iHeart : BFF (Best Friends Forever)


Aku pernah percaya 100% yang Best Friends Forever (BFF) will really lasting forever. Seriously.MySpace Tapi now I do learn from my life lesson that most BFF does not lasting forever. Especially BFF between girls after kahwin. Commitment yang ada (especially the main one, husband) usually will ruin the BFF. MySpace

Lady yang sudah berkahwin mestilah husband comes 1st dan kena listen 100% to him (selagi tak bertentangan dengan pegangan agama) as one of the way to show respect to husband. Dan most husbands hate his wife’s BFF.MySpace Sebab bila kita menyayangi seseorang maka mulalah perasaan hendak memiliki that person dan sikap tamak mulai menguasai dan masa tu memang most husbands want her wife 100% attention. Dan masa itulah para wife mulai pening kepala nak divide herself to her hubby and her BFF. MySpace

Aku pernah percaya relationship antara boy & girl can always remain as BFF (dan alhamdulillah aku berjaya kekalkan dengan Kaizer since aku berumur 14 tahun) as long kita control not to much and not to close with our male BFF.MySpace Aku pernah berborak berjam-jam dengan dia talking how life unfair treating me atau one guy that make my world spinning (at that time). But yet the relationship never cross more than BFF. Ops lupa nak inform, nama sebenar Kaizer is Adib Zulkefli. MySpace

Tapi as time goes by, bila aku betul-betul sudah ada person steady in my life then I realize that I have to let him go slowly.MySpace Since aku mestilah nak kena jaga hati special boyfriend aku dan being close to my male BFF will make his jealous worse dan mula mengarut-mengarut menuduh aku yang bukan-bukan. So the BFF string mulai renggang, tak putus tapi semakin genting. MySpace

Tapi alhamdulillah Kaizer amat memahami dan dia mula terima situasi aku yang semakin jauh dan jauh. But yes, I still text him wishing him Happy Birthday until now. Bukan senang nak jumpa BFF yang benar-benar accept just the way we are dan to lose that person adalah something yang sangat rugi.MySpace Dan kadang-kadang aku terfikir takkanlah kerana lelaki yang aku baru kenal few years (yang aku fikir nak steady) can really beat up my male BFF yang aku kenal more than 10 years! But love can really does that kan? Hahaha… (FG, I love you!) MySpace

But Kaizer, I still hurt you unable to attend my wedding.MySpace But seriously aku memang tak sabar nak tengok perempuan yang berjaya menambat hati Kaizer. Sebab dia ini tersangatlah choosy (even his Mum pun pening dengan alasan-alasan dia yang tak munasabah tu). Cepatlah kahwin! Aku mesti nak pergi ke Ipoh nanti dengan FG. Boleh kami melawat saudara-mara FG di Perak, hehehe… MySpace

Dan BFF among girls, I have it too. Masa aku sekolah rendah dulu aku sangat close dengan geng 1Malaysia iaitu Agaliyah (India), Leonie Lim (Cina) dan Effa & Najida & Syahida (Melayu). Oh gila tak semangat 1Malaysia aku? Dari kecil sudah ada kan? MySpace Tapi actually masa sekolah rendah memang kawan dengan semua orang. Tapi bila masuk sekolah menengah baru ada BFF yang serious sikit (wah, ayat). MySpace

Masa tu my BFF is Lance (atau nama sebenar Izzati). We known each other since sekolah rendah lagi dan berjumpa di sekolah menengah (dari Ting 1 – 5) dan becoming close.MySpace Tapi female BFF akan retak jika salah satu pakwe BFF tersebut tak suka BFF aweknya dan dalam kes aku, pakwe Lance tak suka pada aku. I mean kalau tak suka aku sudahlah kan, tapi perlu ke nak call dan maki-maki (SMS yang maki-maki janganlah cerita kan?) aku macamlah aku ini satu disease pada aweknya yang sangat berjangkit yang akan berjangkit pada dia dan mati. Huh, memang tak sukalah aku dengan mamat kerek tu (even though dia tu junior aku masa sekolah teknik dulu). MySpace

Dan syukurlah Lance tak kahwin dengan mamat kerek tu. Seriously kalau dia pilih laki tu (even though masa umur 17 tahun dulu dia pilih mamat kerek tu daripada dengar kata-kata aku) memang aku rasa hubungan dingin aku dengan Lance tidak akan berbaik sehingga sekarang.MySpace Dan dengan laki yang dia pilih sekarang ini (setelah mengharungi pahit maung kehidupan), aku ucapkan semoga berbahagia ke akhir hayat. Walaupun hubungan BFF kami tidaklah seakrab dulu tapi aku bahagia melihat dia bahagia. Dan aku doakan agar kebahagiaannya berkekalan sehingga ke akhir hayat. Amin. MySpace

Semasa aku di Matrikulasi, my BFF is MySpace Syasyi (Syasya Syairah) dan Wiwit (Hidawati).MySpace Syasyi is the best sebab dia selalu comfort aku sebab pada zaman tersebut emosi aku kurang stabil sedikit sebab Mum baru meninggal dunia. Wiwit bikin dunia aku gila-gila ceria dengan lawak dia. Kami bergelak tawa, bermain, kenakan orang, gosip dan kena marah pun bersama-sama. Lawak kan? Rindu pula zaman tersebut.MySpace Selain semasa di sekolah (zaman PMR di High School), inilah zaman belajar yang aku surely sangat seronok. I mean, BFF surrounding sangat caring dan selalu mengingatkan each other supaya keep on study (sanggup kejut aku 3 pagi untuk study, gila tak?). Bila fikir balik, zaman inilah aku paling banyak buat kerja gila. Hahaha… MySpace

Dan naik ke universiti, aku ada lagi BFF. Nama dia Jamie (tak perlulah nama sebenar kan?). I hold a lot of dirty secret about her that world will never can believe she was like that in her 20’s. She have very innocent looks but she has a very black heart.MySpace Basically semasa aku single dan dia ada boyfriend tiada apa-apa masalah berlaku tapi apabila aku ada boyfriend dan she fallen for mine, masa tu memang disaster. Oh tak boleh nak cerita. Masa tu I do feel like eating thumbtacks when I saw her. Dan thanks to her, hubungan kami putus. Aku memang tak tahu nak fikir apa masa tu. Punyalah nak cerita teruknya zaman tu sampai berat aku hanya 45 kg sahaja masa tu (sampai keluarga aku bawa aku ke klinik sebab terlalu kurus). MySpace

Masa tu hampir setiap malam aku menangis. Gila lah zaman tu. Dan masa tu aku realize that I’m not alone. Aku ada banyak kawan lain yang sentiasa support aku dan masa tu BFF aku yang stay by my side always are Ein (Farah Suhana), Fierjan (Janah) & Malisa. Thanks to Jamie, aku realize ada yang masih sayang dan perlukan aku di dunia ini. MySpace

Dan syukurlah Lisa sudah berkahwin dengan her Prince Najib yang the 1st & last male dalam hidup dia. Fierjan insya-Allah akan menamatkan zaman bujangnya akhir tahun 2012 ini. Dan Ein (dulu selalu merempit di universiti bersama-sama) yang sangat surprise kan aku (sekarang sudah ada anak ni) dengan jodohnya dengan cikgu di sekolahnya sendiri (surprise sebab aku tahu jalan cerita cinta dia dulu). Hahaha… Teringin nak pergi Pulau Pinang rumah Ein. Dari dulu cakap nak pergi tapi tak pernah nak sampai. Ngeh ngeh…MySpace Apa-apa pun aku sentiasa doakan kebahagiaan kalian dengan pasangan masing-masing hingga ke akhir hayat. Sangat tak sabar nak jumpa semula mereka. Fierjan kalau kahwin tu, sila pos kad ke rumah mertua Fara di KL. Nanti minta alamat tau. Fara nak sangat pergi ke majlis Fierjan. Lisa pula kalau balik ke KL (rumah Kak Doren) sila roger Fara. Rindu dan nak sangat jumpa Lisa. Serious nih! MySpace

Dan bila masa kerja ni, BFF aku mestilah Ct Panda (Aisah).MySpace Dia duduk di sebelah aku saja dalam staff room tu. Masa single we share most of everthing together tapi lepas kahwin ni Saifol telah menculik 100% attention dari Panda. MySpaceMujur Saifol di Junior block, kalau tak mesti aku kena transfer tempat duduk lepas ni (hahaha). Matilah aku kalau Panda baca ni (dan aku tahu mesti dia tengah gelak baca part ni). Paling tak best sebab Panda sudah jarang bawa bekal makanan ke sekolah (best wooo Panda masak, aku kan suka kalau dapat makanan percuma ni). Jadi kesimpulannya aku seronok sebab aku tahu dia bahagia dengan Saifol (yelah, licin semua makanan Saifol makan sebab Panda masak sedap, hahahaha). Lepas ni, boleh daftar masuk Master Chef ya? Ngeh ngeh ngeh… MySpace

Dan mestilah tak lupa geng Sunny Estate (housemates) iaitu MySpace Afwani, Azimah, Asuwarni dan Kak Nani (Nuwairani).MySpace Nah, paling best Kak Nanilah sebab bila dia ada saja mesti berat badan aku naik sebab banyak makanan sedap-sedap dan aku lupa pula nak diet (hahaha). Apa-apa pun they are the best bila nak planning buat baik dan jahat ni terutamanya dengan Angelina Wani (kihkihkih). Habislah aku kalau Wani baca ni. Ngeh ngeh ngeh, jangan marah ya. Nanti kena jual. Huhuhu… MySpace

However the very best BFF (3rd ranking berbanding dengan semua nama di atas dan di bawah line dalam entri ini) is MySpaceBebiri (Mastura). Hahaha, actually aku kenal dia through Panda (sama universiti dengan Panda). That’s very true tau sebab ramai ingat kami kenal di universiti sebab akrab sangat (hahaha). Family Bebiri best (sebab her Mum sangat banyak gosip dan aku ni kan suka kalau gosip-gosip ni). I know her the best very good dan the best very bad. She’s a nice person. Tak sabar nak tengok jodoh Bebiri dengan siapa. Penat sudah aku keep on guessing ni. Bilalah dapat tahu kan? MySpace

Mesti nak tahu siapa ranking 2nd kan? Hehehe, mestilah family aku MySpace (Ain, Hafiz & Khidir).MySpace Dulu mereka no #1st tapi dah kena beat dah dengan someone. Jadi sekarang ini jatuh #2nd. Siapa-siapa pun yang datang dan pergi dalam hidup aku (sejak aku umur sehari sampailah sekarang ini sudah 26 tahun), family juga paling terbaik.MySpace Yelah masa senang dan susah, others may come and go tapi family always be together. Jadi bila Ain bikin drama macam aku tak sayang dia dan Hafiz berlagak macam “please don’t concern my life”, memang aku rasa nak lempang laju-laju. Siot kan perangai adik-adik aku tu? Come on lah, dah memang kita ini family so mestilah aku concern tentang kalian! Cet!

Hohoho, siapa no #1st? Nah, mestilah FG!!! MySpace Boleh pula tanya lagi. Dia datang je, terus nak conquer 1st place. Dan masa inilah aku realize something. Even how good and close you are with your BFF but still husband can break the pinky promise that you made with your BFF. Dan inilah yang berlaku pada most ladies yang “I’m not single”. MySpace

Since husband come 1st (with his family too), even family aku sendiri pun jadi no #2.MySpace Sebab itu bila kadang-kadang aku call family aku di MLK dan mereka complaint sini sana sebab aku asyik di KL dan tak balik MLK, aku speechless tak tahu nak cakap apa. MySpaceDan apabila all my BFF try calling & texting me to share new news but my husband say “don’t you dare to pick and reply your friends”, aku blank.MySpace OMG!!! World spinning non-stop aku rasa bila my life becoming 360 degrees turn over.MySpace Aku rasa guilty to keep on giving all my sweethearts (family & friends) excuses tapi that’s the best for all (but shit to me kan?). MySpace

Jadi, jika most times aku keep on bagi excuses yang dulu aku tidak pernah pun nak bagi (kalau dulu dalam toilet pun boleh bercalling & bertexting) means aku minta maaf sangat.MySpace Aku dah cuba tak nak menyinggung perasaan kalian tapi aku wajib jaga hati FG. Susah tau nak acting macam tu sebab aku bukannya orang yang jenis boleh poker face dengan my sweethearts.

Aku tak minta you guys walk away from my life (sebab you all means diamonds to me) tapi we must have gap that I must keep my privacy (and most attention) to FG. I’ll read your update in Facebook, I’ll text to you every year for your birthday (cause I do remember bout you) tapi nak spend most times together tu agak payah sedikit. I need permission to do all the activities. Aku sudah tidak sama seperti dulu. Aku kini isteri someone (FG) dan bukannya bujang macam before ni. Aku minta kalian cuba faham fact tersebut. Tapi semua memori manis kita bersama yang mungkin ada yang direkodkan dalam gambar (dan ada juga yang direkodkan dalam fikiran), aku pinta ingat daku dalam doamu dan jangan lupakan aku. Amin. MySpace

Aku tahu my sweethearts kecewa bila most activites yang biasanya kami buat pada weekend kini empty without me (macam bila Panda nak ajak aku dengan Lela Belang keluar lepak tapi Saifol tak bagi sebab nak spend masa together, its’s okay sebab aku faham perasaan dia).MySpace Macam bila aku dengar Ain plan sana-sini nak spend time dengan aku masa cuti tapi realize yang semua itu tidak akan berlaku kalau FG tak approve (dan bila dengar ayat sedihnya “aku lupa kau dah kahwin” bikin aku lagi terasa).MySpace Dan aku tahu betapa kecewanya Bebiri apabila dia cuba calling aku (dan asyik masuk voicemail sebab aku tengah on call dengan FG) untuk sharing tentang admirer dia yang “ummmph” tu dan berakhir dengan kecewa sebab tak dapat go through calling aku.MySpace Aku tahu walaupun perkara tu boleh di text tapi via call lagi best sebab mana best gossip sehala. Dan paling berbisa kena dengan Nenda baru-baru ini “mahal sangat ke duit minyak nak datang dari KL ke MLK?”. Peh, berasap kepala aku dengar perlian Nenda.MySpace

Damn, aku minta maaf sangat sebab melukakan hati dan perasaan semua pihak. Maaf maaf maaf. MySpaceMySpaceMySpaceTapi aku tak pernah menjangkakan akan jadi begini. Aku merancang apabila aku bergelar Puan bukan begini tapi apa yang berlaku ini semuanya ketentuan Allah s.w.t. Aku mana tahu FG akan jadi sekejam begini. Huhuhu… MySpaceFG kalau baca part ni, sila ambil perhatian. Kerana semuanya salah FG membuatkan semua orang bengang dengan aku sebab tiba-tiba acting lost contact dengan semua orang. Huhuhu…MySpaceMySpaceMySpace

Bila aku fikir-fikir cuti sebulan ni, adakah aku akan berpeluang balik ke MLK atau aku hanya di KL saja? Akan ada masa kah untuk aku melepak dengan my sweethearts atau masa aku hanya habis di rumah “online” saja? Huhuhu, sakit kepala fikir.

Selain dari nama-nama yang aku mention tu, ada lagi friends yang aku tak terlarat nak type tapi masih dalam ingatan aku. Contohnya semasa di sekolah adalah MySpaceRoziyana, Pistia (Huda), Xerxes (Ida), Norasfaliza, Noriszarina, Ezyan, Fara Zaila, Nadiah, Nasihah, Lailatul Munira, Noradila, Suraya, Jaziah…MySpace Di Matrikulasi ada MySpaceSyukriah, Izu, Aisyah, Che ah, Hajar…MySpaceDi universiti ada MySpaceMaryam, Malnizah, Fatimah, Ainul…MySpace Dan sekarang ini ada MySpaceSuhailah, Kak Zafiza, Kak Haizawanii, Lailawati…MySpace A lot kan? Hahaha… You can’t never enough have friends kan?

Pssst…. For the conclusion entri ini adalah. FG is my everthing, starting from husband, family, best buddy, buddy even enemy! Gila kuasa FG ni kan? Hahahha… MySpace

7 thoughts on “iHeart : BFF (Best Friends Forever)

  1. Ct Aisah says:

    Muahahha..mmg baca gelak2 pon..tp xguling2 ar..kang terkejut mak mertua kat sebelah ni..hehhe..
    Well, pas kawin mmg bnyk yg berubah kan….nsb bek kt kawen serentak so msg2 faham ttg situation msg2…😀
    100% attention to mr.sepol??? Cess yeke…mcm x je….
    Masterchef la sgt ye…sepol mkn licin coz dia xcerewet.. Mcm ko gak…tu yg telan semua..hoho…
    Panjang lak coment aku..btw, akak setuju sgt pe yg ko tulis tu fara…sometimes bukan kita nk buang jauh kawan kita jez pas da kawin ni terikat skt..huhu.xpela hopefully hubungan ni terus berkekalan k….amin..:-)

    Nk gtaw..aritu majuk coz fara tb2 balik awal…xde mood da nk g anta adiah kat airport..wawa.

  2. missy sheepo says:

    hikhikhik.. tq adeq.. bout my prince charming, tungguuuuu! hehe >_<
    p/s:: nty bile kite da sm status br best gosip kn? pray 4 me dear.. :p

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s