sebelum aku menutup kisah kesihatan aku di SDK ini, aku nak berkongsi tentang hospital.poking crazy rabbit Aku sudah merasa masuk hospital di MLK masa aku buat pembedahan (dua kali tu) bahu kiri aku sebelum ini. Aku tak pernah terfikir aku akan diberi peluang merasai hospital di SDK ini. Dan tak sangka, aku sudah pun merasainya. Hahaha… patpat dance crazy rabbit Aku pergi 3 kali ke wad kecemasan di SDK (April 21, April 22 dan April 23) sebelum aku kena admit di wad SDK pada April 23 (hari ke-3 aku ke wad kecemasan). Cuak sungguhlah masa tu sebab aku tak sangka aku akan ditahan wad (sudahlah dengan baju kerja masa tu sebab aku pergi ke wad kecemasan selepas waktu kerja). Dan masa tu memang tak bawa apa-apa pun mujur ada Azy & Wani yang balik ke rumah mengemas barang-barang untuk aku (macam toiletries etc). Blank blur aku masa tu bila Doctor di wad kecemasan beritahu aku kena tahan wad.sigh crazy rabbit Nak call mengadu pada FG, dia pula masa tu dalam meeting (langsung tak layan CALL & SMS aku masa tu, sedih tau). So masa tu aku layan seorang-seorang saja feeling kena tahan wad. on jail crazy rabbit

Tak lama pun aku dalam wad SDK, 3 hari saja (April 23- April 25) tapi kasihan pada Azy & Wani (sudahlah pregnant) kena bermalam 2 hari di hospital menemani aku. Itulah orang cakap kan, bila berjauhan dari keluarga sebegini; kawan-kawanlah merupakan keluarga terdekat kita. Dan aku berterima kasih dan sangat bersyukur untuk pengorbanan masa & wang mereka untuk aku selama aku di dalam hospital. blush crazy rabbit

Terima kasih juga pada Kak Haiza sekeluarga, Kak Haniso, Laurence, Suhailah dan Ct Panda yang datang melawat aku. blush crazy rabbit Mujurlah timing mereka datang bukanlah sewaktu aku sedang sangat sakit (kalau 10 paling sakit, aku bagi 20 untuk sakit yang aku rasa pada hari ke-2). Masa mereka datang melawat, sakit aku hanya suam-suam saja. Hahahaha… Mujurlah kan? yipee crazy rabbit

Oh ya, terima kasih juga pada Doctor di Wad Perempuan Aras 5 dan Nurse (samada yang tetap atau pelatih) kerana melayan kerenah aku sepanjang aku di dalam wad. blush crazy rabbit Tak sangka juga sempat berkenalan juga dengan Nurse di sana. Hahaha… Punyalah nak cakap selalu mereka datang check condition aku. Oh ya di sini juga aku diberi peluang dengar bunyi degupan jantung Jr. Uuu… cute! First time dengar kan, sangat teruja. Yelah, biasa di klinik ultrasound tengok saja kan (tak dapat dengar) tapi kali ini dapat dengar; over excited jadinya. taichi crazy rabbit

Makanan dalam hospital SDK boleh tahan jugalah sedapnya cuma biasalah kalau kurang garam dan gula. Kata makanan hospital, takkan macam di hotel pula kan? Lagipun aku stay di bilik Kelas 1 jadi makanan pun sedap jugalah. Tapi terima kasih kepada Azy dan Wani yang curi-curi masa hantar makanan kepada aku (macam faham-faham saja yang makanan hospital tak berapa nak menyelerakan). Masa ni aku teringat pada Bee Shelly yang sokmo datang hantar makanan kepada aku setiap hari semasa aku di hospital MLK. Fuh, terkenang lagi. Hahaha… Memori-memori… blush crazy rabbit

Seperti mana-mana hospital, kena cucuk di tangan (untuk di masukkan ubat atau ambil darah) itulah yang paling berbisa. smooth crazy rabbit Memang aku tak suka betul kena cucuk di tangan tu. Sakit woo (teringat pengalaman di MLK masa tu). Itu membuatkan aku tak dapat nak ikat rambut aku dan mujurlah di SDK ini ada Nurse pelatih yang menolong aku mengikat rambut setiap pagi. Dan yang buat aku stress di SDK ini adalah, mereka tidak guna pun tempat yang mereka cucuk aku tu. Doctor tu ambil secara manual juga darah aku di sebelah tangan yang lain dan buat aku wonder mengapakah tangan aku ini masih dicucuk begini kalau ambil darah pun secara manual. Ubat juga semuanya pil (tiada injection) jadi tak pakai juga di situ. Bagi aku rasa sakit berbisa adalah. Sampai bengkak urat di tangan aku. Dan sebagai penutup kisahnya, tangan aku sakit sampai seminggu selepas keluar wad. Sakit tuh! Nak gerak sikit mula mengaduh. Macam gedik je rasa. Hahaha… Mujurlah aku kerja tak memerlukan aku angkat barang extremely berat. Kalau tak mesti meraung-raung drama aku. Hahaha… up down crazy rabbit

Baju di hospital janganlah story kan. Dah hospital kerajaan, agak-agaklah nak dapat uniform warna-warni. Mestilah baju aku warna hijau tu juga. Tapi yang best di sini, pesakit Kelas 1 tak semestinya pakai baju uniform hijau tu (di MLK kau jangan mimpi nak pakai baju sendiri, memang macam halilintar Nurse membebel kalau nampak kita pakai baju sendiri).  love food crazy rabbit Tapi since aku mana ada baju yang sesuai di SDK ni maka aku ambil keputusan pakai sajalah baju uniform hijau tu walaupun tak berapa nak rela. Hahaha… Apa mahu buat, bukan warna fave aku kan. Bila aku memikirkan masa bersalin nanti baru berpeluang pakai uniform pink, buat aku sengih sendiri. Tak sangka tak lama lagi peluang nak pakai uniform hospital warna pink itu akan tercapai kan. Hehehe, tak sabarnya! hate crazy rabbit

Kepada keluarga aku di MLK dan keluarga mertua aku di KL, maaf sebab sengaja tak mahu beritahu kalian yang aku masuk wad di SDK ni. Aku tak mahu kalian risau pada aku di sini (kecuali kalau aku extremely in danger condition baru aku akan beritahu) dan fly ke sini semata-mata risaukan aku. FG pun aku tak bagi fly datang sini apatah lagi ahli keluarga yang lain kan? Aku cuma beritahu pada FG, Hafiz & Ain saja masa tu. love you crazy rabbit Yelah, at least mereka tahu keadaan aku. Kepada orang lain tu, janganlah berkecil hati pula ya. Aku cuma tak mahu kalian risau sangat pada aku. Risau sikit tak mengapa tapi kalau risau banyak sangat tak baiklah (terutamanya Nenda). flying crazy rabbit

Dan entri ini pun sengaja aku poskan dalam WordPress setelah lama berlalu kisah tersebut. Sengaja aku pos masa aku dah lepas cuti. Kalau pos entri ini awal-awal, aku takut ada pula yang kena serang sakit jantung. Don’t worry, aku sudah okay ni. flying crazy rabbit

Mujurlah aku balik bekerja pada April 30 adalah pada hari paper Science Form 4 aku di launch (mujur aku sudah stapler semua kertas exam tu). Yelah, paper itu ada correction jadi risau juga aku kalau berlaku masalah apa-apa pada masa exam tu. Sayangnya aku tak sempat pun nak bagi tips pada pelajar aku tentang exam memandangkan aku sudah masuk ke wad sebelum sempat nak pesan apa-apa. Malah kelas tambahan yang sepatutnya di bawah jagaan aku pun entah ke mana (sebab aku dalam wad masa tu kan?). Apa-apa pun perkara itu sudah pun lepas. Cuma bila terkenang, boleh bikin aku senyum sendirian. help crazy rabbit

Pssst… Terima kasih kepada FG yang membelanja aku, Azy, Wani dan Kak Nani (yang kebetulan datang ke sini minggu tersebut) Pizza Hut Delivery. Sangat terharu. FG sangat berterima kasih kepada Azy & Wani (especially) yang menjaga aku di hospital. blush crazy rabbit Hahahaha… Mesti dia rasa guilty sebab tak dapat fly SDK jaga aku kan? Hahaha…  teehee crazy rabbit

iHeart : At my 8 months


5641623402_d36d6f71a2_z

Yeah, lama sungguh aku menyepi dalam menulis berikutan kesibukan yang melampau baru-baru ini. Maaflah, sebab berat badan dah naik semacam, aku mudah penat dan nak buka notebook Apple aku ini pun sangatlah ‘bercinta’. Apa-apa pun sekarang ini aku sudah dalam fasa zon 8 bulan bermakna bulan depan 9 bulan (dan means Jr akan lahir!!!). Oh, paniknya fikir.

Bukan aku nak merungut (walaupun Ain selalu cakap aku suka merungut) tapi kaki aku dah macam bukan kaki aku. Yelah, bengkak semacam! Muka aku pun dah chubby (nak mention bengkak, tak sanggup tu) dan bila tengok diri sendiri rasa macam obesiti pula gaya aku ni. Dan paling tak best, rasa sakit kaki, lutut, pinggang dan satu badan rasa menyucuk sakit. Oh, sakit-sakit. Masa inilah aku terfikir, macam manalah ibu-ibu di luar sana menangani masalah ini dengan penuh kesabaran (dan mestilah aku teringat macam manalah my Mum boleh melalui peristiwa ini sebanyak 4 kali?). Oh magic sangat.
Itu belum lagi nak story perut aku yang berjalur-jaluran akibat penambahan kebesaran perut (skin stretching to become XXXL size). Aduyai, sangat scary. Memang nak baik pulih diri after ni memang memakan banyak duit. Hohoho…

Sebab itulah aku selalu pesan FG (since aku tiada Mum nak berbakti lagi kan) supaya menghargai Mak. Yelah, sakit tu proses nak melahirkan insan baru di dunia ini. Kalaulah bila anak tak dengar cakap dan meninggikan suara pada his/her mother, memang tak patut. Tunggulah rasa jadi bapa atau ibu baru tahu betapa sakitnya ini bukan kepalang. Eh, macam merungut je kan aku ni? Hahaha…

Tapi apa yang sweet pada fasa 8 bulan ini? Hohoho, aku boleh nampak dan rasa pergerakan Jr. Kalau rasa betul-betul, boleh rasa tangan dia. Sangat tak sabar nak pegang tangan Jr. Huhuhu, best tau pengalaman tu. Jr pandai bagi response kalau kita cakap dan pegang (belai) dia. Siapa kata bayi dalam perut tiada perasaan dan fikiran? Apatah lagi kalau sudah 8 bulan tu, semua struktur sudah terbentuk dan bayi pun sudah besar. Memang terasa sungguhlah kan?

Mungkin itulah ubat perangsang yang membuatkan ibu-ibu tabah mengharungi 9 bulan 10 hari. Sebab ketenangan bila kita pegang perut dan bercakap-cakap dengan bayi, itulah terapi. Tabik spring dengan semua ibu yang sudah melalui fasa yang sedang aku alami ini.

IMG_3155

Apa-apa pun aku rindukan nak minum Nescafe yang saban pagi menemaniku. Dan belum lagi nenas yang sangat sluuurrrp. Hohoho, makanan terlarang masa mengandung ini memang buat aku tidur tak lena fikir. Hahaha, ngada kan?

Pssst… Tunggulah lepas habis pantang nanti, memang pantang jumpalah aku makanan tu semua. Hahahahaha…

iHeart : Happy Birthday Khidir!!!


Aku kira ini kali pertama aku mention dalam blog mengenai Khidir. Happy birthday, Khidir!!! tv baby 56 Actually ini adalah adik bongsu aku yang sudah besar panjang dah pun (sudah 20 tahun umur dia tahun ni). Wah, makin sihat badan kau ya sekarang ini. Orang kata kalau badan makin montel ni maksudnya hati girang. Gembira tak dengan life kau sekarang ini? tv baby 44

Seingat-ingat aku dia bekerja sekarang ini, sayangnya kan? Patut umur sebegini adalah belajar (belajar kemahiran di kolej-kolej ke)tv baby 38 tapi entah mengapa dia memilih untuk bekerja pada usia muda sebegini (hanya dengan berbekalkan sijil SPM saja?) Ruginya hidup muda sebegini kau sia-siakan. Ish ish ish…  clapping soldier baby

Dan kalaulah bekerja itu yang memang kau pilih, aku harap agar kau bekerja betul-betul serius sehingga berjaya. Sebabnya boleh naik ke pangkat yang lebih tinggi dengan time based tau. Mana tau nanti boleh naik sampai jadi Manager ke. Okay apa!  shooting soldier baby

Dan ingatlah yang tahun depan (2014) pada bulan 5 adalah bulan terakhir duit PERKESO Mum. Selepas umur kau genap 21 tahun memang terputus sudah duit bantuan PERKESO tu jadi aku harap kau janganlah bergantung harap dengan duit tu sangat. Carilah duit untuk simpanan masa depan. Yelah, kau tu lelaki; nanti nak sara anak dara orang macam mana? Takkan tak nak kahwin sampai bila-bila pula?  tv baby 62

Tapi aku memang sarankan kau pergi belajar kemahiran. Bukan apa, itu untuk kebaikan masa depan kau juga tapi kalau hati dan otak kau sudah tertutup nak belajar, aku memang tak boleh nak tolong apa. Yelah, yang belajar tu kau jadi takkan nak paksa-paksa pula. Aku yang dah “dewasa” ini pun nak sambung belajar lagi, sayangnya kalau kau yang muda ini tak nak sambung belajar.  tv baby 67

Aku cuma terfikir, kesenangan yang kau menumpang orang selama ini sampai bila kau rasa akan bertahan. Nanti kalau kau kena halau sehelai sepinggang baru padan muka kau. Masa tu kau jangan cakap aku tak beritahu ya. Aku bukan berfikiran negatif atau berprsangsangka buruk pada orang tapi tak salah sediakan payung sebelum hujan. Takkan dah terberak baru nak cari tandas kan? tv baby 72

Apa-apa pun inilah jalan hidup yang kau nak dari mula kan? Kau nak “bebas” dari bebelan dan nasihat orang. Kau nak buat apa yang kau nak buat dan tak nak fikirkan pandangan orang kan. Pada kau, the only yang betul cuma kau. Orang lain semuanya salah kan. Aku bising-bising, kau cakap aku mendera mental kau padahal memang kau yang ada sakit mental tak boleh menerima pendapat dan kritikan orang. Lepas tu nak salahkan orang pula bila things turn out bukan seperti yang kau fikirkan. Susah kalau orang macam ini wujud. Sebab kau seorang saja yang boleh mengubah nasib kau, sebab apa pun orang nak nasihatkan semuanya kau tolak masuk dalam tong sampah kan? tv baby 65

Apa-apa pun aku doakan yang terbaik untuk kau. Harap-harapnya kau tidak sesat berada di duniawi ini. Bukan apa, banyak perkara tak baik di luar sana jadi janganlah kau sesat termasuk ke simpang yang tak baik itu ya. Banyak-banyakkan beristigfar ingat Allah s.w.t. sebab kerana Dia kau masih hidup lagi sampai sekarang. Muda cuma sekali, sayangnya kalau disalah gunakan. Kelak masa tua nanti akan terseksa kalau masa muda tidak prepare sebaiknya. Fikir-fikirkanlah. tv baby 63

Oh ya, Aidilfitri ini datanglah ke rumah untuk melihat anak saudara kau yang baru lahir tu nanti (insya-Allah). Datang bagi duit raya ya. Bagi hadiah pun bagus juga (hahahaha) tv baby 47 tapi datang menziarahi aku dan anak saudara kau tu pun sudah cukup mengukir senyum pada bibir aku. Aku tak harap apa-apa pun. Kau doakan keselamatan kesihatan kami pun sudah lebih dari cukup. Datang tu pakai baju melayu. Jangan nak pakai baju t-shirt pula masa hari raya. Macam tidak beradab pula.

Pssst… Maaflah kalau kau tersinggung dengan entri aku yang “pedas” ini. Bukan apa, aku memang tidak pandai nak menipu jadi ayat yang aku taip ini memang ikhlas nak kau tahu betapa kau belum terlambat untuk berubah. Aku tak berniat pun nak menyakitkan hati kau cuma aku harap kau tersedar sebelum semakin parah. Enjoylah hari ini, genap sudah umur kau 20 tahun.  tv baby 53

Aku kira ini kali pertama aku mention dalam blog mengenai Khidir. Happy birthday, Khidir!!! Actually ini adalah adik bongsu aku yang sudah besar panjang dah pun (sudah 20 tahun).
–>Aku kira ini kali pertama aku mention dalam blog mengenai Khidir. Happy birthday, Khidir!!! Actually ini adalah adik bongsu aku yang sudah besar panjang dah pun (sudah 20 tahun).
–>

iHeart : Drama PPT


KAD 2

Akhirnya siap sudah pengiraan carry marks 40%  bagi kelas Tingkatan 3 – 5 sebagai preparation untuk Peperiksaan Pertengahan Tahun (PPT) tak lama lagi. Dan di bawah ini adalah pembahagian markah yang telah aku tetapkan untuk PPT 2013. Macam mana, okay tak?

PEMBAHAGIAN MARKAH

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2013

BIL

KELAS

PERKARA

MARKAH (%)

1

1 B

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • 100

2

1 D

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • 100

3

3 A

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BUKU LATIHAN & BUKU KERJA
  • FOLIO & BUKU SKRAP
  • AKTIVITI KELAS
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 12
  • 13
  • 5
  • 10

4

3 E

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BUKU LATIHAN & BUKU KERJA
  • FOLIO & BUKU SKRAP
  • AKTIVITI KELAS
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 10
  • 15
  • 5
  • 10

5

4 B

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BUKU LATIHAN & BUKU KERJA
  • KUIZ
  • AKTIVITI KELAS
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

6

4 C

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BERKUMPULAN
  • INDIVIDU
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 10
  • 10
  • 20

7

4 D

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BERKUMPULAN
  • INDIVIDU
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 10
  • 10
  • 20

8

5 B

  • PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
  • BUKU LATIHAN & BUKU KERJA
  • KUIZ
  • AKTIVITI KELAS
  • UJIAN SETARA (I)
  • 60
  • 7
  • 13
  • 10
  • 10

urlMasa inilah boleh lihat betapa hebat lakonan pelajar-pelajar nak memohon markah mereka ditambah.  Dan masa itulah semuanya akan bertopengkan ayat-ayat manis bergula sedangkan sebelum ini macamlah aku tak tahu yang mereka tu menabur ayat berbisa di belakang aku (siap pergi mengadu di pentadbiran lagi).  Dan aku bukanlah orang yang kejam cuma aku seorang yang tegas dalam pemberian markah. Semuanya aku buat berdasarkan logik dan rasional. Yelah, kalau memang sudah terang lagi bersuluh pemalas dalam kelas; takkanlah aku nak beri markah penuh pula kan? Tak logik… Ish ish ish… 

yugyuy

Pssst… Walau sebagus mana aku buat kerja pun, aku tetap dilabel PALING TIDAK BERDEDIKASI  oleh pihak atasan atas alasan setiap tahun aku bercuti sepanjang aku bekerja ini (walaupun aku pernah bekerja penuh setahun tanpa cuti tapi langsung tidak diingati oleh pihak pentadbiran). Sabar sajalah kan. Siapalah aku ini kan?