iHeart : Majlis Perkahwinan Diyana & Faiz


Ahaks, akhirnya masa yang di tunggu-tunggu telah pun tiba. Maaf sebab update lambat sikit, biasalah lepas kahwin busy sikit. MySpace Macam-macam nak kena settle kan selepas majlis kahwin hari tu. Sebab tu agak lewat sikit nak upload pic. Malah di FB pun tak upload lagi. Hahaha… Sudahlah lepas kahwin tu, aku demam. Nak buat macam mana, sebelum tu badan mana cukup rehat nak prepare itu-ini. MySpace

Mula-mula aku nak story tentang majlis akad nikah aku yang berlangsung pada Ogos 24, 2012. Akad nikah mestilah ambil warna-warna yang suci murni macam putih-golden ni. Nampak tak wajah aku dan FG yang berseri-seri pada majlis akad nikah aku. Menggelabah jugalah kan FG masa nikah tu (yelah, sampai 3 kali kan lafaz). Hahaha… MySpace

Tapi syukurlah semuanya berlaku dengan selamat dan tiada tumpahan darah berlaku di masjid. Aku menarik nafas. Dan malam tu wajiblah orang Melaka dengan malam berinai. Mestilah kena pakai sanggul lintang (malam berinai besar kan?). Jadi inilah aku dengan sarat di kepala membawa sanggul lintang tu. Rasa nak terbalik ke belakang pula pakai sanggul lintang tu.MySpace Tapi bunga api yang keluarga aku sediakan memang terbaik habislah. Kahwin musim raya, meriahlah mercun kan? Hehehe… MySpace

Dan majlis sederhana di rumah aku pada esoknya (Ogos 25) yang bertemakan warna kegemaran aku (semestinya pink!) yang membuatkan aku rasa puas hati yang amat!MySpace Dengan nenda dan pakcik-makcik yang pakai baju yang aku sponsor (mengikut tema), seronok sangat! Huhuhuhu, tak apalah kan? Yang penting aku puas hati dengan kasut pink yang aku memang specially beli untuk pakai pada majlis tersebut. Terangkat beb warna kasut aku tu.MySpace Dan sesi baling gula-syiling tu memang terbaik sungguh. Terima kasih Mokde Liza yang sponsor untuk event tu (Ops, terima kasih pada flower girls juga!) MySpace

Jadi, untuk semua pihak yang terlibat secara langsung dan belakang tabir, aku ucapkan ribuan terima kasih tak terhingga. Budimu akan aku kenang hingga ke akhir hayat. Terima kasih kerana bertungkus lumus menjayakan majlis perkahwinan aku. Sangat terharu. Rasa nak nangis pula kan? Huhuhu…MySpace Tapi gambar di atas bukan semua orang pun ambil masa tu. Sibuk kan masa tu? MySpace Baju tu sebenarnya untuk majlis potong kek, tapi disebabkan keluarga FG nak segera balik KL maka baju pink sanding aku yang digunakan untuk potong kek. Baju ini pakai selepas sanding saja, untuk ambil gambar. MySpace

Pssst… Aku nak ambil kesempatan ucapkan Happy Birthday untuk Nenda (she’s turning 70 on my wedding day, Ogos 25) dan untuk Pak Lang Rosli juga (Ogos 26). Moga Allah s.w.t melimpah rezeki dan panjangkan umur mereka. Amin. MySpace

Advertisements

iHeart : Pencarian Ternoktah Pasti


Mengambil kesempatan ini, aku nak ucapkan sekali lagi Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H untuk semua umat Islam yang menyambut Hari Kemenangan ini. Macam sekejap sahaja Ramadhan kali ini (sebab ada hanya 29 hari puasa saja kan, itu belum minus cuti haid; ngeh ngeh ngeh). Walau apa pun, puasa kali ini aku memang totally penat yang amat dan busy terangkat menguruskan majlis perkahwinan aku yang bakal berlangsung tak lama lagi. MySpace

Syukurlah tahun ini adik aku (Khidir) balik ke rumah Nenda untuk menyambut Aidilfitri bersama-sama. Suatu perkara yang magic kan? Tahun 2012 ini tak sangka keajaiban boleh muncul, hehehe. Mungkin inilah hikmah majlis perkahwinan aku. MySpace

Dan syukurlah semuanya telah aku susun aturkan untuk majlis perkahwinan aku. Dari soal remeh kepada yang serius. Dan tentang cameraman juga telah aku settle. Aku harap dan doa semuanya berjalan dengan lancar nanti (harap-harap tiada yang aku terlepas pandang). Dan sekarang ini aku memang tak sempat nak list down kan satu-satu apa yang aku dah buat. Tapi nanti bila semua dah settle down, aku akan tulis share dalam blog ok? MySpace

Dan sekarang ini cuma menanti hari saja lagi. Iaitu esok majlis nikah aku dan lusa adalah majlis persandingan aku. Sangat nervous!!!! Ops, again sila datang tau ke rumah aku. Sila lihat undangan di entri terdahulu tau! Mesti datang! Aku dah prepare untuk 1500 orang tau! Jadi sangat rugi kalau tak datang. Hehehe… Hebat tak aku promo? Ngeh ngeh… MySpace

 

 

 

iHeart : Maaf Seandainya Kad Terlewat


Maaflah kepada mana-mana pihak yang tak dapat lagi kad raya dan kad undangan perkahwinan aku (gara-gara kerana aku terlewat pos dan kemudiannya Pejabat Pos tutup beraya). Mungkin kalian akan dapat setelah selamat majlis aku. Hahaha… Tapi kan aku dah pesan, sila lihat dalam alam maya WordPress atau Facebook. Sebabnya aku dah tak sempat nak pos pun. Huhuhu, again maaf sangat. MySpace

iHeart : Undangan Ct Panda & Lela Belang


Proudly to say, Ct Panda; she is one of the best buddy ever had.MySpace Walaupun dia suka membebel (pening juga kadang-kadang dengar tapi most of the days aku suka dengar dia complaint bout how life treats her sebab funny, hahaha… jangan marah ya kalau baca ni tau Ct Panda) tapi she really have a big warm and good heart.MySpace Dan siapa sangka jodoh dia dengan cikgu satu sekolah dengan dia (dan satu sekolah dengan aku juga la kan?) iaitu Cikgu Saifolrizan. Tahniah En S kerana berjaya mencuri hati dia.

Dan tahniah kepada kedua-kedua cikgu ini kerana akhirnya mengambil keputusan drastik untuk menukar status bujang setelah penat bergelumang dengan gosip-gosip liar dan panas di SDK (wah, macam ayat Melodi pula). SELAMAT PENGANTIN BARU! Aku sentiasa doakan kebahagiaan dia dan akan datang ini juga. Uh, mujurlah dia pilih En S (kalau yang Si F tu… mati kena kutuklah dengan aku selalu, hahaha). MySpace

Dan inilah kad yang ditunggui oleh aku. Sangat gothic ayu gitu. Hehehe… Apa-apa pun yang penting aku nampak alamat dan pelan ke rumah pengantin. Nanti kalau kad meletup tapi tak jumpa rumah, susah pula kan?

By the way, oleh kerana berlaku kegelojohan tarikh; maka Ct Panda pun mencuri tarikh majlis perkahwinan aku iaitu 25 Ogos 2012. Jadi dengan erti kata lain, kami ni kahwin sama hari cuma berbeza negeri sahaja. Kalau sama negeri, memang havoc habislah! Bezanya aku nikah awal sedikit daripada Ct Panda tapi yang lain memang sama. Kelakar pula bila tarikh sama, sebab tak dapat nak attend majlis kahwin best fren sendiri jadi agak dissapointed jugalah tapi apa nak buat, dah tak tahan kan? (hahaha, ayat ini dipinjam dari En S – ops, aku tak suka buat ayat berani mati ya? Hahaha) MySpace

By the way, insya-Allah aku akan cuba mencari masa ke majlis di sebelah Saifol iaitu pada 1 September 2012 di Negeri 9 (sebab itu aku perlukan kad yang ada alamat Saifol bukan Ct Panda). Tapi sukar nak janji sebabnya majlis sebelah Saifol adalah sama tarikh dengan majlis sebelah perempuan adik Faiz. Tapi apa-apa pun aku akan cuba yang terbaik (wah, ayat macam gempak) untuk hadirkan diri ke majlis perkahwinan dia.

Tapi masalahnya sampai tika dan saat ini, kad Saifol tak kunjung tiba (macam tak nak bagi aku datang rumah dia saja ni). Jadi, macam mana ya aku nak redah ke Negeri 9 (rumah Saifol) berbekal alamat tanpa pelan? Hohoho… Saving nasi minyak ke Saifol, tahulah rumah awak tu 3 pasang pengantin. Kuikuikui… Jadi, kalau nak aku datang wajiblah make sure kad tu sampai di rumah aku sebelum majlis ya? Kalau dah selepas baru sampai, alamatnya memang aku tak pergi ke rumah sanalah ya?

Jadi sebagai precautions ketidakpastian kehadiran aku ke majlis perkahwinan Ct Panda, maka aku telah pun mengepos hadiah ke sekolah (sekaligus dengan kad jemputan aku ke SDK juga) buat Ct Panda. Jadi aku harap Ct Panda tidak berkecil hati dengan aku sekiranya aku tidak dapat datang ke majlis perkahwinan dia di Negeri 9. Maafkan Adik tau kalau Adik tak datang majlis Akak. Jangan marah-marah, nanti cepat tua macam Saifol. Hahaha…

Dan menulis tentang hadiah yang dipos, aku juga turut pos hadiah untuk Lela Belang sempena perkahwinannya pada 23 Ogos 2012 (minggu yang sama dengan tarikh perkahwinan aku) di Kelantan. Hohoho, aku memang nak pergi (at least sebelah lelaki) tapi sebelah lelaki (24 Ogos 2012) pun tarikh dekat-dekat maka comfirm aku tidak dapat datang ke sana kerana aku sendiri sedang sibuk di Melaka untuk last minute touch up. Sangat sedih sebab tak dapat tengok Lela Belang (yang sangat kurus macam Jerangkung tu, hahahahaha…) Ops, kutuk orang lagi aku ni. Aduyai, habis pahala aku asyik mengutuk orang macam ni. MySpace

Jadi, di kejauhan ini aku mengucapkan Selamat Pengantin Baru dan semoga berbahagia ke akhir hayat ya Cikgu Lela Belang. Oleh kerana the only belang yang datang dalam kepala aku adalah Zebra maka inilah symbol yang boleh aku letak sebagai represent Cikgu Lela Belang ini. Janganlah kecil hati sebab aku macam sengaja tak nak bagi alamat untuk pos kad pada aku, tapi sebab aku tahu yang aku tak dapat datang juga pun kalau dapat kad tu pun. (Uh, sedihnya ayat aku ni.)  Jadi dari dia rugi satu kad bagi pada aku yang comfirm tak datang, baik dia bagi pada orang lain yang 50% mungkin akan datang. Walaupun tak dapat datang, jangan risau sebab aku akan tengok photo kahwin di Facebook juga nanti. Jadi, silalah tag nama saya ya di album kahwin nanti.

Dan sebagai menutup entri mengucap tahniah kepada mempelai-mempelai ini, saya sekali lagi mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU dan moga hingga ke akhir hayat jodoh perkahwinan kalian (dan aku juga, hahaha). MySpace

Pssst… Jadi, Cikgu Bebiri akan datang ke majlis perkahwian yang mana? Nah, confused sudah kan? Hahaha… MySpace

 

 

 

iHeart : Aidilfitri 2012


Aku mengambil kesempatan ini mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRI kepada semua umat Islam yang menyambut Hari Kemenangan ini. Sesungguhnya, nikmat Syawal 1433H yang diberi pada kita tahun ini insya-Allah akan membawa hikmah kepada kita. MySpace

Dan aku juga memohon kemaafan seandainya aku ada terkasar bahasa dalam lisan atau menulis samada secara live atau pun di belakang tabir atau pun dalam mana-mana website. Janganlah berkecil hati dengan bahasa Melaka aku yang kadang-kadang diluar kawalan aku tu (boleh tak bagi alasan macam ni? Hehehe…) MySpace

Dan aku bersyukur kerana aku masih lagi dipertemukan dengan Syawal 1433H ini. Alhamdulillah… Dan terus terang aku katakan, aku sangat rasa bertuah kerana masih lagi terlindung dalam peliharaan-Nya. Dan moga-moga tahun ini aku semakin dilindungi oleh-Nya dan diberkati oleh-Nya. Amin Ya Rabbal Al Amin.

Dan masuknya Hari Raya maknanya majlis perkahwinan aku juga makin dekat. Debar janganlah cerita tapi nervous sangatlah banyak. Dan kerja juga semakin pressure. Hahaha, sampaikan nak jalan raya pun susah. Punyalah sibuk dengan preparation wedding. Hehehe… MySpace

Tapi masih lagilah aku dapat kumpul duit raya tahun ini tau! Dan ayat as usual semua, “tahun ini last ya, next year minta pada cik abang”. Nah FG, baca tak ni? Hahaha… MySpace

Raya ini selain duit raya mestilah cerita tentang biskut raya. Dan tahun ini favorite aku jatuh kepada Blueberry Cheese Tart. Nyum nyum. Disebabkan agak leceh sebab nak kena fridge dan harga pun agak mahal, maka kalau datang ke rumah aku mestilah tidak dihidangkan biksut ni. Maaflah ya, ini cuma untuk makan family sahaja. Kalau nak makan kena jadi family member dahulu. Huhuhuhu… Nampak dah sikap kedekut kan? MySpace

Dan tahun ini masih lagi kami (aku dan adik-adik sepupu aku) suka menapau (bungkus dalam tisu masuk dalam handbag) biskut-biskut raya yang sedap-sedap jika terjumpa di mana-mana rumah orang. Hahaha, kagum tak? Mujur tak ambil satu balang (dengan balang-balangnya sekali kan?) MySpace

By the way, raya kali ini sangat bersyukur sebab Khidir datang beraya (dan siap salam tangan aku lagi tu) pada 01 Syawal 1433H setelah sekian lama tak beraya dengan kami. Dan harapan aku biarlah setiap tahun pun begini (harap-harap tak jadi “harapan” saja kan?) Jadi kali ini banyaklah Khidir dapat collect duit raya. Hehehe… Bolehlah dia beli hadiah kahwin untuk aku kan? Ngeh ngeh ngeh… MySpace

Dan kali ini juga iklan terbaik adalah iklan Bernas yang sangat menyayat hati. Pandainya pereka marketing iklan Bernas buat (dah berjaya lawan box office Petronas suatu masa dulu nampaknya).

Apa-apa pun raya kali ini bagi keluarga aku banyak berfokus pada majlis kahwin aku. Tapi masih lagi kami bakar mercun dan bunga api tau cuma pelita saja yang tak pasang (lilin pun jadilah kan?).

Now, very can’t wait for the wedding day! Nanti aku update ok? MySpace

 

 

 

iHeart : Bersungguh-sungguh Beraya


Tahun ni nampak sungguhlah Nenda aku nak beraya sakan tahun ni. Sampaikan meja makan dari kerusi 6 sudah bertukar kerusi 8. Terbaik! MySpace Dan semua orang macam kagum sebab semangat raya Nenda aku yang sangat mendadak ni. Tabik spring! Dan bagi sesiapa yang beraya di rumah aku, silalah puji sikit meja makan Nenda. Bukan apa, kembang sikit hati dia bila ada orang puji meja yang memang dia dah aim cukup lama (sejak makcik aku Bee Shelly beli meja makan 8 kerusi).

Dan tahun ni Acik juga mempunyai luck yang sangat baik. Banyak baju dia dapat percuma! Oh, sangat aku cemburu. Itu belum top up dengan baju yang dia beli lagi. Peh, jeles aku seh!MySpace Dan itu bikin aku teringat yang aku dah lama tak beli baju baru (kasihan kan aku ni?).

Wow, semua sangat bersemangat raya tahun ni. Aku pun macam blank tak tahu mana pergi semangat raya aku sebabnya aku lebih bersemangat nak kahwin dari raya (hahahaha, tak boleh blah pengakuan ni kan?). MySpace

Dan bukan Nenda aku sahaja yang beriya-iya nak beraya, kerajaan Malaysia juga sempena Kemerdekaan yang ke #55 kali ini juga turut beriya-iya sakan untuk beraya iaitu pada tahun 2012 ini, wujudnya duit kertas dan duit syiling baru yang nyata lebih trendy dan sytle gitu.MySpace Dan berebut-rebutlah rakyat Malaysia nak tukar duit baru ini untuk disedekahkan di pagi Hari Raya Aidilfitri (dan penuhlah beratur di bank nanti, aku pasti). Hohoho, apa pun aku still terkejut bila nampak semula wang kertas RM 20 yang sudah lama tidak nampak kelibatnya (sampaikan aku rasa dah pupus dah RM 20 ni). Tahniahlah kepada pereka wang baru ini kerana berjaya menyuntik semangat 1Malaysia dalam wang ini. Come onlah, RM 10 kali ini ada bunga Raflessia kan? Hehehe… MySpace

https://diyanapinkfaizcoklat.files.wordpress.com/2012/08/duit2bkertas2bdan2bsyiling2bbaru2bmulai2b20122b5.jpg?w=300

Dan hobby aku yang mengumpul duit syiling RM 0.50 juga selalu diconfusekan oleh syiling RM 0.20 (kerana kedua-duanya sama warna). Tapi aku masih lagi kumpul 50 sen ya.MySpace Dan sekarang ini duit baru ini juga sudah boleh digunakan di vending machine untuk bayar tiket parking. Jadi jangan kata pihak kerajaan kita tak up-to-date barangannya ya? Kalau ada orang yang cakap begitu, maknanya dialah yang katak di dalam gelas (nampak perubahan tapi masih ketinggalan).

Jadi untuk Syawal 1433H yang bakal menghampiri tak lama lagi ini, marilah kita sama-sama berubah menjadi lebih kreatif dan inovatif (ada kena mengena dengan nak beraya bersungguh-sungguh ke ni? MySpace) sejajar dengan konsep 1Malaysia yang dilancarkan oleh Perdana Menteri kita. Insya-Allah.

Pssst… Hohoho, kalau aku kahwin ni aku jemput Perdana Menteri datang; agak-agak dia datang tak? Hehehe… Kalau dia datang tu, bolehlah aku usha nak minta pindah KL lepas kahwin nanti. Terbaik! MySpace

 

 

 

iHeart : Dari 100 Paper Bags Gift kepada 1500


Wohooo, sekejap betul postage Skynet. Hari ni aku pos ke SDK, esoknya dah sampai (no wonder harga pun terik sedikit tapi tak apalah, yang penting dah settle).MySpace Apa yang aku pos? Hohoho, actually aku pos ke sana adalah 100 paper bags gift untuk semua rakan-rakan sekerja aku (maaflah pada yang bercuti dan tak datang masa tu, tak tahulah samada Ct Panda atau Afwani ada simpankan bagi atau tidak). Aku suruh bagi juga pada pekerja-pekerja pembersihan yang selalu tolong aku masa aku kemas-kemas barang dulu (jangan risau, memang cukup 100 paper bags gift tu). Dan kalau ada lebih, aku suruh pass around pada kawan-kawan SDK yang lain (tapi dahulukan SMSS dulu).

Ops, dah lupa pula nak ucapkan terima kasih pada Ct Panda dan Afwani yang tolong mengagihkan paper bags gift aku di sana. Budi kalian sentiasa aku kenang selalu.MySpace Walaupun aku tahu tengah sibuk dengan PMR (sebab kedua-duanya SU Peperiksaan PMR) tapi terima kasih banyak-banyak kerana mencuri-curi masa rehat kalian mengagihkan paper bags gift tu kepada semua sebagai wakil aku. Terima kasih sangat-sangat (rasa sebak sampai nak menitis air mata pula fikir pengorbanan masa rehat mereka untuk aku). MySpace

Walaupun paper bags aku tidaklah seHOT mana tapi memadailah untuk menjadi kenang-kenangan pada semua. Aku sekeluarga yang mempacking paper bags tu (sampailah memboxkan paper bags dan mengangkat masuk ke kereta dan bawa ke Skynet). Come on lah, aku mana larat nak buat seorang diri dengan keadaan aku yang agak tidak berapa nak mengizinkan sangat ni.

Pakcik aku ada juga yang membantah idea aku nak pos ke SDK ni. Katanya, bawa saja naik kapal terbang nanti bila aku nak balik sana nanti. Ideologinya memang begitulah (dan jimat juga kan?) tapi bila sampai di SDK dan tinggal aku sendiri nak angkat semua kotak (oh, memang tak boleh). Jadi, aku surrenderlah nak jimat sampai macam tu skali. MySpace

Dan aku pos guna Skynet pun sebabnya aku yakin yang mahal ini terjaga sedikit kualitinya sebab aku letak makanan dalam paper bags gift tu (harap-harap pekerja tu faham maksud word Fragile yang tertampal di situ).

Berapa harga aku pos ke SDK? Hohoho, untuk 5 kotak harganya hampir RM 500+. Memang melayanglah duit aku begitu saja masa tu. Apa mahu buat, memang macam tu kan; harung saja!MySpace Skynet atau kapal terbang tu bukan ada share dengan aku nak dapat harga diskaun pun? Hohoho… Lainlah kalau ada scandal dengan pilot ke (kihkihkih). MySpace

Dan selepas ini aku akan berhempas pulas sekeluarga lagi menyiapkan paper bags gift untuk keluarga FG dan sahabat-saudara yang datang pada majlis aku nanti. Oh, ini lagi mencabar sebab bukan ratus tapi ribu. Kami akan menyiapkan 1500 paper bags gift (termasuk untuk majlis Marhaban dan Khatam Al-Quran) maka janganlah risau kalau tak dapat ya?MySpace Cuma, sebab terlalu banyak maka biasanya yang datang awal akan dapat yang best-best sikit berbanding yang datang pada penghujung hari. Jadi, aku amat menggalakkan kalian datang awal ke rumah aku dan diingatkan sila bersalaman dengan Nenda aku atau aku kerana jika lepas makan terus blah memang tak dapat apa-apalah ya? Memang kena buat marking shake hands beritahu yang I was here. Hahaha… Demand kan? Biasalah, memang mengada-ngada sikit demand.

Untuk pengetahuan semua, actually di rumah aku memang tradisi menggunakan telur memang dah sebati. Jadi, memang tiadalah jumpa candy atau jelly di rumah aku. MySpace Sebabnya kami rebus telur menggunakan kayu yang memang sudah ada di rumah (sentiasa prepare untuk masak macam ni) jadi bila aku nak pos ke SDK, aku memang ditentang habis-habisan untuk mengepos telur ke sana (sebab telur lebih mudah rosak dan berbau). Maka aku tukarlah isi ke SDK dengan makanan yang tahan lasak (dodol dan baulu) supaya tidak mudah rosak. Jadi harap maklum ya? Jangan kecil hati pula bila tahu perkara tu. Tapi okey juga kan makanan yang aku isi tu? Aku dah test makan sebelum bagi pada kalian, di jamin sedap. Kalau nak order sila beritahu, aku tolong belikan (serious ni). MySpace

Pssst… Pernah dulu kami campurkan gula-gula dan telur masa kahwin Pakcik aku (tak ingat siapa sebab dah lama sangat) tapi Nenda asyik merungut dan mengungkit tetamu tak puas makan bertahun-tahun (padahal tiada orang complain pun tak cukup, aduyai). Jadi disebabkan itu kami ambil keputusan untuk fully 100% guna telur (baru puas hati Nenda, hahahaha). Tapi kali ini ada perubahan yang aku buat tentang telur ni (itu pun setelah bertikam lidah dengan Nenda tentang isu telur) dan akhirnya dia mengalah jugalah dengan aku (hohoho) dan apa perubahannya, kena datang lihat sendirilah ya? Mana boleh beritahu sekarang, tak surprise nanti. Kikiki… MySpace

Apa-apa pun untuk warga SMSS, harap-harap kalian berpuas hati dengan isi kandungan paper bags gift yang aku kirimkan tu. Jangan risau, nanti kita akan jumpa lagi bila aku habis tempoh cuti sijil sakit MC aku nanti. Hahaha, aku pun rindu nak borak-borak dengan semua.MySpace Di rumah sendiri sekarang ini agak boring sedikit (sebab kebanyakkan kerja aku tak boleh buat pun). Kerja aku kebanyakkannya Acik yang uruskan (huhuhu, malu pula bila fikir kembali). Terima kasih Acik. Budimu akan aku kenang jua. Nanti comfirm masa Acik nak kahwin aku akan tolong dia uruskan majlis dia nanti. Insya-Allah.