iHeart : 2012 in review


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 6,000 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 10 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Advertisements

iHeart : Xmas


Salam Krismas pada semua rakyat Malaysia yang meraikannya. Aku tak meraikan tapi aku suka sebab dapat cuti.MySpace Jadi bolehlah berehat. Tapi yang tak menariknya adalah, kalau dah Krismas maksudnya mesyurat guru kali pertama untuk 2013 dah dekat (boleh tak nak buat-buat lupa?).MySpace Jadi, nak tak nak kena insaflah yang masa bekerja dah nak dekat dan masa bercuti berfoya-foya di rumah sudah tamat. Maka, kenalah aku menyemak semula senarai kerja yang aku patut sediakan sebelum bermula sekolah 2013. MySpace

Tapi, apa pun aku ucapkan Selamat Bercuti pada semua. Seronok kan dapat berehat dengan keluarga biar pun duduk di rumah saja pun (tapi kalau pergi picnic lagi best lah kan?). Oh tiba-tiba rasa nak buat BBQ pula di rumah (kikikiki). Aku kalau makan laju saja kan? Ngeh ngeh ngeh… MySpace

photo(1)

Ni gambar aku di Sunway Pyramid dengan tema Krismas 2012 mereka yang sungguh Egypt tu. Hohoho, klasik beb! MySpace Anyway masa aku ambil gambar ini aku sedang bebadan dua (hohoho, sudah nearly 2 months). Hehehe… Sekejap sahaja masa berlalu kan? Anyway hebat tak kuasa baju kurung? Tak nampak macam sedang pregnant kan? Hahaha… MySpace

iHeart : MAHA 2012


Aku ini kalau ada MAHA, mestilah aku nak pergi. Walaupun hakikatnya aku tahu yang kaki aku akan lenguh dan rasa nak tercabut tempurung lutut aku berjalan.MySpace Dan paling tak best sebab sekarang ini musim hujan maka nak berpusing-pusingan dalam MAHA tu agak susah. Apa-apa pun aku berjaya juga drag FG ke MAHA 2012. Untuk FG yang 1st time pergi, memang taubat lah dia nak pergi lagi (lenguh dan penat gila kaki). Sudahlah FG kena drive lagi (jammed teruk). MySpaceHuhuhu, maaf ya FG sebab sudah susahkan semata-mata nak beli orkid. Huhuhu… MySpace

Ni kali ke 2 aku ke MAHA. 1st time aku pergi masa umur aku 16 tahun. Pergi under rombongan sekolah. Free je (aku kan suka perkara free-free ni) dan banyak kali masuk pun tak mengapa.MySpace Dan aku rasa masa tu walaupun kurang penyertaan peladang & penternak Malaysia dalam MAHA tapi banyak aktiviti dan haiwan ternakan. Kali ini walaupun lebih banyak penyertaan tapi susunannya nampak kurang tersusun. Bayangkanlah dari pintu depan tu nak ke show room haiwan ternakan aku kena naik 3 kali bus dalam MAHA tu (gila tak penat, sudahlah orang bersusun nak naik bus).MySpace Entahlah, mungkin MAHA 2011 pun macam ni cuma aku saja yang tidak alert (sebab tak pergi kan?). Apa-apa pun aku lebih sukakan MAHA yang aku pergi masa umur aku 16 tahun dulu berbanding MAHA 2012 ni. MySpace

Maaf ya pihak pengurusan, bukan silap kamu cuma aku yang mungkin tidak mahu berpindah dari pandangan aku tentang MAHA. Jangan ambil hati ya? Aku yakin kalian telah perform yang bagus untuk MAHA 2012 ini (yelah, sampai berjuta-juta orang datang kan?). Tahniah aku ucapkan kerana berjaya mencapai target MAHA 2012. MySpace

Apa-apa pun aku beli 2 pokok orkid. Satu warna purple dan satu lagi putih.MySpace Actually aku cari warna pink & biru tapi tak jumpa pula. Apa mahu buat, kena cari di kedailah kalau nak juga kan? Anyway, bila ada orkid ni buat aku teringat pada Mum (dia penggila orkid). Dan buat aku risau kalau-kalau tangan aku ni jenis panas.MySpace Kata orang kalau tangan sejuk, tanam apa pun menjadi tapi kalau tangan panas; comfirm mati. Tu yang aku risau nak sentuh pokok orkid aku ni. Tapi aku nak tanam orkid juga. Degil kan? MySpace

Lagipun orkid mudah dijaga berbanding dengan pokok lain. Aku suka mawar pink tapi aku takut kalau kumbang datang singgah (sebab baunya yang harum) dan attack aku yang sedang tengok mawar tu. Hahaha, jauhkan fikiran aku fikir.MySpace Huhuhu, lagipun mawar susah nak jaga sebab banyak kena serang dengan ulat yang putih-putih tu. Huhuhu… Tak sanggup tu nak jaga. Hahaha… MySpace

Dan FG beli bubur Faiza ni. Sedap (try di sana).MySpace 3 packet RM 10, (tak pasti harga di market berapa) bolehlah kan nak testing. Dan seriously rasa dia sedap (tak tipu punya). Tapi aku belum try masak pun lagi (hehehe). Aku hari tu makan yang testing punya saja. Insya-Allah nanti kalau aku sudah try masak, aku inform ok? MySpace

Di MAHA ini banyak betul drink & food testing (sampai penuh perut aku testing macam-macam).MySpace Dan seriously lah, banyak produk tempatan yang lebih sedap daripada produk luar negara cuma commercial saja yang tak cukup mantap. Jadi kalau kalian berani bermain dengan masakan, sila cuba produk Malaysia. Mesti daripada 10 yang kalian test tu, pasti ada yang akan menambat selera. Tak pun Google dulu tengok review produk tu macam mana. Come on lah, you’re not the 1st one yang beli produk tempatan tu. So, bacalah testimoni produk tersebut dulu sebelum beli. Insya-Allah keputusan itu tidak akan mengecewakan. Kalau kurang sedap pun, makan sahajalah. Makanan juga pun kan?MySpace Anyway yang paling best testing adalah kambing bakar (hahaha). Kami beli juga kambing bakar tu dan paling best kami makan depan kambing (hahaha, jahat kan?). Ops, lupa nak beritahu yang kami makan Nasi Ayam Dara & Mihun Sup & Puyuh Goreng Berempah. Sedap woo dan makanan (mihun & ayam) pun banyak. Dan aku rasa banyak duit kami habis di makanan saja. Hahaha… MySpace

Psst… Memandangkan sekarang ini musim hujan maka kami sudah siap-siap bawa payung tapi tak sangka ramai betul cari makan jual payung dan topi summer ni (sebab sangat panas woo). Tapi yang kelakar tu masih ada juga orang yang beli (sebab tak bawa payung).MySpace Hohoho, sila ingat ya. Basic kereta must have is umbrella. So sila pastikan kereta anda ada sebelum anda keluar ke mana-mana, payung mesti ada. Kita tak tahu cuaca hari esok macam mana kan? MySpace

iHeart : Memori Aku Dengan Kucing


Semua orang pastinya akan ada seekor haiwan yang akan diminati dan mostly memanglah kucing kan (dan anjing kalau yang bukan beragama Islam)?MySpace Tapi kalau kucing boleh jadi haiwan yang diminati maka kucing juga boleh jadi haiwan yang paling di anti (untuk sesetengah orang). Dan aku? Well, tidaklah aku ini tergolong dalam orang yang akan membela kucing tapi tidaklah juga aku tergolong dalam orang yang tidak suka kucing kerana aku dengan kucing ada sejarahnya sendiri yang buatkan aku tidak rasa nak bela dia tapi tak pula benci pada dia (50-50). MySpace

Dulu arwah Mum ada bela kucing dan ada saja gambar aku dengan kucing (yelah, bukannya aku anti-kucing pun).MySpace Alkisahnya macam mana aku boleh tak so into kucing adalah, apabila masa aku sekolah menengah dulu dan kucing yang Mum bela itu namanya Tompok, dia telah melukakan hati aku dengan memakan Cadbury aku satu bar sampai habis semasa aku tengah seronok tertidur di depan televisyen. MySpace

Aku ini sungguhlah gilakan coklat dan tak peliklah kalau aku tertidur semasa makan coklat. Tapi dek kerana kucing yang mencabar kesabaran aku tu kerana dia dengan beraninya memakan (sampai habis pula tu) Cadbury aku semasa aku tengah tidur sedangkan sardine (makanan kucing dalam tin) dia ada saja lagi dalam bekas makanan dia.MySpace Uh, berasap kepala aku apabila aku terjaga dari tidur dan mendapati Cabury aku m.i.a dan mulut Tompok penuh dengan coklat! Come on lah, dah buat salah tu silalah bersihkan mulut tapi siap tayang-tayangkan lagi sisa-sisa coklat di mulut dia tu.MySpace Anginlah aku kan?

Jadi sebagai balasannya aku potong misai dia sebelah (tanda protes). MySpaceMum cakap kalau kita potong misai dia, kucing akan jadi penakut so aku potong misai dia dengan harapan dia akan bertaubat dengan kesilapan dia. Tapi apa yang berlaku adalah, dia semakin menunjuk berani. Dan semakin hebatlah perang dingin kami. MySpace

Bayangkanlah apabila aku pulang dari sekolah dan dalam bilik aku (di lantai) berterabur bulu burung dan darah burung tu ada kesan seret dari luar sampai dalam bilik aku. Hysteria aku tengok darah, bulu dan burung dalam bilik aku. MySpaceOh Tuhan, masa tu aku memang tak boleh nak fikir apa lagi. Rasa macam nak rebus dia hidup-hidup saja.

Maka sejak itu kami telah berperang sehinggalah dia hilang dari rumah. Dia hilang pun sebabnya Mum pergi berkursus dan tiada di rumah maka sepanjang Mum tiada di rumah maka dia tidak pulang juga ke rumah kerana dia tak suka tengok aku (mungkin) dan akhirnya bila Mum pulang dari kursus dia tidak juga pulang maka aku andaikan dia sudah ada penjaga baru yang tahan dengan kerenah dia yang mungkin melayan dia lebih baik dari aku melayan dia. MySpace

Maka lepas itu Mum menukar haiwan pula kepada ikan laga. Dan syukurlah ikan tidak boleh makan coklat kalau tidak mestilah aku goreng ikan tu. Hahaha… MySpace

Anyway, entri kali ini aku nak tulis adalah pengalaman sebenar aku yang menunjukkan kerana kucing juga; perang saudara boleh meletus (berlaku pada aku dengan my Mum di mana Mum salahkan aku apabila kucingnya tak balik-balik ke rumah dari dia berkursus, tragic kan?).MySpaceMySpaceMySpace Aku menasihatkan pada sesiapa saja yang ada membela kucing supaya menjaga betul-betul kucing anda. Pastikan bahan buangan di buang dan dibersihkan dengan cara yang betul kerana takut ini akan menimbulkan rasa tidak selesa pada jiran-jiran berdekatan dengan kawasan perumahan anda. Dan kalau boleh, sangkarkan kucing anda supaya dia tidak masuk ke rumah orang lain mencuri makanan orang. MySpace

Bukan apa, ini kisah benar. Kucing adalah golongan yang subur sepanjang tahun dan mampu melahirkan anak sehingga 8-10 ekor sekaligus.MySpace Dan kucing juga cepat membesar dan jenis pandai survive mencari makanan (susah nak mati punya). Kucing akan mark (dengan air kencing dan muntah) tempat yang dia senang cari makan dan akan selalu melepak di kawasan tersebut dan membuat territory tersebut sebagai rumahnya. MySpaceJadi kalau rumah anda ada yang sudah cuba memberi makanan kepada kucing maka tidak peliklah kalaulah selepas itu kucing tersebut berpindah di rumah anda dan membuat rumah anda seperti rumah penjaganya. Jadi kalau tak nak ada kucing beraja di rumah anda maka silalah jangan pernah bagi makanan pada kucing (walaupun sebenarnya itu hanyalah sisa-sisa makanan yang anda bagi sebab tak nak membazir buang dalam tong sampah tapi kucing tidak dapat fikir begitu ya?). MySpace

Jadi, sebaik mana pun hubungan persaudaraan itu tapi apabila ada satu peluang kecil untuk Iblis mencucuk jarum kejahatan; kalau tidak kentalkan Iman mestilah bergaduh besar punya kan? Aku tak tahu nak pesan apa, tapi untuk pihak-pihak yang menjadi mangsa atau pemangsa (atau sebaliknya – bergantung kepada pemikiran masing-masing) untuk perang saudara hanya kerana kucing, MySpacesilalah fikir-fikirkan semula sama ada berbaloikah anda berperang saudara kerana seekor haiwan yang tidak faham apa yang sedang anda perangkan?

Pssstt… Mujurlah aku not so into kucing kan? Kalau tidak mestilah sudah mengasah pedang aku nak berperang saudara kan disebabkan seekor kucing? Hahahahaha… MySpace

iHeart : Attention!!! Aku Pregnant!!!!


Terkejut tak baca title entri aku kali ni? MySpace Hahaha, jangan terkejut sebab ini perkara betul ni. Kalau tak percaya boleh tengok gambar yang FG snap untuk ujian hamil yang kami beli di Watson. Hahaha…MySpace Tapi ops, tu bukan urine ya? Untuk di ambil gambar maka urine sudah kena throw away (hahaha). Itu air pili paip biasa saja tapi bacaan yang ada tu tak bagi kesan pun (sebab dia sekali guna saja) walaupun tukar airnya. MySpace

photo

Apa maksud dua jalur? Itu maknanya positif hamil.MySpace Kalau satu jalur saja yang kelihatan maka negatif hamil.MySpace Aku pun baru tahu masa nak buat test masa tu. MySpaceSo basically perempuan yang disahkan mengandung di klinik sebenarnya kebanyakkannya dah buat ujian sendiri di rumah pun (macam aku).MySpace Sebab lepas tu aku ke klinik untuk double comfirm (walaupun actually aku tahu memang positif pun) dan untuk mengetahu estimate weeks pregnancy aku. MySpace

So soalan pertama yang doktor akan tanya adalah, “Bila tarikh period terakhir?”.MySpace See, tu memang basic question. Sebab itulah aku selalu marah Ain kalau dia tidak peka dengan tarikh period dia.MySpace So kalian pembaca pun perlulah peka dengan tarikh period anda (tak perlu semua hari tapi cukuplah marking hari pertama saja). MySpaceJadi, dari tarikh akhir period dia akan estimate berapa minggu kandungan dan bila bayi akan lahir. Macam aku masa aku ke klinik tu, doktor beritahu sudah 6 minggu macam tu. Hahaha… Macam tak percaya kan? MySpace

Macam mana perasaan aku dan FG bila dapat berita ini? Gila tak nervous!!!MySpace Masa tu soalan pertama muncul dalam kotak fikiran aku adalah, “Sudah bersedia menjadi Mum ke?”. MySpaceTapi dalam masa yang sama aku happy (sampai senyum ke telinga).MySpace Nah, FG pun sama. Susah nak cakap, bermacam-macam perasaan ada. Yelah, sebelum ini kami baru berbincang dan buat planning 2013 dan surprise; planning kena edit lagi.MySpace Apatah lagi tarikh dijangka lahir adalah pada bulan Ramadhan (di mana kami sepatutnya honeymoon di Jerman pada 2013 tu) maka nampak gayanya kena postponed rancangan tu kan?MySpace

Orang pertama aku inform adalah adik-adik aku. Gila happy nak jadi Uncles & Aunty.MySpace Aku siap pesan, “Raya ni kena standby aku duit raya tau”. Huhuhu…MySpace Lepas itu aku call Nenda dan ada ke patut response dia adalah, “Kau jangan nak tipu aku, kau selalu saja cakap KAU MENGANDUNGI LEMAK”. Hahaha… MySpaceSiot lah kan Nenda cakap macam tu (nampak sangat aku ini kaki kenakan dia kan?).MySpace Lepas aku beritahu Nenda terus banyak SMS masuk dari semua Pakcik & Makcik aku ucap tahniah. Happylah tu nak jadi GrandPa & GrandMa. MySpace

Dan actually aku selepas tu rasa nk tweet saja di Twitter atau update status di Facebook tapi apabila memikirkan apa guna aku ada blog kalau aku tak gunakannya jadi aku pun ambil keputusan nak umum beritahu kawan-kawan melalui entri di WordPress saja. MySpaceKalau kalian subscribe atau memang mengikuti maka akan update life aku macam mana. Kalau tidak, apa mahu buat; you’ll be the last to know lah kan? Tapi actually walau aku update di WordPress pun, Twitter dan Facebook aku akan update juga kan? So, suppose tiada masalah kan? MySpace

Tentang FG pula, mula-mula mestilah beritahu pada Mak (dan kemudiannya Mak beritahu pada Abah). Tahu tak apa jawapan Mak bila aku beritahu dia? Macam ini cara aku beritahu dia. MySpace

D : Mak, kami baru balik dari klinik. Doktor cakap…

Mak : Positif pregnant ya? Berapa minggu dah?

Nah, ternganga aku dengar.MySpace I mean macam mana Mak tahu kan (sebab aku pun tak perasan). MySpaceApa-apa pun lepas tu barulah kami beritahu adik-adik FG. Hazwan & Rahimah excited dengar. Response Rahimah, “Wah, ini rezeki ni. Mana tahu dapat pindah lepas ini.” Masa tu aku pun terfikir, iya kan? Mana tahu rayuan aku diterima (rezeki budak). Hahaha… MySpaceResponse Atun lagi kelakar. Aku beritahu dia macam ni. MySpace

D : Atun, nanti bakal jadi Aunty.

Atun : Eh, kenapa pula? Atun muda lagi. Tak nak lah jadi Aunty. Eh jap, akak pregnant ke?

Aduyai, sakit perut aku ketawa dia reply macam tu.MySpace Naim pun gelak gila-gila bila aku mention dia bakal jadi Uncle. Nah, lawaklah adik-adik FG ni.MySpace Apa-apa pun, aku tak dapatlah nak beritahu pada Asraf (sebab dia di Jerman). Mesti dia happy sebab sebelum balik Jerman dulu dia ada mention tak nak balik Malaysia kalau tiada “orang baru”. Sekarang ini kenalah dia balik sebab sudah bakal ada new comer before dia sampai Malaysia nanti. Tapi sayanglah sebab aku tak dapat nak berjalan-jalan di Jerman (seperti yang aku tengok dalam tv tu). MySpace

Dan aku percaya Mak & Abah mesti sudah beritahu semua family yang lain tentang new comer ni. Yelah, Abah & Mak nak dapat cucu kan? Mestilah excited. Macam Nenda aku yang nak tukar jadi Moyang sebab dapat cicit. Yelah, aku faham sebab aku pun rasa macam nak beritahu semua orang through TV3 saja (hahaha). Mungkin inilah feeling nak jadi Mum kan? MySpace

By the way masa ke klinik tu doktor bagi aku pil folic acid untuk aku makan selama awal 3 bulan ni. Dan pesannya akhir Januari aku sudah boleh ke hospital untuk pemeriksaan.MySpace Dan yang paling doktor tu kagum dengan aku ialah sebabnya aku tidak mengalami mual-mual yang kebanyakkan perempuan alaminya pada awal proses hamil (dan FG pun tidak ada apa-apa juga). Alhamdulillah lah kan, kalau tidak macam manalah aku nak buat kerja seharian kalau mabuk-mabuk. Huhuhu… MySpace

Mungkin sebab itulah aku tidak notice pun yang aku pregnant (sebab tiada sebarang symptoms dan selera makan aku pun laju saja) kecuali aku asyik pening kepala, demam selsema dan tak sedap badan beberapa minggu ini.MySpace FG pun demam sebab tumbuh geraham bongsu terakhir (sebab itulah tiada hint yang menunjukkan aku ini hamil). Tapi aku ada notice perubahan badan aku (jadi buncit melebihi buncit level biasa). Tapi masa tu aku fikir sebab aku banyak makan (masa cuti memang badan mudah naik). Yelah, sampai nak pergi ke majlis orang kahwin pun aku punyalah susah payah pakai korset. Hahaha… Tapi baru sekarang aku tahu sebabnya badan aku naik macam belon (hahaha). MySpace

Anyway, bila dapat berita gembira macam ini aku terfikirkan arwah Mum. Mesti dia happy bila dia tahu dia bakal jadi Granny kan? MySpaceBagusnya kalau dia ada di sini untuk aku bila aku dalam pantang nanti. Tapi realitinya mestilah dia tiada kan? Apa mahu buat, itu takdir Allah s.w.t untuk kehidupan aku.MySpace Mungkin ada hikmahnya yang aku tidak perasan. Aku ingat nanti kalau balik ke MLK, aku nak singgah pusara Mum nak beritahu dia yang aku hamil. Mesti dia excited nampak aku kunjungi dia kan? Yelah, aku sentiasa yakin walaupun Mum sudah pergi tapi rohnya masih ada melihat kami (anak-anaknya). MySpace

Dengan ini maka 2013 ini aku yakin semua kedai di pasar raya aku aku masuki untuk window shopping. Huhuhu, gila tak?MySpace Dulu kedai macam ini tak pernah masuk pun, sekarang ini kenalah intai-intai. Sudahlah barangan budak lagi mahal dari barangan dewasa (oh tidak!).MySpace FG, sila kerja kuat!!! Huhuhu… Banyak kita nak pakai duit masa 2013 ni. MySpace

Pssst… Since aku pun tak sangka aku pregnant sekarang ini maka aku sebelum ini sudah tempah movie 6D untuk aku dan FG. Konon, nak tengok masa Krismas.MySpace Bila sudah dapat berita hamil macam ni, maka tiket ini perlulah aku jual pada orang kan? (sebab tak sesuai 6D ditonton oleh perempuan hamil).MySpace Aduyai, ada sesiapa yang nak beli? Hohoho… MySpace