iHeart : Yang Ini atau Yang Itu atau Yang Begitu?


Dalam proses nak menyediakan barang-barang sempena perkahwinan aku, antara barangan yang masih pending dalam list aku adalah tudung.MySpace Biasanya untuk majlis perkahwinan, mak andam tidak menyediakan tudung (sebab ada sesetengah pengantin tidak mahu bertudung kan?) dan disebabkan family aku berkeras suruh aku bertudung (padahal aku relax sahaja kalau tak pakai pun) jadi ini merupakan satu isu yang perlu aku cari sebelum raya 2012.

Dan sekarang ini bermacam jenis tudung ada di pasaran dan aku ambil jenis yang am (kalau aku nak list satu persatu nama tudung tu, matilah aku! Banyak tu!). Pertamanya jenis bawal (tak tahulah aku apasal nama dia macam nama ikan). Jenis bawal ini ada bermacamlah design dia. Ada yang bersulam di kepala, berkerawang di belakang, bermanik dan berbatu. Dan tudung ini adalah tudung yang standard aku pakai sekarang ini sebabnya harganya murah (aku beli yang batu biasa saja dan cepat pula tercabut kalau sudah basuh banyak kali, hehehehe) tapi kalau kena kerawang sulam yang berat tu, mahal juga harga tudung ni. Tapi setakat sekarang aku tak pernah pakai tudung bawal yang cecah RM 50, aku pakai semua pun range RM 10 – RM 40. Lagipun aku pakai Acik punya sahaja banyaknya. Hehehe…MySpace

Dan latest sekarang ini adalah tudung bawal Rose (aku ambil yang am sahaja, sebab banyak pula jenis Rose tudung ni). Simple sahajalah tapi macam-macam jenis ada. Tudung bawal pelangi Rose, tudung bawal dua tone Rose dan macam-macam lagilah. Memang pening kepala tengok tudung yang pelbagai jenis kalau pergi ke kedai tudung. Itu belum tanya nama lagi. Tudung Obama pun ada sekarang ni. Padahal Obama tu lelaki, bila pula dia pakai tudung.MySpace

Tapi untuk wedding kenalah cari yang mahal sikit daripada yang aku pakai selalu tu. Dan kenalah cari sulaman dia berat sedikit. Dan mestilah harga dia berat sikit kan? Huhuhu… Pasrah sahajalah. Tapi itulah, susah nak cari tudung bawal macam ini sekarang ni. Sebabnya sekarang ini orang dah pakai tudung ala-ala Ariani (kalau mampu boleh beli Ariani). Mudah, senang, cepat dan kemas. Malah sekarang ini banyak di majlis kahwin pun, pengantin pakai tudung Ariani look-a-like ni.

Tudung Ariani memang antara yang popular sebabnya kain tudungnya tahan lama dan tidak mudah berbau busuk (akibat asap serta rambut contohnya). Dan kalau tanya aku, mestilah sebab kedainya berwarna pink. Hehehe…MySpace

Tudung sebegini (bukan Ariani sahaja) senang untuk dipakai dan tidak mengambil masa yang lama. Jadi ini memang sesuai untuk orang yang bekerja dan orang yang mempunyai anak kecil. Jadi, tudung ini memang popularlah (even Nenda sangat suka pakai tudung ni).

Dan kadang-kadang aku pakai juga tudung ni (tapi Acik punyalah) kalau aku malas nak iron tudung bawal dan kalau setakat nak ke pasar. Hahaha… Tapi jangan main-main ya, seperti tudung bawal; tudung ini juga ada banyak pattern. Contohnya ada yang jenis beropol-ropol, bertingkat-tingkat (layer) dan design Rose pun ada.

Dan tudung ini juga ada yang bercorak, dua tone dan banyaklah lagi jenisnya. Kalau pergi ke Ariani tu (pergi kedai tudung biasa pun boleh juga) memang rambang mata tengok jenis-jenis tudung sebegini.MySpace

Tapi untung wedding, mestilah aku kena cari yang ada manik-manik sedikit di kepala. Barulah pakai untuk wedding kan? Kalau plain sahaja, memang macam nak pergi ke Tesco sahaja kan? Tapi itulah, susah nak cari tudung ini yang sesuai dengan muka. Kalau tak kena dengan muka, memang akan nampak tembam (chubby) di pipi. Aduyai, tak fasal-fasal orang claim aku gemuk pula nanti. Tu yang aku seram sedikit dengan tudung jenis ni.MySpace

Dan sesungguhnya tudung jenis ini perlukan hanger yang ada klip macam ini. Aku memang tiadalah penyangkut tudung macam ini sebabnya aku memang tiada tudung macam ni (pakai orang punya pandailah!) tapi aku replace dengan penyepit baju (tapi sepit macam ini juga). Tak kisahlah nak buat macam mana, tapi pastikan lapik keras di kepala tudung tu tak rosak. Sebab nanti shape muka dia lari, dah tak cantik nak pakai. Serius ni. Jadi, kalau tiada pastikan guna pakai alternatif yang aku suggest tu (dan kaedah ini juga diguna pakai di tudung jenis bawal juga). Selamat mencuba!

Dan ketiga mestilah jenis selendang (shawl) yang sangat digilai oleh remaja (sampai di Jepun pun sangat popular trend ini) di mana Ain amatlah excited kalau aku pilih yang ini. Mestilah dia nak tunjuk talent dia pakai selendang kan? MySpaceDan paling best, selendang tidaklah semahal tudung-tudung yang tadi tu. Selendang paling rendah berharga RM 5 tapi jenis mahal pun ada juga.  Dan sama sahaja seperti yang lain, selendang juga ada banyak pattern dan design (nama pun banyak juga). Contohnya jenis satin, labuci, pashmina (tebal sedikit) dan banyaklah lagi. Warna pun ada yang bercorak, triple tone dan sebagainya.

Dan kalau untuk wedding mestilah pilih jenis yang bermanik dan berlabuci kan? Takkan nak pakai yang plain pula. Tapi masalahnya kalau nak pakai selendang ni, nanti cmne pula nak pakai veil? Sebabnya biasanya selendang ini diguna sebagai veil (sebab yang jenis kilat berlabuci banyak memang selendanglah jawapannya). Jadi kalau banyak sangat selendang, sarat pula kepala aku nanti kan?

Masalah lain kalau pakai selendang adalah, anak tudung yang amatlah adventure nak dapat bentuk muka yang cantik. Aduyai, susah nak dapat anak tudung yang sesuai tau. Jadi, agak peninglah aku kalau nak pakai selendang ni. Macam-macam nak consider.

By the way, selendang boleh disangkut di penyangkut bulat-bulat ini kerana kebanyakkan selendang tidak perlu iron (sebab itu ramai remaja pakai selendang). Jadi kalau sangkut di sini, kalau renyuk pun tak kisah sangat. Lagipun selain selendang, baju pun boleh sangkut di sini.

Argh, berbalik pada perbincangan kita tadi, ada 3 jenis tudung dan ada pelbagai masalah yang muncul dan masih aku tiada penyelesaiannya. Aku perlukan pandangan kalian, tudung jenis manakah yang sesuai untuk majlis kahwin aku nanti? Please…MySpace

iHeart : Ramadhan 1433H


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tahun 2012 ini bersua kembali aku dengan bulan yang amat aku nantikan sepanjang tahun iaitu bulan Ramadhan. MySpaceApa yang menariknya dalam bulan Ramadhan ini adalah, pada bulan ini aku dapat menurunkan berat badan aku kepada yang ideal kerana kejayaan aku mengawal nafsu makan kepada level yang sepatutnya. Sebabnya sekarang ini entah mengapa baju kurung pun dah terasa ketat sampai aku tak beranilah aku nak timbang berat.MySpace

Jadi mengambil kesempatan bulan Ramadhan ini untuk tidak makan dan minum (bukan sepanjang hari tapi daripada Subuh sehingga Maghrib sahaja), sesuailah untuk aku menurunkan berat badan aku kepada yang sepatutnya untuk nampak cantik semasa majlis perkahwinan aku semasa Syawal 07, 1433H (iaitu Ogos 25, 2012). Biasalah aku, sepatutnya kena pantang makan 60 hari selepas pembedahan tapi mestilah bertukar menjadi pantang jumpa makanan. Hehehe… MySpace

Dan sebagai seorang gossip girl mestilah bulan Ramadhan ini agak mencabar kerana aku memang 100% mencuba yang terbaik untuk tidak bergossip.MySpace Memang sebulan aku bersara untuk bergossip pada waktu siang (tetapi masalahnya selepas berbuka ada pula orang ajak aku bergossip sebab katanya sudah tidak berpuasa, aduyai). Apa pun aku memang berusaha yang terbaik untuk mengurangkan perkataan-perkataan yang tak elok keluar daripada mulut aku. Insya-Allah.

Bukan sahaja aku mengawal percakapan aku, malah aku mengawal semua deria aku termasuklah mata dan telinga daripada perkara-perkara yang tak elok.MySpace

Dalam bulan Ramadhan ini ramai yang akan menjaga ketertiban diri dan aku pun antara salah seorang yang bersungguh-sungguh menjaga diri aku semasa bulan yang mulia ini. Dan aku harap kalian pembaca WordPress aku ini pun turut sama berhemah tinggi menjaga diri semasa bulan ini. Peliharalah diri kamu daripada perkara-perkara yang mungkar demi memperolehi pahala pada bulan Ramadhan yang berganda-ganda banyaknya pada bulan ini.

Kepada keluarga, sahabat handai dan seluruh Muslim di dunia ini; aku mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Berpuasa dan menyambut bulan Ramdhan yang mulia kepada kalian.MySpace Aku mengharapkan agar kita sama-sama berkerja keras berebut-rebut mengambil peluang beribadat kepada Allah S.W.T dalam bulan ini. Aku mengingatkan diri sendiri dan orang lain juga agar bibir kita ini basah dalam membaca Al-Quran dan bersolat terawih di masjid mahu pun di rumah. Biarlah buat 8 rakaat sahaja tetapi sekurang-kurangnya pahala solat sunat kita itu akan berganda-ganda. Insya-Allah.

Dan aku sendiri pun nak ke masjid setiap malam untuk berterawih. Feeling terawih di masjid dan di rumah lain tau, rasa macam diberkati saja kalau buat di masjid (tak percaya boleh cuba) dan solat terawih di masjid juga mengingatkan aku kepada arwah Mum yang tak pernah tertinggal terawih (kecuali semasa arwah Mum sakit).

Dan jangan lupa dapatkan kurma sebagai makanan untuk sahur dan pembuka berbuka puasa. Banyak khasiat dan kandungan protein dan glukosanya yang sesuai untuk berpuasa. Dan tidak lupa juga, juadah di bazaar Ramadhan yang tidak terkira banyaknya (dan sedap!). Masa nak berbuka tu memang rambang mata nak beli yang mana kan?

Kepada yang terfikir untuk ponteng puasa,MySpace malulah sedikit dengan diri sendiri. Dalam kad pengenalan kamu bertaip Islam tetapi kamu sendiri untuk menunaikan Rukun Islam pun susah. Berpuasa di bulan Ramadhan merupakan salah satu perkara wajib sebagai orang Islam yang perlu dilakukan dan apabila ada yang mengaku Islam tetapi tidak mengamalkan ajaran Islam, aku memang kasihan dengan orang seperti itu. Ingatlah ya, bukan selamanya kamu hidup di Bumi ini. Suatu masa nanti pasti akan kembali ke sisi Allah S.W.T semula. Allahuakbar!

Dan kepada orang yang bukan beragama Islam, anda boleh cuba menahan lapar dan dahaga seperti kami. Bukan untuk mendera pun, tapi puasa ini ada kebaikannya (kalau tak percaya boleh Google cari). Dan puasa ini dapat meningkatkan tahap kesihatan secara tersirat. Tapi bukan paksaan, cuma kalau sudah tahu tidak berpuasa maka janganlah makan di khalayak orang Islam yang sedang berpuasa. Hormatilah orang-orang Islam yang sedang berpuasa. Inikan amalan dan budaya kita sebagai rakyat Malaysia.

Tapi apa yang paling aku suka pada bulan ini? Kerana pada bulan ini semua azab di Neraka terhenti dan pintu Syurga dibuka seluas-luasnya supaya bau-bauan kesenangan itu singgah kepada penghuni di Neraka. Dan pada bulan inilah kerana terbuka luasnya pintu Syurga,MySpace pahala yang diberikan amat berganda-ganda. Dan dikatakan doa yang di mohon pada bulan ini mempunyai % yang tinggi untuk dimakbulkan, insya-Allah.

Semulia mana seorang manusia itu, pasti akan ada sedikit kepincangan (kelemahan) yang akan diadili di dunia sana di mana pasti akan ke Neraka untuk menebus kesilapan tersebut. Di dunia mungkin akan terlepas daripada hukuman manusia tapi hukuman di sana pastilah menunggu. Manusia mana yang sempurna, hanya Nabi Muhammad S.A.W sahaja contoh ideal manusia sempurna dan manusia lain tidak akan dapat menandingi kesempurnaan beliau.

Dan sebab itulah aku pasti yang arwah Mum, KY yang di alam sana pastilah ada hukuman yang menunggunya. Dan selalu aku doakan agar Allah S.W.T meringankan hukuman untuk Mum. Dan bulan Ramadhan inilah yang aku tunggu-tunggukan sebab segala azab akan dihentikan bagi menghormati bulan Ramadhan ini. MySpace

Aku tak tahu bagaimana hukuman di sana tetapi aku pasti hukuman itu pasti perit. Sedangkan di dunia ini, terkena air panas sedikit sudah merah kulit kita; bagaimana pula jika api Neraka pula. Masya-Allah. Dan selalu selepas solat aku menangis dalam doa mengenangkan penderitaan yang arwah Mum tanggung di sana. Pasti dia kecewa dan sedih bila melihat adik-beradikku jika bertegang leher tentang sesuatu. Allahuakbar!

Dan itulah yang selalu buat aku sedih bila aku melihat Hafiz dan Ain jika mereka tersasar dalam pemilihan jalan kehidupan mereka. Terutamanya Ain yang sering kali tewas dengan hasutan nafsu dalam belajar mengawal emosinya. Dan Hafiz yang hanya tahu menghargai setelah kehilangan dan sering kali enggan mendengar nasihat kerana selalu rasa dirinya disisihkan Tuhan (sedangkan dia yang menjauhkan dirinya daripada Allah S.W.T). MySpace Aku pasti yang arwah Mum juga akan menangis melihat kealpaan mereka mengingati Allah S.W.T dan tewas pada hasutan Syaitan.

Merasai dugaan hidup ini yang kadang-kadang tak tercapai dek akal dengan kerumitan hidup buat aku belajar erti ketabahan dan dengan ketabahan inilah aku tetap menasihati adik-adikku untuk meneruskan kehidupan ini.MySpace Kerana aku selalu yakin yang setiap dugaan ini ada kebaikannya. Walaupun ada akal jahat kita asyik meracun mengatakan dugaan ini suatu yang tidak patut terjadi kepada kita tetapi kelak akan sampai satu masa nanti kita akan menyedari betapa kuatnya diri kita ini dek kerana dugaan yang kita tempuhi itu untuk menempuh ujian akan datang yang mungkin lagi mencabar.

Air mata aku ini walaupun tidak tumpah di depan mereka, tapi hanya Allah S.W.T sahaja yang tahu. Aku yakin untuk setiap air mata yang aku mengalir keluar, yang aku menahan keluar dan yang aku tangis dalam jiwa; semuanya dalam lingkungan perkiraan Allah S.W.T semasa memberi ujian tersebut kepada aku untuk menghadapinya. Kerana aku tahu, betapa Allah S.W.T mahu mengingatkan aku yang alpa untuk berkongsi (mengadu nasib) cerita kepada-Nya. Kerana daripada Dia kita datang, dan daripada Dia juga dugaan ini datang. Hanya dia sahaja yang tahu pahit maung kesakitan dugaan yang sedang kita tempuhi ini. Dan hanya Dia sahaja yang boleh memberi kita penyelesaiannya. Insya-Allah. MySpace

Aku nak ke pusara Mum, banyak yang aku nak cerita. Tentunya tentang perkembangan terbaru aku yang bakal bertukar status Cik kepada Puan tak lama lagi.MySpace Aku mesti mengambil kesempatan berkongsi cerita gembira pada bulan yang mulia ini. Aku juga tidak sabar mahu membawa FG ke pusara Mum tetapi setelah dia bergelar suami aku. Jadi FG sila kamu bersabar ya.

Tapi itulah, setiap kali ada cerita gembira aku nak cerita; hati aku pasti akan dipagut duka. Aku selalu bayangkan senyuman Mum dan kesibukan Mum menguruskan perkahwinan aku. Dan mestinya dia yang paling sibuk ke sini sana. Tapi, sekarang ini semuanya aku yang uruskan sendiri dengan bantuan Nenda dan Acik. Kan bagus kalau Mum ada lagi sekarang ini. MySpace

Jangan silap, bukan aku tidak mempercayai Qada` dan Qadar Tuhan tapi itulah emosi, kadang-kadang cuba menipu kebenaran sesuatu perkara. Dan aku selalu muhasabah diri sendiri agar aku berpijak kembali ke dunia realiti. Bukan apa, aku tidak mahu tergoda dengan mainan Syaitan yang memang kerjayanya suka menghasut ke jalan kemungkaran.

Tahun 1433H ini aku tak pinta banyak untuk meraikan Aidilfitri, aku hanya minta adik aku Khidir pulang bersalaman dengan aku pada pagi raya. Walaupun kedengaran macam agak sukar terjadi, tapi itulah yang aku harapkan. Sudah lama aku tak berjumpa dengannya, bagaimana agaknya dia di kehidupannya sekarang? Walau apa pun jalan yang dia pilih untuk hidup, aku harap dia tidak mudah putus asa dan bekerja keras untuk memperbaiki hidupnya ke arah yang lebih baik. MySpace

Walaupun apabila berjumpa, kita seakan-akan strangers yang tiada hal untuk bicara; tetapi aku nak dia tahu yang aku sayangkan dia. Aku sentiasa doakan dia selepas solat walaupun tidak bersua muka. Aku doakan kejayaannya di dunia dan di akhirat dan aku mahu dia berbahagia dengan kehidupannya walaupun jauh daripada kakak-abang.

Dan aku harap dia masih lagi tidak lupa untuk sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Mum dan tidak lupa menziarahi pusara Mum. Semakin berumur, aku harapkan semakin berakal dan matang untuk berfikir baik-buruk sesuatu perkara. Insya-Allah. MySpace

Psst… Dalam ertikata lain bila masuknya Ramadhan ini bermakna ada lebih kurang sebulan sahaja lagi untuk aku menjalani hidup ini sebagai anak dara sunti (tak boleh blah kan ayat ni?). Selepas Syawal 07, 1433H ini akan bermulalah hidup aku sebagai isteri FG pula. Huh, nervous pula bila fikir.

Dan mengambil keberkatan bulan Ramadhan ini aku berdoa agar perjalanan perkahwinan aku dimudahi dan sangat dipermudahkan dari mula hinggalah ke akhir hayat aku. Dan Allah S.W.T menjaga perkahwinan aku ini sebaik mungkin. Insya-Allah. MySpace

Ops, jangan lupa ya bayar zakat. Ramai orang suka bayar last minute (macam aku jugalah kan?). Tahulah masa nak bayar tu adalah sebulan tapi takkanlah nak tunggu hari terakhir kan? Agak-agaklah perangai tu. Ish ish ish…MySpace

Kepada Hafiz : Berubahlah dan berusahalah membaiki perangai kau tu. Kalau aku cakap pun kau tak dengar, kau nak tunggu Mum bangun dari kubur untuk nasihatkan kau? Masa tu aku fikir kau pula yang arwah sebab terperanjat. Kalau kau menangis dan merintih tapi tak berusaha berubah, takde maknanya hidup kau akan berubah pun. Aku sedih tengok kau sesat (dan suka blame situation) tapi setiap kali aku nak bagi torchlight (nasihat), kau mesti menolak. Macamlah kau boleh jumpa jalan sendirian (sebab kau tak nak dengar cakap orang lain yang bersusah-susah nasihatkan kau untuk melihat perubahan positif pada kau) tanpa bantuan orang lain. Aku tak tahulah nak cakap apa. Kalau untung sabut kau timbullah, kalau untung batu maka tenggelamlah kau seorang. Aku letih tengok perangai kau yang tak improve ke arah kebaikan (sedangkan itu untuk diri kau sendiri, bukannya untuk aku pun). Aku letih tengok kau menangis (drama! drama! drama!) bila kau dah totally sesat (kehilangan) dan masa tu nasi dah jadi bubur dan aku pun tak boleh nak cakap apa kecuali (I oredy told you wut?!) Apa pun aku berharap agar tahun 1433H (2012) ini kau puasalah penuh. Bukan lama pun, 30 hari sahaja pun. Adik-adik sepupu kau yang belum sekolah pun sudah puasa penuh tapi entah kenapalah kau tu payah sangat. Fikirlah dulu ya. Azab di dunia ni pun kau tak tertanggung, macam manalah pula nanti di Akhirat. Allahuakbar.

Kepada Ain : Kau ni pun satu, nak balik pun susah. Macamlah tempat kau belajar tu jauh sangat (padahal 2 jam sahaja pun dari MLK). Ni nak suruh balik, macam-macam alasan. Ikut suka hatilah ya, kalau kau ingat orang MLK di sini; kau baliklah. Kalau tak ingat, raya sahajalah kau balik. Tak paksa pun sebab aku ni siapa nak bebel-bebel suruh kau balik. Cumanya kalau di sana tu, belajarlah betul-betul (ini asyik update Facebook sahaja aku tengok). Dan jangan asyik nak layan cerita Korea sahaja di sana. Berenjoy-enjoy over pula kan kau kat sana. Tu yang keras kalau nak suruh balik. Duit tu jangan pula kau nak perabis. Banyak nak guna tu, kata nak beli motor lagi. Aduyai, aku rasa kalau ada pointer mesti kau ni kurang daripada 3.0 sebab asyik perabis duit dan online sahaja. Yelah, bila aku bebel kau complaint masa kau belajar tak pula aku nampak (atau kau beritahu di rumah tak boleh nak belajar) tapi kalau di sana aku tengok rajin pula online. Apa cer ni? Lain cakap, lain buat. Cet! Sempena bulan Ramadhan ni, kau kurangkanlah tengok dan buat perkara-perkara yang tak berapa nak bagus ni. Janganlah kau asyik nak ketawa dan tersengih-sengih depan komputer dan handphone kau tu. Ingat-ingat sikit, hilang ilmu kau kalau over enjoy duniawi ni. Bersyukur tak nak, complaint pandai. Nanti aku marah-marah, buatlah muka seposen.

Arrgh, banyak pula aku nak membebel marah adik-adik aku (tetiba sahaja berapi nak nasihat) dalam entri ni. Adeh, (nanti bulan Ramadhan mesti ada feeling syahdu nak mengada-ada menangis especially masa terlihat episod drama secara live atau dalam tv tentang keluarga) aku bukannya ada 24 jam per 7 hari dengan mereka. Aku nak mereka jadi tabah dan kuat sedikit. Aku cuma nak mereka tahu, Mum tak pernah tinggalkan mereka. She’s always in your heart and mind. Jadi kalau mereka ingat pada Mum, bagus mereka sedekahkan doa kepada Mum. Doa mereka tu merupakan ubat penyelamat kepada Mum di dunia sana. Kalau mereka ingat dan menangis, itu bukan penyelesaian. Menangis tu perlu tapi sampai tak boleh nak baca buku (merujuk pada Ain) dan sampai tersedu-sedu blame sini sana (merujuk pada Hafiz) tu apahal kan? Come on lah, your age dah bertambah jadi perangai dan fikiran pun silalah matang sikit ya?

iHeart : M.I.A (missing in action)


Aku memang angin yang amat dengan Cik T (Tikus). Memang melampaulah Cik T sebab menggigit the only red stiletto aku! Come on lah, kasut hitam aku tu tak nak pula dia gigit kan (tak berapa nak kisah sangat kalau kasut hitam sebab aku ada banyak kasut hitam). Uh, memang tension aku bila aku discover ada kesan gigi dia pada kasut aku. Memang tak boleh blah siap ada kesan gigi dia tu.MySpace

Mungkin memang silap aku sebab tak simpan kasut aku dalam plastic box. Yelah, selalu aku simpan dalam kotak plastik tapi entah macam mana aku boleh terlepas pandang the only kasut merah aku tu. Dan kesimpulannya aku pun kehilangan kasut merah aku dan suppose aku kena cari replacement kasut merah aku semula tapi disebabkan ketiadaan masa dan wang yang mencukupi (kerana nak kena simpan untuk majlis kahwin) jadi aku masih lagi berkabung dan berdendam dengan Cik T. MySpace

Kata Nenda, tak baik berdendam dengan Cik T. Dan tidak boleh bercakap buruk-buruk tentang dia (sebab deria Cik T sensitif) sebabnya Cik T juga mempunyai deria membinasa untuk orang yang berdendam dan bercakap buruk di belakangnya (hebat Cik T ni). Dan sudahnya Nenda aku blame aku (dia cakap aku ada cakap buruk tentang Cik T) dan nasihatkan aku jangan berdendam dengan Cik T. Uh, sebab Cik T; aku kena marah (memang tak patut dan lagi bagi aku marah ada lah!). Lagi bakar aku bengang dengan Cik T bila aku kena ceramah free dari Nenda aku. MySpace

Jadi, kesimpulannya aku tidak lagi bercakap yang tak baik mengenai Cik T MySpace (tetapi dalam kepala aku dah lebih tinggi dari Gunung Everest aku memaki hamun dia!) dan aku simpan semua kasut aku dalam kotak plastik (even yang dalam rak kasut pun!). Jadi, kebarangkalian dia nak menggigit kotak plastik demi merosakkan kasut aku tu agak kurang sedikit berbanding dengan kotak kertas biasa.

Dan paling best, aku cuba bersikap positif untuk kejadian yang berlaku. Dan dengan ini aku sehabis mungkin cari kasut tumit tinggi shocking pink untuk majlis kahwin aku (sebagai replace kasut merah aku yang digigit Cik T itu).MySpace Biarlah apa orang nak cakap (Hafiz cakap memang masa kahwin orang tengok kasut aku sahaja) tapi yang penting hati aku puas. Yang penting aku mahu the perfect shoe for my wedding. Ada aku kisah kalau ada yang tak puas hati?

Tau tak kenapa perempuan obsess dengan kasut? Ini adalah satu fakta yang wajar diketahui oleh mana-mana lelaki yang selalu tak puas hati kenapa perempuan mesti nak beli banyak kasut. Pertama sekali, biar berjuta tahun pun akan berlalu; biar sebesar mana pun sel lemak dalam badan boleh membesar tapi saiz kaki masih lagi sama.MySpace Sebab itu jangan pelik jika ada perempuan berbadan besar memiliki saiz kaki yang kecil (cuma nanti mereka ini akan mudah diserang penyakit lutut sebab kaki tak terdaya nak menampung berat badan yang berlebihan). Sebab itulah perempuan gila membeli kasut sebabnya kalau nak beli baju nanti kalau dah naik saiz, tak boleh pula nak pakai lagi. Kasut boleh muat lagi walaupun saiz baju naik pun.

Kedua, mestilah sebab matching set! Come on lah, takkan baju pink tetapi pakai kasut hijau pula kan? MySpace Mestilah nak cari matching set yang warna senada. Macam pakai tudunglah, takkan baju purple tapi tudung warna kuning kan? Mesti orang pandang pelik dan ketawakan kita kalau pakai yang tak matching. Samalah dengan kasut juga. Orang pandang kita dari hujung kepala ke hujung kaki tau. Jadi, kadang-kadang atas semua dah okey tapi kasut pula spoil! Memang memalukan! Jadi, sebab itulah kasut mesti ada pelbagai warna (sekurang-kurangnya warna itu boleh dipakai dengan beberapa pasang baju). MySpace

Ketiga, lihatlah pada fungsi kasut. Takkan kasut tumit tinggi nak bawa pergi pasar juga? Aduyai, ikut logiklah kan nak pakai kasut tu. Kalau ke pasar, pakai sandal biasa okay sudah tapi kalau nak ke majlis makan malam mestilah sandal pergi pasar tu tak boleh dipakai. MySpaceSebab itulah kasut mestilah nak kena banyak juga. Walaupun ada orang mungkin tak berapa nak setuju kasut banyak-banyak tapi cuba tanya dia sendiri, dia berlari jogging pakai kasut ke pejabat ke? Eleh, cakap banyak sedangkan dia sendiri kasut lebih dari satu. MySpace

Keempat, keselesaan kasut pada pemakai! Kadang-kadang masa kita testing kasut kita akan rasa selesa jadi kita belilah. Tapi bila kita pakai (kadang-kadang kita pakai berjam-jam dan naik-turun tangga) kita mulai rasa sakit di belakang-depan.MySpace Jadi kita pun akan berhenti pakai (dan akan pakai kadang-kadang sahaja itu pun dengan bantuan alat-alatan lain untuk belakang-depan) tapi kita tak buang sebab beli pun dah mahal dan masih lagi dalam keadaan elok jadi biasanya kita simpan sahaja. Jadi, lepas itu kita pasti akan cari kasut lain (sebab yang pertam tadi tak selesa nak pakai) jadi sebab itulah kasut nampak banyak dalam rak kasut (sedangkan yang boleh pakai dengan selesa bukan banyak pun). Jadi kalau ada lelaki yang complaint kasut banyak, memang kita naik marahlah kan sebabnya yang boleh pakai bukan banyak mana pun. MySpace

Jadi, kaum lelaki jadilah budiman (gentleman) sedikit. Jangan nak blame tak tentu fasal bila tengok rak kasut dah termuntah-muntah penuh. Cakaplah dengan dedikasi (dan jangan nak marah-marah) supaya yang perempuan akan buang mana kasut yang for display only (sebab nak pakai tak selesa). Kalau terus melenting marah memang jawabnya satu rak kasut semua kena buang (dan lepas tu beli baru semua kasut lain, lagi membazir kan?). Think before you open your mouth to speak! MySpace

Dan sekarang ini aku dalam proses mencari kasut pink. Dan amatlah susah nak cari. Tak apalah, ada lagi sebulan nak cari kasut pink ni. Hopefully by that time, kasut ini ada sudah! Insya-Allah.

Psstt… Dua kasut ini memang aku gila bayang bila tengok dalam blog Ellie. Kasut ini sempena Valentino’s 2012 couture show. Memang macam kasut bidadari. Sangat perfect dan heaven sangat structure dia.MySpace Kalaulah tersarung pada kaki aku, peh… (comfirm tidur dengan kasut-kasut sekali). Tak dapat beli dapat admire pun jadilah kan? Tapi kalau kasut ni warna pink atau merah mesti meletup! Huhuhu… MySpace

Last time aku tengok kasut di KLCC memang meletup banyak dan cantik (lepas ini kalau nak beli kasut, mesti nak tengok di KLCC) tapi itulah, harga pun meletup jugalah kan? Hehehe, tak apalah; janji beli satu untuk diri sendiri for my birthday. Sangat tak sabar!MySpace Oktober, sila cepat datang! Nah, siapa nak bagi hadiah kasut pun boleh pada aku. Aku pakai saiz 7 (38) atau 6.5 jadi kalau dah tahu saiz apa lagi kan, jangan lupalah standby hadiah pada Oktober 24, 2012 ni ya? MySpace

Ops, lupa nak inform untuk wedding aku ni; walaupun kebanyakkan barang-barang sudah dicari tapi masalahnya aku masih tidak ketemu photographer! Aduyai, sakit kepala fikir.MySpace Nantilah slow-slow cari. Kalau ada sesiapa yang ada buat wedding photography silalah inform aku. Boleh aku calling-calling untuk booking nanti. Hahahaha… Suka kan aku ni buat kerja last minute macam ini. Teruk betul perangai aku ni. Kena ubah ni. Insya-Allah. MySpace

iHeart : Reusable Pads


Kali ini aku nak cerita sedikit tentang perkembangan terbaru aku. MySpace 1st time aku tertengok tuala wanita guna semula ni masa aku tengok Kak Nani sidai di ampaian. Pad dia design donut dan sangat ceria.MySpace Masa tu aku fikir yang itu adalah pemegang pad (untuk bagi kemas bila pakai bagi yang tiada wings). Tapi bila Kak Nani terangkan details barulah aku tahu yang ini adalah macam dulu-dulu masa zaman aku kecil-kecil dulu Mum pakaikan napkins (warna putih) dan kemudian boleh basuh dan pakai semula. Hohoho, masa tu aku fikir memang jimat kalau aku pakai macam ini juga.MySpace

Tapi itu masa aku di SDK dan selepas itu tidaklah pula aku teringat bila aku dah balik ke MLK ni. Sehinggalah Acik tonton rancangan di TV mengenai reusable pads ni dan menggesa aku membeli dan mencuba.MySpace Dikatakan yang pads boleh tahan sehingga 5 tahun (lihat juga pada kegunaan) dan sekurang-kurangnya perlukan 10 – 12 helai pads sahaja (sebab boleh basuh dan guna semula). Dan kerana itulah aku pun membeli untuk mencuba pads yang sampai masuk TV promosinya.MySpace

Mula-mula aku beli adalah dari Mama Patch. Aku beli yang trial Orkid punya cuma aku upgrade overnight pad tu kepada yang paling besar.MySpace Harganya (Original) Night 11” RM65.00 (tidak termasuk harga pos) dan (Upgrade) Night 13” RM67.00 (tidak termasuk harga pos). Seriously, saiz pantyliner dia pendek sangat (patut panjangkan sikit cm) dan dia macam tak boleh duduk diam (sebab pendek sangat mungkin) dan tension jugalah aku bila pakai.MySpace Lepas basuh kain dia akan jadi berbulu-bulu (mungkin sebab aku gosok ganas sangat walaupun tak pakai berus pun). Jadi aku memang tak berapa nak suggest pantyliner ni walaupun boleh digunakan kedua-dua belah.MySpace

Kemudian aku cuba pula pada Mum7Kids (yang ada label Saffa kecuali pantyliner tiada label Saffa sebab boleh guna kedua-dua belah). Kakak ini memang understanding dan senang nak deal. Siap dia ajar aku satu-satu dengan details macam mana nak guna dan apa kepentingan pads ni (siap dia cerita pengalaman dia sendiri dalam email). Jadi agak tertarik hatilah aku dengan kakak tu.MySpace Pada website dia kita boleh pilih design kain apa kita mahu dan boleh juga dia jahitkan satu set semua guna kain tu. Tapi boleh juga kita campur-campurkan kain corak apa yang kita mahu juga.MySpace

Dan pantyliner dia panjang sikit dari Mama Patch (saiz pantyliner biasa) dan dia ada wings untuk lebih kemas. Sama sahaja dengan Mama Patch, lepas basuh pun kain dia ada berbulu-bulu tapi itulah mungkin silap aku sendiri (cara basuh aku extreme sangat mungkin sampai nak terkoyak dan pudar warna aku gosok). Dan pantyliner ni pun boleh digunakan kedua-dua belah.MySpace Jujurlah aku suggestkan pantyliner dari sini boleh dipakai harian cuma pada minggu yang berkemungkinan datang haid (kita boleh agak tarikh haid kan?) aku suggestkan pakai yang slim pad yang bukanlah yang jenis boleh guna kedua-dua belah. Sebabnya yang slim pad tu mudah nak basuh stain tapi yang kain pantyliner biasa (yang boleh pakai kedua-dua belah) agak payah sikit nak tanggalkan stain (lagipun pantyliner bukannya untuk masa haid). Tapi itulah pakai yang slim pad punya masa minggu nak haid. Bukan apa, senang sikit nak hilangkan stain. Ini cuma suggestion aku, bukan paksaan.MySpace

Tapi aku lebih suggestkan Mum7Kids pantyliner dari Mama Patch sebabnya Mum7Kids lebih berkualiti dan design lagi menarik. Mama Patch satu warna sahaja dan memang bosan gila rupa.MySpace Dan mudahlah pantyliner ni sebab boleh guna kedua-dua belah. Jadi, tak pening-pening kepala nak tukar pantyliner di pejabat. Senang kan?

Flannel Regular 9"-

Flannel Regular 9"-

Dan slim dan regular pads kedua-kedua (Mama Patch dan Mum7Kids) tu macam biasalah. Saiz dan kegunaan boleh adjust bila kegunaannya. Cuma yang bezanya Mama Patch menggunakan plastic (macam pada diapers pakai buang bayi) pada bahagian sebelah belakangnya tetapi Mum7Kids pula pakai kain (yang sama macam pantyliner).MySpace Dan kali ini boleh pilih nak yang satu warna atau pun bercorak untuk Mama Patch tapi diingatkan yang pantyliner tadi hanya ada satu warna sahaja. Apa pun aku pakai aku selesa dengan kedua-duanya dan saiz pula lebih kurang sama sahaja dua-dua ni. Jadi tiada masalah tentang slim dan regular pads ini.MySpace

Yang aku nak sharing adalah mengenai overnight pad. Sengaja aku memilih overnight pad Mama Patch yang paling besar (untuk aku cuba penyerapannya). Memang terbaik overnight pad Mama Patch sebab memang tiada kebocoran dan selesa. MySpaceManakala overnight Mum7Kids pula tidaklah sepanjang Mama Patch dan ada kebocoran. Jadi, bagi yang heavy memang guna Mama Patch adalah idea yang terbaik manakala pada malam-malam seterusnya bolehlah menggunakan dari Mum7Kids. Tapi aku tak cuba Mama Patch overnight yang biasa (sebab aku cuba yang paling besar) tapi aku yakin yang biasa mungkin sama saiz dengan dari Mum7Kids. Dan sama seperti slim dan regular pads, overnight pad Mama Patch adalah plastic dan Mum7Kids seperti biasa. Cuma Mama Patch satu warna sahaja. Apa nak buat, tema Mama Patch memang satu warna sahaja. Sabar sahajalah ya.MySpace

Ops, lupa beritahu yang selain pantyliner; pads yang lain boleh diguna sebelah muka sahaja. Jangan pula memandai-mandai nak guna dua-dua belah ya.MySpace

Dan produk ketiga yang aku order adalah dari Bisky Bosky yang masih lagi tidak sampai dan tidaklah dapat aku nak beritahu review macam mana. Walau bagaimanapun, aku turut beli untuk Acik dan Ain satu set dari Mum7Kids untuk mereka. Dan Acik dah bagi testimoni (yang aku pun akui juga) iaitu bila pakai pads ini; rasa sakit haid berkurangan daripada biasa. Jadi, kuranglah kesengsaraan senggugut yang selalu mengganggu emosi semasa datang haid. Jadi bolehlah cuba kalau tak percaya dengan testimoni kami (Ain belum cuba lagi jadi tiada lagi testimoni dari dia).

Dan ini adalah set yang ditawarkan oleh Mum7Kids iaitu :

  • SET 1 :  2 PANTYLINERS AND 2 MEDIUM PADS AT RM52 INCLUDING POS
  • SET 2 : 1 PANTYLINER, 1 MEDIUM PAD AND 1 HEAVY PAD AT RM48  INCLUDING POS 
  • SET 3 : 1 PANTYLINER, 1 MEDIUM PAD, 1 HEAVY PAD AND 1 OVERNIGHT PAD AT RM70 INCLUDING POS
  • SET 4: 2 HEAVY PADS AND 2 OVERNIGHT PADS AT RM88 INCLUDING POS 
  • SET 5: 4 MICROFLEECE MEDIUM PADS AT RM70 INCLUDING POS 
  • SET 6: 2 MICROFLEECE MEDIUM PADS AND 2 HEAVY PADS AT RM76 INCLUDING POS
  • SET 7 : 1 PANTYLINER, 1 MEDIUM PAD, 1 HEAVY PAD AND 1 OVERNIGHT PAD AT RM75  INCLUDING POS (tapi set ini medium pad dia yang kualiti sedikit dari set 3)

Dan ini adalah sedikit nasihat penggunaan dari aku iaitu sila basuh dahulu pads sebelum digunakan (walaupun baru). Boleh dibasuh dengan tangan atau dimasukkan ke dalam mesin basuh. Tapi aku suggestkan pakai mesin basuh sebab kain pads ini agak tebal jadi kalau basuh tangan nanti lambat kering. Tapi kalau basuh tangan dan spin dengan mesin basuh tu okay. Itu lagi bagus.MySpace

Petite Wetbag (Double Zip)-

Dan biasalahkan kalau promosi perniagaan supaya beli wet bag untuk pads yang telah digunakan dan telah dibilas bersih sebelum disimpan ke dalam wet bag sekiranya anda bekerja. Sebabnya ada orang yang kena tukar banyak kali sebab jenis heavy flow. Dan pads yang disimpan di dalam wet bag tidak akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan seperti bau disposable pad yang telah digunakan dan kita boleh basuh di rumah samada basuh tangan atau mesin basuh. Tapi bagi akulah kan, tiada wet bag pun okay as long kau simpan dalam beg yang kalis air atau plastic bising pun boleh (sebab takut pula kalau perah tak elok nanti meleleh pula air).MySpace Tapi kalau nak beli pun boleh juga, your own money kan?

Dan sila rendam dan bilas bersih pads sebelum dimasukkan ke dalam mesin untuk dibasuh dan ia boleh dibasuh bersama-sama kain lain. Rendaman tengoklah macam mana degilnnya stain tu dan boleh campurkan sedikit garam ke dalam air rendaman supaya mudah tanggal. Ada yang 2 minit pun dah elok tapi ada yang kena semalaman 24 jam baru hilang, jadi sila sesuaikanlah ya. Yang penting jangan sental guna berus untuk mengelakkan fabrik kainnya rosak (aku yang gosok dengan tangan pun dan terosak kain tak tahulah kalau aku guna berus macam mana pula kan).MySpace

Dan jangan guna softener (tak kisahlah Downy atau Softlan etc) dan peluntur (seperti Clorox, Dettol etc) semasa membasuh supaya pad dapat menyerap dengan baik dan tidak mudah rosak. Basuh dengan sabun mandi (Lux ke, May ke etc) lagi baik sebab wangi dan tidak merosakkan. MySpaceTapi nak rendam dengan sabun serbuk Top pun boleh juga. Hehehe…

Tapi tak bermakna tak pakai yang pakai buang punya. Kalau jalan jauh contohnya, gunalah yang pakai buang sebab senang (tak payah fikir nak basuh-jemur). Janganlah bila sudah ada yang ini terus lupakan yang pakai buang.MySpace Standby jugalah yang pakai buang sebab masa emergency nanti mesti capai juga yang pakai buang ini. Cuma nanti akan jimatlah duit sebab most days pakai yang guna semula jadi yang pakai buang ini silap haribulan satu pek (60 pads) pakai dua tahun baru habis pakai. Jadi jadilah rakyat Malaysia yang tahu menghargai duit dan berjimat cermat dengan bijak. Selamat mencuba.MySpace

Psssst… Bagus kalau aku pandai menjahit kan, boleh aku buat sendiri. Comfirm semua warna pink! Hahaha… Terbaik! MySpace

iHeart : Ceritera Fisioterapi


Biasalah kalau dah lepas buat pembedahan, mestilah aku akan ke Fisioterapi untuk senaman bagi melonggarkan sendi dan gerakan tangan aku lebih cantik. Dulu masa kali pertama aku dengan Dr Pn Wong dan aku dah tahu sikit basic senaman yang aku boleh buat di rumah. Jadi, bila kali kedua ini aku dengan Dr Yati; senaman jadi mudah sedikit sebabnya aku dah cuba-cuba buat di rumah sebelum aku ke hospital. MySpace

Senaman basic guna kayu dan lakukan gerakan dengan bantuan tangan yang baik. Gerakan ke atas, kiri-kanan etc di atas katil. Dan di rumah aku buat guna penyapu. Hebat tak? Gerakan ini pada awal-awal memang semput nak buat (sakit terutamanya masa ke kiri-kanan). Tapi nanti lama-lama bila dah longgar, barulah tak berapa sakit sangat. MySpace

Dan kemudiannya ada penggunaan dumbbell dan penggunaan dumbbell aku yang paling ringan (0.5 kg) dan yang penting warnya pink. MySpace Logiknya 0.5 kg tidaklah seberat mana tapi masa tangan sakit dan nak buat gerakan (sama seperti guna kayu) memang agak perit sikit. Kalau di rumah aku gantikan dumbbell ini dengan bekas minuman di isi air 500 ml. Yelah, nak beli dumbbell tiada pula kepentingan jadi bikin sendiri sahaja pun boleh kan? MySpace

Ada satu lagi yang aku tidak boleh buat di rumah tapi ada di hospital adalah senaman pulley. Di mana tangan yang baik akan menarik sehingga lurus tangan yang sakit. Mula-mula buat memang lah agak susah tapi lama-lama okay. Dan yang paling penting kalau di rumah boleh sahaja buat regangan luruskan tangan.

Dan kadang-kadang aku buat juga senaman wheel ini. Bukan apa, nak pastikan aku boleh pusingkan tangan dengan baik. Tapi jaranglah aku buat senaman ini sebab aku boleh pusing-pusing sendiri tangan aku tanpa roda pun. MySpace

Tapi, kadang-kadang ada juga selingan senaman susun-susun barang mainan kanak-kanak ini. Tapi ini senang sahaja dan tak menyakitkan sangat. Dan senaman ini dibuat sebagai petunjuk latihan sebelum ini ada improvement atau tidak. MySpace

Dan yang paling sakit (dan masih sakit setiap kali aku cuba buat) adalah senaman yang ini. Senaman yang susun-susun gelang ini sangat menegangkan bukaan tangan ke maksimum. Sangat sakit! Sampaikan aku rasa nak menangis masa buat senaman ini. Aduh, susah mau story. MySpace

By the way, inilah serba sedikit mengenai senaman-senaman yang aku buat di hospital. Dan disebabkan luka aku yang masih tak berapa nak sembuh lagi maka aku tidak dibenarkan menggunakan hot-cold pack sebabnya takut akan membakar sel kulit yang baru nak bertunas tu. Jadi, doktor guna sinaran lampu infrared untuk memanaskan otot-otot di bahu aku supaya rasa sakit senaman berkurangan. Tapi seriuslah, memang lepas guna lampu tu akan rasa lega dan tidaklah sesakit masa sebelum guna lampu tu.

Pssst… Disebabkan di rumah manalah aku lampu infrared tu, maka doktor suggestkan aku pergi beli promo pek Libresse yang beri hot pack sebagai promosinya. Itu sebenarnya berfungsi untuk diletakkan di perut semasa senggugut. Isi air panas dalam tu, kemudian tuam atas tempat yang sakit (kalau masa haid, di perutlah!). Jadi dalam kes aku pun sama, letak di bahu aku yang sakit tu. Dia tak bagi aku guna hot pack yang memang amat panas tu, dia suruh aku guna air suam sahaja sebab kalau panas sangat nanti sel kulit aku mati. Tapi itulah, masa dia beritahu aku tentang promosi Libresse; dah tiada di pasar raya pun pads tu. Yang ada biasa punya sahaja (bukan yang promo). Nak buat macam mana, tiada rezeki. MySpace

Jadi, kalau ada yang jumpa di mana-mana pasar raya di Melaka promo Libresse ini; silalah beritahu aku ya. Boleh aku suruh Acik pergi belikan sebab masa tu Acik survey di Parkson dan di Jusco tempat dia kerja tu sahaja. Tempat lain tidaklah pula dia check. Aku ini kena pasrah sahajalah sebab kena quarantine di rumah sahaja.MySpace Nak beli Cadbury pun tinggal ‘harapan’ sahaja. Memang sedih hidup sebagai pesakit ini. Aish, bunyi macam tak bersyukur pula aku ni. Hahaha… Sorry-sorry, aku memang bersyukur dengan apa yang berlaku. Sekurang-kurangnya jimat duit aku dari habis membeli Cadbury yang aku gilakan tu. Hahaha… MySpace