iHeart : Keselamatan Diutamakan


Berikutan ada pecah masuk rumah Kak Haiza (jiran sebelah rumah sewa aku di SDK) sampai telefon bimbit Kak Haiza kena curi,MySpace maka Wani (housemate) pun bawa safely alarm untuk rumah sewa kami. Alarm tu actually laki Wani yang bagi. Bentuk dia macam penyendal pintu saja pun (cuma dia made in metal) tapi bunyi dia sangatlah kuat (even kami pun pakai medium volume pun rasa macam nak pecah telinga aku).MySpace Kami rasa bunyi ini dibuat 3 versi volume (Low, Medium & High) adalah untuk rumah yang 2 tingkat tu (jadi, perlulah bunyi yang kuat kan?). MySpace

Bagus jugalah ada alarm ni sebabnya bila dia berbunyi memang aku yang tengah syiok tidur pun terjaga (even aku ni sudahlah susah gila nak bangkit dari katil kalau dah tidur tu).MySpace Dan memang menghalang nak masuk ke rumah (sebab Azy dah pernah kena block pun).MySpace Dan paling best kalau gerakan sedikit terkena dia saja pun, alarm tu akan menjerit (sebab Kak Nani pun dah terkena juga yang ni).MySpace Pendek kata, fakta yang paling penting adalah; bila sudah ada alarm ni maka malam-malam kami sudah rasa agak selamatlah sedikit. MySpace

Tapi kata Wani, masa dia bawa naik kapal terbang MAS; memang dia kena tahan dan beg dibuka zip. Sebab alarm ni metal so faham-faham sajalah.MySpace Kita tak boleh nak argue dengan pegawai di sana sebab sudah memang kerja dia check kalau ada barang yang mereka rasa curiga kan? Tapi apa-apa pun selamat sudah terbang sampai SDK. MySpace

Jadi, aku suggestkan most house sekarang ini pakailah alarm.MySpace Lagi bagus kalau boleh link dengan Jabatan Pertahanan Awam ke, balai polis berhampiran ke… Nah, itu lagi baik. MySpaceBukan apa, SDK yang dicop aman damai (berbanding dengan KL) pun ada pecah rumah; apatah lagi kalau di KL kan? Jadi, at least ada alarm maka terasa selamat sedikit. MySpace

Tapi aku wonder rumah Nenda di Melaka perlu pakai alarm atau tidak? Hahaha…MySpace Sebab kawasan rumah Nenda itu masih lagi diwartakan kawasan kampung (walaupun kedudukan di pinggir bandar).MySpace Tapi rumah FG, patut pakai alarm ni. Even ada security guard pun, double safety kan lagi baik (sebab tu kawasan perumahan KL kan?). MySpace

Psst… Dan cakap tentang safety ni, aku rasa patut sudah aku beli pepper spray untuk safety letak dalam handbag.MySpace Bukan apa, malang tidak berbau. Memanglah kalau boleh minta jauh-jauhkan sangat-sangat tapi persediaan kena ada juga kan?MySpace Sebab itu juga perempuan-perempuan di luar sana silalah bawa payung sebagai langkah berjaga-jaga ya (dan melindungi kulit daripada terkena cancer kulit).MySpace Kita ni kalau tahu seni mempertahankan diri pun, kalau panik pun payah juga. Jadi, bersedia lebih baik daripada kena tibai kosong macam tu saja kan? MySpace

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s